imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

260 000 négyzetméteres iPhone-t épít az Apple


Steve Jobs elvei nagyban különböztek másokétól, egyedülálló gondolkodásmódja pedig számtalan nagyszerű terméket eredményezett, amikben a legapróbb részletekre is gondosan odafigyeltek. A jelenlegi főhadiszállás után, az Apple Campus 2-t is ilyennek képzelte el Steve. Óriásinak és hibátlannak.

Tervezni egy közel tökéletes telefont vagy egy munkaeszközt, nagy feladat, de közel sem akkora, mint tervezni egy tökéletes munkahelyet, ahol ezek a termékek megszületnek. Az Apple 2011-ben jelentette be az új főhadiszállás terveit, Jobs úgy kalkulálta hogy 2015-re el is készül majd. A cég egy centet sem sajnált a munkakörnyezet kialakítására, de a munkálatokban részvevő emberektől a Reuters úgy tudja, hogy az eredeti terv az építési engedélyek miatt csúszott.

Apple-Campus-2-popular-science-cover-746x419

Az Apple, becslések szerint nagyjából 5 milliárd dollárt különített el a projektre, 1 milliárd dollárt pedig kizárólag a belső kialakításra. A végösszeg eddig nem kapott hivatalos megerősítést, ugyanakkor Tim Cook egy 2015-ös interjújában nem is tagadta azt. A sok- idő és pénzbefektetés ellenére egyes források szerint nem biztos, hogy az Apple a legmegfelelőbb dolgokra költötte el a pénzét. Louise Mozingo, a californiai Berkeley Egyetem Tájépítészeti és Környezetvédelmi tervezési tanszék professzora szerint nem szokványos az Apple Campus 2 kialakítása.

Az épületekben hatalmas egybenyíló terek találhatóak, ami az alkalmazottakat a közös munkára ösztönzi majd. Ugyanakkor a központi épület rendhagyó, űrhajó kialakításnak köszönhetően egy kicsit labirintusszerű is az építményt, könnyen el lehet benne tévedni.

img_3235

Nem arról van szó, hogy maximalizálják a termelékenységet az irodai térben, hanem arról, hogy egy szimbolikus központot hozzanak létre ennek a világcégnek, egy ikonikus helyet.

A 2010-ben felvásárolt óriás földterületen egykoron a HP központja állt, amin most már az Apple új épülete foglal helyet. Az Apple Campus 2-vel a cégnek egy jóval nagyobb irodát sikerült felépítenie, miközben környezetkímélőbb módon kevesebb betont használtak fel és fák ezreit ültették el a területen. Steve Jobs, halála előtt pár hónappal úgy jellemezte a Campus 2-őt, ami új fejezetet ír a Szilícium-völgy építészetében. Az épületkomplexum befogadóképessége 14 200 fő lesz.

Screen Shot 2017-02-08 at 16.27.50
Forrás: Apple

Egy ilyen nagyszabású projektet csak a világ legjobb mérnökei tudnak véghezvinni, főleg úgy, hogy az Apple-nek külön kritériumai voltak a megvalósítással kapcsolatban. Az egész főépületet egy hatalmas üveglappal vonták körbe, amibe nem tükröződhetett semmi. Se csövek, se kábelek, se lyukak, ami azért egy kis fejtörést biztosan okozott az építészeknek, de például azt is kikötötte a megrendelő, hogy milyen fajta fát használhatnak csak fel az épületek belsejében.

Az elemek illesztéseinek távolsága sem volt mindegy. A megszokott 1/8 inchnél jóval kevesebb helyet kellett hagyni, még ott is, ahol egyébként nem is látszanak az összeillesztések. Az egyik építész megjegyezte, hogy olyan magas elvárásai voltak a cégnek, amik néha lehetetlennek tűntek.

macgpic-1481211838-24983922005773-jpt

Azokat a nagyon-nagyon apró eltéréseket, amiket a tervezés során előre tudsz kalkulálni egy telefonnál, azt egy épületnél nem tudod, mert végeredményül példul beakadhat egy ajtó.

Egyes beszámolók szerint a belső tér elemei sem épp hétköznapiak. Állítólag a liftben található gombok rejtélyesen hasonlítanak az iPhone-ok home gombjához, de több helyen előfordulnak az ívesen lekerekített sarkok is. Ezt annak idején az Apple bizonyos termékeknél külön kiemelte, ezzel a mérnöki bravúrral soha nem törik meg a fény például egy Mac minin.

German de la Torre, aki szintén dolgozott a projekten hozzátette azt is, hogy az Apple nem szándékosan akarta a termékeinek a szimbolikus ismertetőjegyeit belevinni az épület kialakításába, egyszerűen csak néhol rejtélyesen hasonló formákban gondolkodtak.

macgpic-1481212027-25173231457379-jpt

A tervezésnél visszaköszöntek azok a princípiumok, amikhez hűségesek sok évnyi tapasztalat alapján.

Csak makulátlan mennyezeti betonelemeket helyezhettek el a mérnökök, amiket előtte polírozásnak vetettek alá, csakúgy mint, ahogy azt az iPhone-oknál teszi a cég, a legláthatatlanabb helyeken is. Például a csatlakozóknál és a különböző nyílásoknál is tökéletes megmunkálást kap az anyag.

Az Apple-nél azok a dolgok is számítanak, amik valójában nem láthatóak.

macgpic-1481211756-24902031088658-jpt

A mérnökök szerint ezek az apróságok nagyban megnehezítették a munkát, mivel a munkásoknak minden egyes mozdulata számított, mindennek tökéletesnek kellett lennie, különben dominó szerűen borult volna az egész koncepció. Ha valamit nem jól illesztettek a helyére, akkor azt újra kellett csinálni, különben a következő lépés sem lett volna megfelelő.

2015 környékén, amikor a Rudolph & Sletten átvette a projekt végső munkálatait, akkor többek között olyan apróságokat is meg kellett tervezni, mint az ajtókilincsek. Amikor hónapokkal később a mérnökök visszatértek az Apple-höz, hogy prezentálják a munkájukat az nem nyerte el a projektfelelősök tetszését.

Nanométer pontosággal megvizsgálták a terveket, de határozottan ragaszkodtak az elképzeléseikhez, így újra kellett kezdeni az egész tervezést. Másfél évnyi huzavona után még mindig találtak kivetnivalót a kilincsekben. Az építkezés során mindenkinek kötelezően kesztyűben kellett dolgoznia, így ha valakinek, akkor csak Steve Jobsnak az ujjlenyomatai találhatóak meg valahol az épület alapjain.

void_slab_background_images3

Olyan, mint egy festmény, amit nem akarsz megérinteni. Ez valami olyasmi, amit látnod kell, már ha beengednek.

Forrás: Reuters

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!