imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

25 új Apple Store nyílik Kínában


Múlt héten utazott Tim Cook Kínába, ahol egyrészt az iCloud-eltérítésekről beszélgetett valószínűleg rendkívül jó hangulatban a kormány képviselőjével, aztán meglátogatott egy iPhone-összeszerelő üzemet is. Ezután a Sina.com internetes hírportálnak adott interjút, melyben a cég jövőbeni kínai terveiről beszélt.

Az Apple jelenleg 15 Apple Store-t üzemeltet a távol-keleti országban, ezt a számot majdnem megtripláznák 2016-végére. A tervekben 25 új Apple Store megnyitása szerepel, amivel a boltok száma 40-re nőne. Ez elég nagy számnak tűnik, de összehasonlításképpen érdemes megnézni az Egyesült Államokban az Apple Store-ok számát: ott jelenleg 263 bolt üzemel, de az Egyesült Királyságban is 38 az Apple üzleteinek száma. Még májusban az akkori negyedéves beszámoló alkalmából tartott telefonkonferencián mondta az alábbiakat Tim Cook:

A következő két évben meg akarjuk háromszorozni az Apple Store-ok számát Kínában. Az online értékesítésben is terjeszkedni fogunk. Folytatjuk a megfelelő csatornák kiépítését. Jelenleg 40 ezer helyen áruljuk az iPhone-t, de a közelében sem vagyunk annak, amire a többi termékvonalnak szüksége van, és még a 40 ezer is alacsony szám ha Kína területét és népességét nézzük. Úgy érzem, rengeteg lehetőségünk van még ott, és nagyon-nagyon jó érzésem van a teljesítményünkkel kapcsolatban.

Apple Store – Hong Kong Plaza, Sanghaj
Apple Store – Hong Kong Plaza, Sanghaj

Tim Cook arról nem árult el részleteket, hogy hol lesznek az új boltok, illetve hogy továbbra is olyan ikonikus Apple Store-okat terveznek-e, mint például a Sanghajban található üzlet, vagy inkább a bevásárlóközpontokra helyezik a hangsúlyt a 25 új bolt kialakítása során. A világszerte üzemelő 444 Apple Store nagy része ugyanis főleg plázákban található. Az tisztán látszik, hogy az Apple kiemelt hangsúlyt fektet Kínára, ezt a mostani negyedéves eredményeket bemutató konferenciahíváson is megerősítette a CEO:

Őrült összegeket fektetünk be ezen a piacon. Amikor Kínára nézek, egy hatalmas piacot látok, ahol most több ember válik a középosztály részévé, mint bármely országban a világtörténelem során.

Az Apple bevételének jelenleg 15%-át adja a kínai piacon megtalálható 15 Apple Store. A mostani boltok egyébként hatalmas forgalmat generálnak, a Pekingben található négy Apple Store-ban Tim Cook szerint hetente 250 ezer vásárlót szolgálnak ki. Ha a nyitva tartással számolunk, ez percenként több mint 12 vásárlást jelent, vagyis Pekingben nagyjából 5 másodpercenként számláznak egy Apple Store-ban. Az eredményekhez Tim Cook hozzátette:

A jövőben Kína fogja adni az Apple bevételeinek legnagyobb részét. Ez csak idő kérdése.

Apple Store – Szanlitun bevásárlónegyed, Peking
Apple Store – Szanlitun bevásárlónegyed, Peking

Mindenesetre szerintem érdemes figyelni a dolgok alakulását, a kínai kormány és az Apple közti apróbb csatározások fényében.

Forrás: AppleInsider, The Wall Street Journal. Képek: Apple.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!