imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Profik próbálták ki a 25 éves Photoshop-ot – Videó


Milyen érzés egy 25 éves alkalmazást használni ma? Az alábbi videóban erre keresték a választ a Photoshop 1.0-val és egy 25 évvel ezelőtti Mac segítségével. Mókás időutazás lett az eredmény.

Az 1990-ben megjelent Photoshop alig egy hónappal ezelőtt ünnepelte 25. születésnapját. Az első Photoshop kizárólag az Apple akkori Macintosh gépein volt elérhető, és ahogyan az alábbi videóból is jól látszik, finoman szólva is “fapados” volt a mostani Photoshop tudásához képest.

A CreativeLive csapata összeszedett nyolc profi szakembert, majd leültették őket a Photoshop 1.0 elé, és videóra vették a reakcióikat. A videón jól látszik, hogy az eszköztár szinte ugyanaz amit ma is használunk, így a tesztelők is eleinte könnyedén elboldogultak a 25 évvel ezelőtti szoftverrel, de ahogy elkezdték használni az egyes funkciókat, hamar komoly falakba ütköztek. Az első problémák ott kezdődtek amikor rájöttek, hogy csak egyetlen undo-redo lehetőség van a programban, nincsenek layerek, nincs live preview. De inkább nézzétek meg a videót.

Az elmúlt 25 évben rengeteget fejlődtek a számítógépek, ennek köszönhetően természetesen a rajtuk futó alkalmazások is, mégis jól látszik, hogy az alapok tulajdonképpen nem változtak. Ennek köszönhető, hogy bár a ma megszokott funkciók hiánya miatt sokat mosolyogtak a videón látható szereplők, mégis elboldogultak egy általuk sosem használt Photoshop verzióval.

Mai szemmel nézve talán viccesnek hat egy ennyire buta Photoshop, de ne felejtsük el, hogy akkoriban ez egy forradalmi technológia volt. Például a mindössze egyetlen undo lehetőség miatt biztosan nem volt egyszerű kreatív munkát végezni, de az első Photoshopnak egy 8 MHz-es processzoron 4 MB rendszermemóriával rendelkező Macintoshon kellett futnia. Nem, nem elírás, tényleg mindössze 8 MHz-es volt az akkori Macintosh Classic gép processzora. Az 512×342 pixeles monitor felbontása egyébként sem hagyott volna helyet a layerek megjelenítésére szolgáló vagy az egyéb, ma sztenderdnek számító paneleknek, így nem is voltak ilyenek, de a 4 MB RAM sem tette volna lehetővé, hogy több réteget használjanak a felhasználók.

Nyilván még érdekesebb lenne, ha visszavihetnénk egy mai Mac-et és egy Photoshop CC-t a 25 évvel ezelőtti múltba, és megmutathatnánk, az akkori felhasználóknak, hogy milyen több layerrel dolgozni, de biztosan sokkolná őket egy Content Aware Fill működése is. Természetesen az időben nem tudunk visszautazni, hogy ezt kipróbáljuk, viszont a következő 25 évben biztosan rengeteget fejlődnek majd a jelenleg is használt szoftverek. Talán 25 év múlva ugyanolyan vicces lesz megnézni a ma használt Photoshop verzióját, mint most látni az 1.0-ás Photoshop lehetőségeit.

Boldog születésnapot Photoshop, élj még legalább 25 évet!

Photoshop-20th-v2

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!