imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

2017-ben OLED kijelző lesz az iPhone-ban


Időről időre felröppen a pletyka, miszerint az Apple OLED kijelzőre váltana a jelenlegi LCD-kről. Egyre inkább biztosnak látszik, hogy 2017-ben tényleg megtörténik a váltás.

Minden egyes iPhone megjelenését rengeteg találgatás előzi meg, gyakorlatilag minden évben előkerül az OLED téma. Eddig azonban mindig kiderült, hogy kacsáról van szó, az iPhone-ok jelenleg is LCD kijelzővel érkeznek.

Bár nemrég írtunk róla, hogy a 9,7”-es iPad Pro kijelzője a legjobb a piacon, tény, hogy az LCD technológia lassan eléri a határait. A Samsung Glaxy S7 kijelzője minden teszt szerint jobb mint az iPhone 6s-ben lévő panel, és ha az iPhone 7 meg is kapja az kisebb iPad Próban lévő megaszuper LCD panelt, akkor is épp csak behozza a lemaradását az Apple.

A KGI Securities elemzője, Ming Chi Kuo szerint, az Apple már szerződött is az LG-vel OLED panelek gyártására. Bár a legtöbb elemző csak 2018-ra jósolja az Apple OLED-re váltását, Kuo biztos benne, hogy már 2017-ben meglépi ezt az Apple.

Úgy néz ki Kuónak igaza is lesz, ugyanis a The Korea Herald jelentése szerint az Apple és a Samsung egy 2,59 milliárd dolláros szerződés keretében megállapodtak, hogy a Samsung 100 millió 5,5 hüvelykes OLED kijelzőt szállít le az Apple-nek 2017-ben. A hír hallatán ahogy bennünk is, sokakban felmerülhet, hogy ezek szerint csak a Plus modellekben lesz-e OLED, de szerintünk nem valószínű, hogy ha egyszer meglépik a váltást, akkor a 4,7”-es iPhone továbbra is LCD-vel érkezne. Könnyen lehet, hogy a 4,7”-es paneleket az LG szállítja majd. Reméljük, hogy igazunk lesz, bár a legtöbb elemző azt jósolja, hogy csak az iPhone Plus kap OLED-et.

0311WIFFJOEL002

A MacRumors megjegyzi, hogy az OLED kijelzők lehetővé teszik, hogy keskenyebb kávája legyen a készülékeknek, mivel nincs szükségük a háttérvilágításra. Emellett élesebb és erőteljesebb színeket is produkálnak mint az LCD panelek, cserébe sokkal drágább az előállításuk, ezért nem törte magát az Apple, hogy OLED kijelzőket használjon a készülékeiben, kivéve persze az Apple Watch-ot, mely az Apple kínálatában elsőként kapott OLED kijelzőt.

A Reuters már januárban írt arról, hogy az Apple OLED kijelzőket rendel az LG-től és a Samsungtól, és az is napvilágot látott, hogy a Samsung 7,47 milliárd dolláros beruházást eszközöl a gyártókapacitásának növelésére, hogy kielégítse az Apple megrendelését.

iPhone-OLED

Sokak szerint az Apple-nek már rég OLED kijelzőkkel kellene szállítani az iPhone-okat, szerintünk viszont bőven ráérnek, és egyáltalán nem probléma, hogy az Apple csak 2017-ben vált OLED-re. Nagyjából mostanra értünk el oda, hogy a brutális fekete mellett a fehér tartomány, és a színhűség is rendben van az OLED kijelzők esetén. Valószínű, hogy az Apple kimaxolja az LCD-ben rejlő lehetőségeket, és akkor vált OLED-re amikor már az is kiforrott és viszonylag jó áron elérhető technológia lesz. A Galaxy S7 kijelzője már szerintünk is hozza azt amit kell, és 2017-re már biztosan nem okoz majd problémát az iPhone-okhoz szükséges több száz millió darab legyártása sem.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!