imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

2Do – Emlékeztetők minden helyzetben


A hét alkalmazása a 2Do feladatütemező lett, ezért most ingyenesen elérhető az App Store-ból. Alapvetően a 2Do 15$-ba kerül, ami meglehetősen drága. A weboldalát olvasgatva viszont láthatja az ember, hogy nem egy átlagos Emlékeztetők app alternatíváról van szó, hanem valami sokkal többről. 

A letöltés utáni első futtatáskor a Tippek apphoz nagyon hasonló módszerrel működő tutorialból sajátíthatjuk el az alkalmazás kezelését. A probléma csak az, hogy egy újdonsült felhasználónak ijesztő lehet, hogy ennyi mindent tudni kell az alkalmazás megfelelő kezeléséhez. Szerencsére viszont a tapasztalat azt mutatta, hogy a használata egyáltalán nem annyira bonyolult, mint ahogy az elsőre látszik. Hála a dinamikusan bővülő tudástárának, minél többet használjuk az alkalmazást, annál gyorsabban leszünk képesek feladat struktúrákat építeni. Ugyanis a 2Do képes arra, hogy az egyszerű feladatok mellett komplett projekteket tápláljunk bele, ráadásul, akár minden feladatot külön ütemezve. Ehhez először létre kell hozni egy projektet, majd a feladatokat létrehozni benne. A feladatokat teljesen külön kezeli, tehát bármilyen tulajdonságát tudjuk külön, egyesével szerkeszteni. Ebben az alkalmazásban pedig elég sok tulajdonsággal ruházhatjuk fel a feladatainkat.

ios_mac_quickadd

A feladatokat elnevezhetjük, szúrhatunk mellé jegyzeteket és címkéket, illetve megadhatjuk, hogy mikorra szeretnénk készek lenni vele. Ezek után jönnek az izgalmasabb lehetőségek, például, hogy a riasztást beállíthatjuk statikusan és a teljesítési dátumhoz relatívan is. Tehát megadhatjuk, hogy az esedékesség előtt 2 óra 3 perccel szóljon, hiszen percre pontosan lehet kalibrálni. De azt is megadhatjuk, hogy 12:44-kor riasszon miket. Akinek pedig nem elég egy figyelmeztetés, azoknak a jó hír, hogy akárhány riasztást hozzá lehet rendelni egy feladathoz. Ami meglepő volt, hogy nem csak a riasztást tudjuk ennyire részletesen kalibrálni, hanem az ismétléseket is. Be lehet állítani, hogy a feladat csak minden hónap tizenharmadikán legyen esedékes, vagy esetleg minden héten kedden. Már ezek a funkciók is hiányoztak gyakran egy átlagos feladatütemezőből, de a most következő néhány funkció tényleg ritka. Beállíthatjuk egy feladathoz ugyanis, hogy milyen műveletet szeretnénk végezni. Jelenleg pedig 6 ilyen cselekvés áll rendelkezésre. Egy kontakt hívása, üzenetküldés, e-mail küldése, link megnyitása, egy hely meglátogatása vagy Google keresés indítása. Ezeket a feladatokat pedig az értesítés megnyitása után egyből el tudjuk intézni a 2Do-ból, egy kattintással.

ios_taskzoom

Helyszínt is lehet csatolni az emlékeztetőinkhez, ilyenkor ha a megadott címet megközelítjük, akkor jelezni fog az alkalmazás. Ez a funkció az iOS-es Emlékeztetők appban is van, csak ott összevissza jelzett nekem mindig, ezért nem is használtam. Ebben az alkalmazásban viszont jól csinálták meg, a címtől körülbelül 100 méterre voltam, amikor jelzett. Cserébe viszont megcsapolja kicsit az aksinkat, de egyáltalán nem produkál látványos merülést a készülék emiatt. Fotót vagy hangjegyzetet is lehet csatolni az elvégezendő feladathoz, ezek gyakorlati hasznát még nem tapasztaltam ki, de elképzelhető, hogy hasznos funkció.

ios_organized2

A feladat struktúráinkat listákba szedhetjük, amelyek módosíthatunk egyébként. Alapvetően két lista van, az otthoni dolgoknak és a munkahelyi dolgoknak, de ezen persze változtathatunk. Intelligens listákat is létrehozhatunk, ami például megadja, hogy mit kell 3 napon belül megcsinálnunk. A keresés az alkalmazásban pont olyan részletes, mint a 2Do-ban egyébként bármi más. Dátumot adhatunk meg statikusan illetve dinamikusan, kereshetünk mindenhol vagy csak egy adott listában, a tulajdonságaira rászűrhetünk legalább 25 különböző kritériummal. Ha valamit így se találunk, akkor kilistázhatjuk azokat a találatokat is, amik csak hasonlóak.

Apple-watch-blue

A beállításokról nem írnék sokat, ugyanis ez volt az a pont, ahol rájöttem, miért kerül ez az alkalmazás 15$-ba. Itt ugyanis annyiféle lehetőség van, hogy azt nem gondoltam volna. Egész konkrétan mindent be tudunk állítani. A részletesség az egész appra jellemző, de ebben a menübe jön ki igazából, hogy mennyit foglalkoznak ezzel az alkalmazással a fejlesztők. Szinkronizálni sajnos csak kevés szolgáltatással tudjuk teendőinket, és én például a lehetőségek közül egyik szolgáltatást se használóm. A letöltés után települ egy Értesítési központ widget is, ami nagyon jó és igényesen lett megcsinálva, ahogy az Apple Watch alkalmazás is. Magyar nyelven sajnos még nem elérhető, de közösségi fordítást alkalmazva már 11%-on tart a folyamat, tehát előbb-utóbb. Az adatainkról biztonsági mentést is készít az alkalmazás, de exportálni is bármikor tudjuk az adatokat. Touch ID-t és jelkódot is képes használni egyaránt, ami nagyon megbízhatóan működik, és az iOS 8-as kinézet miatt még stílusos is. Videóleckék, gyors áttekintés és a felhasználói kézikönyv segít, hogy gyorsan és egyszerűen használjuk az 2Do-t.

ios_ipad_control

Összességében ez egy nagyon profi app, igényes megjelenéssel és jól kezelhető, de néhol kicsit túlbonyolított rendszerrel. Ha létezik ilyen, akkor tényleg ez az alkalmazás lehet a feladatütemező alkalmazások királya. Ettől függetlenül 15$-t nem ér, viszont így hogy most ingyen van, mindenkinek ajánlom, hogy legalább próbálja ki.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!