imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

26 évvel ezelőtt egy Macről érkezett az első e-mail az űrből


1991. augusztus 28-án küldte az emberiség első e-mailjét az űrből egy Mac használatával. Szinte hihetetlen, de az Atlantis űrsikló legénységénél egy 1989-es Mac Portable is ott volt, amelyet sikerült úgy átalakítaniuk a mérnököknek, hogy használható legyen az expedíció során.

26 éve nem hogy az űrben, de még a Földön sem volt általános hétköznapi elfoglaltság e-maileket küldözgetni, talán az üzleti életben. Az Atlantis űrsikló űrhajósainál azonban ekkor már volt egy Macintosh Portable, amit 1989-ben mutatott be az Apple. Némi módosítás után pedig (a súlytalanság elég komoly befolyásoló tényező tud lenni) sikerült elérni, hogy az akkor miniatűrnek számító notebookot az űrben is tudják alkalmazni. Főleg e-mail küldésre használták az AppleLinken keresztül, ami egy régi, az Apple-lel kereskedők és fejlesztők számára fenntartott levelező rendszer volt.

Az STS-43 kódjelű küldetés az Atlantis számára a 9., az amerikai űrrepülőgép-programnak pedig a 42. repülése volt. A misszió fő feladata egy kommunikációs műhold pályára állítása volt, ami sikeresen meg is történt. A majdnem kilenc napos repülés során az Apple gépét nemcsak e-mail küldésére használták, hanem például ébresztő óraként is funkcionált, ami emlékeztette az asztronautákat különböző feladatok elvégzésére.

A szóban forgó Mac Portable rendelkezett egy olyan szoftverrel is, melyen nyomon követhették az űrrepülőgép helyzetét is valós időben és össze tudtak hasonlítani az éjjeli és nappali valósidejű világtérképpel. További érdekesség volt a WristMac, ami az Apple Watch elődjének tekinthető. Ám akkoriban ez még valóban egy csuklóra szerelhető Mac volt, ugyanis soros porton keresztül küldte az adatokat az űrhajósok számára.

Forrás: Cult of Mac

Ha további érdekességeket olvasnál az Apple világával kapcsolatban, akkor az Érdekes mappában megtalálod a kedvedre való cikkeket. Továbbá érdemes lehet átböngészned az iSTYLE akciós ajánlatait is, hiszen szinte minden Machez kedvezményesen juthatsz hozzá, ráadásul a Back to School keretein belül is 12%-ot spórolhatsz.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!