imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

32 éve hagyta el Steve Wozniak az Apple-t


Steve Wozniak, az Apple társalapítója 1985. február 6-án, egy évtizednyi munka után lépett ki az Apple-től, azonban a mai napig a cég alkalmazottja maradt. Ő a számítástechnikai ipar egyik élő legendája.

A két alapító, Steve Jobs és Steve Wozniak ugyan különböző indokok miatt, de szinte egyszerre hagyták el az Apple-t 1985-ben. Wozniak szerint ekkor már 5 éve rossz irányba tartott az almás vállalat, ezért hagyta ott az Apple II fejlesztését. Döntéséről nem tájékoztatta Jobs-t, aki emiatt meg is haragudott rá. Aztán a sors úgy hozta, hogy mindkettőjüket kitüntették a National Medal of Technology érdemrenddel, ahol egy kínos beszélgetést követően megegyeztek, hogy Woz papíron az Apple alkalmazásában marad 20 000 dolláros illetmény fejében. Jobs annyit kért tőle, hogy képviselje a céget a szakmai eseményeken. Wozniak a mai napig Apple részvényes is maradt.

woz_apple

Steve Jobs-szal ellentétben, Woz sokkal jobban szerette, mikor cégük még csak pár személyből állt. Jobs egy igazi vezéregyéniség volt. Lételeme volt a szervezés, az ötletek koordinálása; alapítótársa azonban jobban szeretett egy kis csapat tagja lenni. Úgy érezte, az Apple megváltozott a kezdeti évekhez képest, ezért már nem érezte magát otthonosan a vállalatnál. A tőzsdére lépés után egyre fogyott a motivációja és egyre kevésbé érdekelte az Apple-nél folyó munka, inkább a saját ötleteire koncentrált.

Jobs4

Woz különösképp sértőnek érzete, mikor a cégnél nem tisztelték az Apple II részleg erőfeszítéseit. Jogos is volt a frusztrációja, hiszen ezt a számítógépet még 5 évvel később is meg lehetett vásárolni. Az Apple II jól teljesített a Mac kezdeti bukásával szemben, szépen beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Míg a Macintosh 128K-ból mindössze 50 000 fogyott 3 hónap alatt, addig az Apple II-ből 52 000 darabot adtak el 24 óra alatt.

woz_apple_watch_cover

Ennek ellenére Woz csapata és gépük mindig is csak másodvonalbeliek voltak. Az idő a Macintosh koncepcióját igazolta, annak ellenére, hogy ugyanebben az évben Steve Jobs is elhagyta a fedélzetet. Egy új számítógépes céget alapított, a NeXT-et, ami ugyan nem volt közvetlen konkurense az Apple-nek, de Jobs erről nem tudta meggyőzni a vezetőséget. Mivel nem jutottak egyezségre, Jobs és az Apple útjai is elváltak. Eközben Wozniak sem tétlenkedett, egy univerzális távirányítóeszközt eszelt ki, ami képes az összes szórakoztató média eszközök irányítására.

image

Ebben akkoriban akkora potenciált láttak, mint manapság a HomeKitben. Joe Enis-szel alapítottak is egy új céget, hogy megvalósítsák az ötletet. A vállalatot a CL9 néven keresztelték el. 1987-ben bemutatták a CL9 CORE távirányítót, ami nem hozta el a várt sikert, így a következő évben már fel is számolták a vállalatot. Woz ebben az időszakban visszatért az egyetemre is, a UC Berkeley-re. Érdekesség, hogy ekkoriban a Steve Wozniak név már olyannyira ismert volt a szakmában, hogy úgy döntött, álnéven iratkozik be, így lett belőle Rocky Raccoon Clark.

Apple Computer cofounder Steve Wozniak (L) holding his Apple Macintosh Powerbook computer (a laptop) as he jubilantly leads a conga line of a dozen 6th & 7th graders, each carrying computers like his that he bought for them, during his after-school compu.ter class  (Photo by Acey Harper/The LIFE Images Collection/Getty Images)

A ‘90-es évek közepén Gil Amelio vette át az Apple irányítását. Steve Wozniak ekkor tanácsadóként tért vissza szeretett cégéhez. Manapság már nem szerves része az Apple fejlesztőrészlegének, ugyanakkor még mindig rajta van a cég alkalmazottjainak listáján. A cupertinói vállalat ezt évi 120 000 dollárral honorálja neki, a médiában a mai napig gyakran felbukkan. Jelenleg is a Sydney-i University of Technology docense.

Forrás: Cult of Mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!