imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

25 millió dollárt fizet az Apple egy szabadalmi trollnak


Az amerikai szabadalmi jogot nem véletlenül kritizálják sokan: a szabályozások elég nagy teret biztosítanak az úgynevezett „szabadalmi trolloknak”. Az elnevezés alatt olyan cégeket kell érteni, melyeknek egyetlen célja, hogy szabadalmi perekkel csikarjanak ki pénzt más vállalatoktól.

Legutóbb egy floridai férfi gondolta úgy, hogy ideje egy kicsit megcsapolni az Apple készpénztartalékát. Ráadásul mert nagyot álmodni, egyből 10 milliárd dollárra, valamint az iPhone-ok és iPadek bevételeiből 1,5%-os részesedésre perelte a céget, mert szerinte ő már 1992-ben lerajzolta az iPhone alapjait. Thomas S. Ross valószínűleg nem jár sok sikerrel a bíróságon, de még az is lehet, hogy sikerül egy kis pénzhez jutnia peren kívüli egyezséggel.

Ahogyan ez most a Network-1 Technologies nevű cégnek is sikerült, akiknek 25 millió dollárt fizet az Apple a 6,006,227 számú szabadalom nem exkluzív jogaiért, ami tulajdonképpen egy egyszerű fájlkezelő leírása: „egy operációs rendszer, melyben a dokumentumokat időrendi sorban jelenítjük meg.” A szabadalmat birtokló cég szerint ezt eddig a Cover Flow és a Time Machine megjelenítésével sértette meg az Apple.

szabadalom

A szabadalom gyökerei egyébként 1996-ig, és a Yale-ig vezetnek vissza, Prof. David Gelernterig és Dr. Eric Freemanig. Ők alapították aztán aztán a Mirror Worlds LLC nevű céget, és hosszú jogi csatározásba kezdtek az Apple-lel, 625 millió dollárt követelve a cupertinóiaktól. Egész jól alakult a helyzet, 2010-ben először nyertek is, aztán az Apple fellebbezése után a keresetet végül elutasította a bíróság. Ezután 2013-ban a szabadalmat 3 millió dollárért eladták a jelenlegi tulajdonos Network-1-nek (elvitték a pénzt az ügyvédek?), akik újabb pert indítottak miatta. A 25 millió dolláros egyezség tükrében úgy tűnik, a legújabb tulajdonos felkészültebb jogi csapattal indult neki a pereskedésnek – sőt, korábban a Microsofttól már be is zsebeltek 4,6 millió dollárt ugyanezért a szabadalomért.

A 25 millió dollárért az Apple nem csak a 6,006,227 számú szabadalomban leírt technológiákat használhatja ezentúl jogi következmények nélkül, hanem a Network-1 Technologies által összegyűjtögetett további szabadalmak miatt sem fogják perelni őket a jövőben.

Források: The Verge, MacRumors.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!