imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

2019 legjobb mobiljátékai


Ismét itt a karácsonyi szezon, amikor szerencsés esetben nem csak süteménnyel, de szabadidővel is jobban el vagyunk látva. Remek alkalom ez egy kis visszatekintésre az év legjobb mobiljátékairól.

2019 cseppet sem volt unalmas a mobilos gaming terén, Apple-fronton legalábbis alaposan felkavarta az állóvizet az Arcade szolgáltatás startja. A havi öt dollárért kínált, reklámoktól és alkalmazáson belüli vásárlásoktól megszabadított katalógusban elérhető tételek száma már átlépte a bűvös százat is. Az első hetek legjobb darabjaival több ajánlóban is foglalkoztunk. A másik remek hír az iOS 13 kibővített kontrolleres támogatása volt, hiszen almás eszközeink már az Xbox ONE és a PS4 vezérlőivel is képesek együttműködni.

Szerencsére az Arcade-tól függetlenül is szépen jöttek az új címek, az ingyenes lista számos érdekes szereplővel bővült. A Blades az AAA szerepjátékok nagy öregjének számító Elder Scrolls-univerzumot hozta el mobilokra, s a csodás grafika mellett a gyakori frissítéseknek köszönhetően már egész sok sztoris küldetést is kínál. A kártyák szerelmesei idén a Witcher világából ismert Gwentnek örülhettek, az akcióorientált játékosoknak pedig a meglepően jól sikerült Call of Duty Mobile nyújt minőségi szórakozást. A Nintendo rajongóinak az ősszel beköszönt egy újabb Mario-cím is a Kart Tour képében, az építős battle royale megszállotjait pedig a Fortnite újdonságokban bővelkedő második szezonja foglalja le.

Ha viszont hozzám hasonlóan nem rajongsz az ingyenes játékok időrabló, grindelős felépítéséért, akkor a prémium címek között kell válogatni, melyek listája 2019-ben is sok újdonsággal bővült, lássuk a legjobbakat!

Bendy and the Ink Machine

A Bendy-vel egy kicsit csalnunk kell, mert a mobilos változata valójában a tavalyi karácsonyi szezonban jelent meg, de ez a kései debütálás talán hunyorítva még lehetővé teszi, hogy 2019 legjobb címei között emlegessük. A puzzle elemekkel turbózott akcióhorror nem csak a műfaja, de rajzfilmszerű, 3D-s látványvilága miatt is egyedinek számít. A játék eredetileg még PC-n, majd konzolokon debütált, így garantáltan hozza az elvárt minőséget.

Töltsd le a Bendy and the Ink Machine-t az App Store-ból (iPhone, iPad, iPod touch – 2490 Ft)

DOOM I-II

Az id Software klasszikus lövöldéje lényegében már mindenre megjelent és mindenen futtatható, ennek legjobb példája talán az volt, amikor néhány éve egy oszcilloszkópon sikerült beüzemelni. A Bethesda az idén végre újra leporolta az első két epizódot, így többévnyi kihagyás után ismét letölthetjük őket iPhone-ra is. Démonapritás lefürészelt csövű sörétessel bárhol, bármikor!

Töltsd le a DOOM I-et az App Store-ból (iPhone, iPad, iPod touch – 1790 Ft)

Töltsd le a DOOM II-t az App Store-ból (iPhone, iPad, iPod touch – 1790 Ft)

Dead Cells

A Dead Cells a kritikusok egybehangzó állítása alapján műfajának talán legjobb darabja. Az oldalnézetes akció-platformer lényege, hogy a véletlenszerűen generált pályáknak újra és újra nekifutva, ezer halálon át fejlesztjük karakterünket a végső győzelemig. Eredetileg konzolokra és PC-re jelent meg, de idén mobilokra is eljött, debütálását követően repkedtek a 90% körüli értékelések.

Töltsd le a Dead Cells-t az App Store-ból (iPhone, iPad, iPod touch, Apple TV – 3290 Ft)

Hyper Light Drifter

A HLD-ben egy újabb pixel art-stílusú mókát tisztelhetünk. A Dead Cells-hez hasonlóan eredetileg PC-re + konzolokra jelent meg, illetve ezt is az egekig dicsérték a kritikusok. Maga a játék viszont merőben más, hiszen itt kb. 7-8 órányi sztorit kapunk a klasszikus, régimódi szerepjátékok köntösébe csomagolva, melyet a neon színben pompázó grafika tesz emlékezetessé.

Töltsd le a Hyper Light Driftert az App Store-ból (iPhone, iPad, iPod touch – 1790 Ft)

Journey

2019 az App Store történetének leglátványosabb játéka, a Sky: Children of the Light megjelenésének éve volt. Az ingyenesen letölthető kalandot vagy imádták, vagy utálták a letöltők, abban viszont a legtöbben egyetértettek, hogy a fejlesztők előző alkotása, a PS3-on debütált Journey sokkal kerekebb élmény volt. A thatgamecompany talán pont emiatt portolta később ezt is iOS-re, elhozva ezzel az egyik legjobb indie címet a telefonunkra.

Töltsd le a Journey-t az App Store-ból (iPhone, iPad, iPod touch – 1790 Ft)

Battle Chasers: Nightwar

A Battle Chasers a körökre osztott szerepjátékok kedvelőinek szól, ők viszont tényleg örülhetnek, mert a Nightwarban a műfaj egy kiemelkedő képviselőjét tisztelhetjük. A látvány elbűvölő, a játékmenet odaszegez a képernyőhöz, a kb. 30 órás sztori pedig tisztességes mennyiségű szórakozást nyújt az áráért.

Töltsd le a Battle Chasers Nightwart az App Store-ból (iPhone, iPad, iPod touch – 3490 Ft)

Gris

A Gris egy újabb átportolt platformer, méghozzá a harmadik azok sorában, amit zabált a sajtó. A spanyol játék kifejezetten melankolikus, hiszen története a gyász és a veszteség témája körül forog, amire csak ráerősít a jellegzetes, rajzolt látvány. Nem biztos, hogy az ünnepi hangulatban kellene fogyasztani, de ha az érzelmi csapok megnyitására vágysz, akkor mégis jó választás lehet.

Töltsd le a Grist az App Store-ból (iPhone, iPad, iPod touch – 1790 Ft)

Hiányzik valami a listából? Szerinted melyek voltak az év legjobb mobilos megjelenései?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!