imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

3 Mac trükk, ami megkönnyíti az életed


Bemutatunk néhány egyszerű trükköt, amivel könnyen rendet tarthatunk a mappáinkban, felgyorsíthatjuk a szövegszerkesztési folyamatokat, és kiigazodhatunk az ablakaink közt akkor is, ha a világ összes programjában dolgozunk egyszerre.

Egyéb ablakok elrejtése

Bizonyára mindannyian éreztük már úgy, hogy túl sok program van megnyitva, és a különböző megnyitott alkalmazások ablakaitól már nem találjuk azt az egyet, amiben épp dolgoznunk kellene. Velem ez legtöbbször akkor fordul elő, amikor több Finder ablakban rendezem a fájlokat, miközben valami más programban is dolgozom, és ilyenkor jó szolgálatot tesz, hogy egy mozdulattal el tudom tüntetni az összes ablakot, és csak azt megnyitva hagyni, amire épp szükségem van.

Ha ilyen helyzetbe kerülünk, ne essünk kétségbe, csak tegyük aktívvá azt a programot, aminek ablakait látni szeretnénk (ezt a legegyszerűbben a Dock ikonra kattintva érhetjük el), majd nyomjuk meg a cmd + option + H billentyű kombinácót. Ezzel eltüntetjük az összes ablakot, csak azok maradnak láthatóak, amik az utoljára előtérbe hozott alkalmazáshoz tartoznak.

finder

Tegyünk rendet a mappáink közt

A Finderből sokáig hiányzott néhány kényelmi funkció, viszont a Mavericks újdonságai óta szerintem a legtöbbünk igényeit maradéktalanul kielégíti. Sajnos azonban alapértelmezett beállítások mellett a Finder nem tart rendet a mappáink és fájljaink közt, de ezen néhány kattintással változtathatunk.

Nyissuk meg a Finder-t és bármelyik ablakban kattintsunk jobb egérgombbal (vagy ctrl + bal egérgombbal), majd válasszuk ki a Nézetbeállítások megjelenítése opciót. Itt beállíthatjuk, hogy legyen-e valamilyen kritérium, ami szerint a rendszer sorbarendezi a mappáinkat és fájljainkat.

finder_display-preferences

A legördülő menüből kiválaszthatjuk a nekünk szimpatikusat, de vigyázzunk, mert alap esetben ez csak arra a mappára vonatkozik, ami éppen meg van nyitva a Finder ablakban, hiszen mappánként eltérő beállítást használhatunk.

A használat alapértékként gombra kattintva a kiválasztott kritériumot alapértelmezetté tehetjük, így azoknál a mappáknál is rendszerezve lesznek a fájljaink, amelyeknél nem módosítjuk a z alapértelmezett rendezési elvet.

Speciális karakterek beszúrása gyorsan

A szövegszerkesztést nagyban megkönnyíti, hogy egy menüből elérhetjük az összes speciális karaktert, még az emojikat is, és ezeket pillanatok alatt beszúrhatjuk a szívünkhöz közel álló programba. Ezt a menüt előhozhatjuk a felső menüsávban a Szerkesztés → Speciális karakterek opcióra kattintva, de ennél van gyorsabb megoldás is.

special_characters_menu

Nyomjuk le egyszerre a ctrl + cmd + szóköz billentyűket, és már válogathatunk is a különböző spéci szimbólumok között.

Ha még több tippre vagy kíváncsi, akkor katt a Tippek rovatunkra, ahol rengeteg segítséget találsz korábbi cikkeinkben, hogy könnyebben használhasd a Macedet vagy iPhone-odat.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!