imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

2015 legjobb alkalmazásai az App Store-ban


Ahogyan az év vége felé általában lenni szokott, az Apple idén is bejelentette, szerintük melyek az év legjobb alkalmazásai a különböző platformokra: iPhone-ra, iPadre, Macre, valamint most már Apple Watch-ra és Apple TV-re.

A magyar iOS-es App Store-okba valamiért még nem kerültek fel a listák, ezért ezekben az amerikai eredményekből mazsolázunk – így kisebb eltérések előfordulhatnak, ha esetleg később itthon is debütálnak a toplisták. A Mac App Store-ban szerencsére nem ez a helyzet, ott már láthatjuk az itthoni helyezetteket.

iPhone

Az év alkalmazása: Periscope

Az első helyezett idén a Twitter nevével fémjelzett élő videóközvetítő alkalmazás lett. Számtalan eseményt követhettünk a Periscope-on keresztül idén, például a Disney rajzolói is ezen közvetítették élőben azt, amikor először kipróbálták az iPad Prót és az Apple Pencilt.

Periscope

A futottak még kategóriába került a kiváló fotószerkesztő-alkalmazás, az Enlight (amiről mi is írtunk korábban), valamint a Robinhood tőzsdei kereskedő app, amit az Apple Design Awardson is díjaztak idén.

A leginnovatívabb alkalmazás: Workflow

Ez az az app, amivel a napi ismétlődő tevékenységeink során rengeteg időt spórolhatunk meg, ugyanis „feladatláncokat” készíthetünk vele, amiket aztán egyetlen érintéssel elvégez a telefonunk. A lehetőségeknek gyakorlatilag csak a fantáziánk szabhat határt.

Workflow
A legjobb alkalmazás iPhone 6s-re: Instagram

Az Apple valószínűleg azért választott a népszerű fotómegosztó alkalmazást, mivel az gyorsan és ötletesen ültette át a gyakorlatba az idei új iPhone-okban debütáló 3D Touch technológiát.

Az év játéka: Lara Croft GO

Egy igazi klasszikus született újjá idén a mobilplatformokra, a vélemények szerint méghozzá meglehetősen jól sikerült. A grafika kicsit más, mint amit a legújabb Tomb Raider-játékokban megszokhattunk, de ez nem válik a játék kárára, sőt, a zene és a hangulat pedig nagyszerű lett.

Lara Croft GO

A futottak még kategóriába a zseniális Fallout Shelter (itt írtunk róla) és a minimalista grafikával operáló Mr Jump lett.

A leginnovatívabb játék: Dark Echo

Nos, ez olyannyira innovatív játék, hogy nehéz érhetően leírni mi is a lényege, de valami olyasmi, hogy vizualizált hangok segítségével verekedhetjük át magunkat a rendelkezésünkre álló 80 pályán. A kritikák meglehetősen pozitívak voltak, köztük olyanokkal, melyek a minimalista dizájn mesterműveként aposztrofálták a Dark Echót.

Dark Echo
A legjobb játék iPhone 6s-re: Warhammer 40,000: Freeblade

Érdekes módon a legjobb játék az új iPhone-okra egy viszonylag pofátlan freemium app lett, amiben a jó öreg „vegyél igazi pénzért aranyat” módszert népszerűsítik a fejlesztők. A címet valószínűsíthetően a grafikájáért szerezte meg, ami viszont tényleg elég jól sikerült.

Warhammer

 

iPad

Az év alkalmazása: The Robot Factory

Építs és tesztelj robotokat. Robotmacskák. Robotszamurájok. Robotkémek. Robotvarázslók. Robothüllők. Robottáncosok. Robotdoktorok. A gyerekek számára készített alkalmazás segít a tanulásban és a különböző készségek fejlesztésében.

The Robot Factory

A futottak még kategóriába az iPad esetében az HBO on-demand alkalmazása, az HBO NOW, illetve a Patterning nevű virtuális dobgép került.

A leginnovatívabb alkalmazás: LiquidText

iPaden egy PDF- és szövegolvasó app lett a leginnovatívabb, ami gesztusvezérlésének és újszerű megoldásainak köszönheti az elismerést. Kompatibilis a PDF-, Word és PowerPoint-fájlokkal, valamint a weboldalakkal is, és természetesen a különböző felhőszolgáltatásokból is importálhatunk dokumentumokat.

LiquidText
A legjobb alkalmazás iPad Próra: uMake

Ez az app szerepelt az iPad Pro keynote-on is, úgyhogy egyáltalán nem meglepő, hogy végül az év legjobbja lett a kategóriában. Az alkalmazás segítségével 3D-ben skiccelhetünk fel különböző modelleket (nagyon jól jön ehhez egy Apple Pencil). A fejlesztők szerint ez még csak a kezdet, és rengeteg ötlet lapul még a tarsolyukban. Az app egyébként előfizetéses rendszerben működik, éves díja 150 euró.

uMake
Az év játéka: Prune

Huhú, nagy kedvencem volt idén a Prune, ami egy játék a fametszésről. Én azt hittem, hogy valami más viszi majd el a díjat, de ennek is örülök. Nagyon röviden összefoglalva a lényege annyi, hogy egy fát metszegetünk, hogy a megfelelő irányba növekedjen. Egyszerűen és unalmasan hangzik, de egyáltalán nem az, a kiváló hangulatra pedig hatalmas lapáttal tesz rá a nagyszerű zene és a csodaszép grafika is.

Prune

A futottak még kategóriába a játékok esetében a klasszikus Rayman sokadik része, a Rayman Adventures valamint az Implosion, ami egy nem olcsó, de annál látványosabb akciójáték durva grafikával.

A leginnovatívabb játék: Her Story

Ez egy egészen érdekes próbálkozás. A Her Story egy bűnügyi játék, melyben egy régi számítógép monitora előtt nézegetünk anyagokat kihallgatásokról, majd ezek alapján kell kinyomoznunk azt, hogy vajon ki lehet a tettes. A koncepció miatt sajnos csak egyszer játszható, de izgalmasnak ígérkezik.

Her Story
A legjobb játék iPad Próra: Zodiac: Orcanon Odyssey

Az iPad Pro hatalmas kijelzője nem csak a kreatív munka szempontjából lehet praktikus, de a játékok is nagyon jól mutatnak rajta. Az új 12,9″-es iPadre optimalizálták például a Zodiac: Orcanon Odyssey-t is, ami egy klasszikus szerepjáték, a fejlesztők ígérete alapján ráadásul egy új sorozat első része.

Zodiac: Orcanon Odyssey

 

Apple TV

Az év alkalmazása: HBO NOW

Az amerikai App Store-ban az HBO NOW lett az év alkalmazása az új Apple TV-re, amiben nem meglepő módon az HBO által gyártott tartalmakat érhetjük el.

Az év játéka: Rayman Adventures

Ez volt az egyik első játék a 4. generációs Apple TV-re, mi is kipróbáltuk a megjelenésekor, és meg is lepődtünk, milyen jól oldották meg a kezelést az aprócska távirányítón – ami elég fontos platformjátékról lévén szó.

 

Apple Watch

Az év alkalmazása: Dark Sky

Az itthon nem elérhető Dark Sky az egyik legnépszerűbb időjárásapp a tengeren túl, az Apple Watch verzió pedig a csuklónkra hozza el a legfontosabb funkciókat – meglehetősen jól, nem véletlen a dobogó teteje.

Az év játéka: Rules!

Apple Watch-ra meglehetősen nehéz játékot fejleszteni, a TheCodingMonkeys csapata azonban sikerrel vette az akadályt. Az aranyos agytornáztató játék teljesen élvezhető az apró kijelzőn is, a fejlesztők tehát nagyszerű munkát végeztek.

 

Mac

Az év alkalmazása: Affinity Photo

Öt évnyi fejlesztés eredménye lett ez a fotószerkesztő alkalmazás, a fejlesztők ráadásul most 20% kedvezménnyel ünneplik az elismerést. Az Affinity Photo egy professzionális képszerkesztő alkalmazás, ami akár nagyobb vetélytársaival is hatásosan veheti fel a versenyt, míg az ára lényegesen kedvezőbb.

Affinity Photo
Az év játéka: Pillars of Eternity

Az év játéka Macre egy klasszikus RPG lett, ami most 25% kedvezménnyel vásárolható meg. Összesen hat faj képviselői közül választhatunk, a harc és kalandozás pedig a példaképként szolgáló nagy öregekhez hasonló előre renderelt hátterek előtt zajlik.

Pillars of Eternity

A futottak még csoportba az alkalmazások között a nemrég megjelent PDF Expert került, melynek iOS-es változata nemrég a hét ingyenes alkalmazása is volt, a játékok között pedig a Hand of Fate nevű akció-RPG futott be.

Forrás: MacStories.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!