imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

3 haladó tipp Mac felhasználóknak


Most 3 olyan Mac-es funkciót mutatunk be, amiket valószínűleg nagyon kevesen használnak, annak ellenére, hogy rengeteg időt megspórolhatunk velük.

Címke gyűjtemények a Dockban

A Mac OS X Mavericks, vagyis a Yosemite-t egyel megelőző OS X verzió újdonsága volt a címkék, azaz a tagek bevezetése. Segítségükkel könnyen rendszerezhetjük fájljainkat egyszerre több szempont szerint anélkül, hogy ténylegesen elmozdítanánk azokat jelenlegi helyükről a háttértárolónkon. A címkék használatát egy korábbi iSTYLE TV epizódban már bemutattuk.

Az egyes címkékkel ellátott összes fájlt elérhetjük a Finder oldalsávjában, de ha sokat dolgozunk egy adott címkével, praktikusabb lehet, ha közvetlenül a Dockból hozzáférünk az adott fájlokhoz.

dock_tag_menu_screenshot

Ehhez nincs más tennivalónk, mint megnyitni egy Finder ablakot, és a kívánt címkét egerünkkel kihúzni és a Dock jobb szélén elhelyezni, mintha csak egy hagyományos mappával vagy fájllal lenne dolgunk. Hasonlóan a Dockban elhelyezett mappákhoz, itt is különböző nézetek közül választhatunk annak megfelelően, hogy hány darab és milyen jellegű fájlokat láttunk el az adott címkével.

Finder ablakok egyesítése egyszerűen

Bonyolultabb fájlműveleteknél nagy könnyebbséget jelent, hogy már nem csak külön ablakokban nyithatunk meg egyes mappákat, hanem egy Finder ablakon belül is több fület vehetünk igénybe. Igen ám, de gyakran találja szembe magát az ember azzal a jelenséggel, hogy egy pillanatig nem figyel, és máris 4-5 különböző Finder ablak van megnyitva, amiket jó lenne valahogy egyesíteni.

Ezt megtehetjük a Finder menüjéből a következő paranccsal: Ablak – Összes ablak egyesítése (angolul: Window – Merge all windows)

Ha ennél kényelmesebben szeretnénk ugyanazt a hatást elérni, beállíthatunk egy billentyűkombinációt is erre a műveletre. Ehhez nyissuk meg a Rendszerbeállítások – Billentyűzet – Billentyűparancsok menüt. Itt a baloldali listából válasszuk ki az Alkalmazás billentyűparancsok opciót, és a plusz gombbal adjunk hozzá a listához egy új billentyűkombinációt. A felugró ablakban válasszuk ki először az alkalmazást, jelen esetben a Findert, majd a Menü neve mezőbe írjuk be: Összes ablak egyesítése (angolul: Merge all windows). Ezután nincs más dolgunk, mint találni egy szimpatikus billentyűkombinációt, ami még nincs használatban. Én ebben az esetben a Command + Shift + W mellett döntöttem.

merge_all_windows_settings_screenshot

Innentől fogva valahányszor egynél több Finder ablakunk van megnyitva, a most megadott billentyűk lenyomásával villámgyorsan egyesíthetjük az ablakainkat.

Fájlok tömeges átnevezése a Finderben

Tény, hogy egy átlagos felhasználónál nem mindennapos igény, de szerintem időnként mindenkinek jól jöhet, ha tudja, hogyan lehet egyszerre akár egy egész mappa összes fájlját átnevezni különböző kitételek szerint. Én ezt leggyakrabban akkor használom, amikor egyszerre sok fotót kapok valakitől, és azok nem egységesen vannak elnevezve, de persze más helyzetekben is hasznos lehet ez a funkció.

A kívánt fájlok tömeges átnevezéséhez nincs másra szükség, csak jelöljük ki őket a Finderben, majd a jobb egérgomb vagy a ctrl billentyű és az egérgomb együttes lenyomásával előcsalt menüben válasszuk ki az adott számú elem átnevezése funkciót. Vagy hogy is van ez? Ja, igen, szóval sajnos a magyar fordításban itt sikerült elgépelni a szöveget, úgyhogy egész pontosan az “árnevezés” szót kell keresnünk. Az ezzel kapcsolatos viccelődést én most kihagynám, de a kommentek között szívesen látok mindenféle magyarázatot arra, hogy mi is lehet a pontos jelentése az “árnevezés” igének.

mass_rename_finder_screenshot

 

Szóval az “árnevezés” funkciót kiválasztva megadhatjuk, hogy pontosan milyen nevet vagy kiterjesztést szeretnénk adni a kijelölt fájloknak, de akár azt is beállíthatjuk, hogy egy adott szöveg mögé egyenként növekvő sorszám kerüljön.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!