imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

3,2 milliárd dollárt fizet az Apple a részvényeseknek


Mivel az Apple egy nyilvánosan működő részvénytársaság, gyakorlatilag bárki tulajdonos lehet a cégben. Ők osztalékot kapnak a részvényeik után, ami a holnap esedékes következő kifizetésnél összesen 3,2 milliárd dollárra rúg majd.

Ha augusztus 8-án valaki rendelkezett Apple részvénnyel, az azt jelenti, hogy minden egyes részvényéért cserébe ebben a negyedévben 57 cent osztalékra jogosult. Ez elsőre nem hangzik túl soknak, de egyrészt rekordnak számít az Apple-részvények esetében, másrészt a közel 5,4 milliárd darab forgalomban lévő részvény már szép kis summát hoz össze.

Az egyre növekvő osztalék része az Apple azon programjának, melynek során a befektetőknek kívánnak pénz visszajuttatni. (1995 és 2012 között egyébként egyáltalán nem fizetett osztalékot a cég, vagyis ebben az időszakban csupán a részvényárfolyam növekedéséből szerezhettek bevételt a befektetők.) Az osztalék azonban csupán az egyik fele a programnak, a másikat a részvény-visszavásárlás adja.

aapl-rekord-cover-3

Az utóbbi években ugyanis az Apple elkezdte komoly mennyiségben felvásárolni a saját részvényeit. Hogy miért jó ez? Nos nem azért, mert így kisebb beleszólásuk lenne a befektetőknek a cég életébe – a saját tulajdonú részvények nem rendelkeznek szavazati joggal –, hanem mert minél kevesebb részvény érhető el, annál többet ér egy-egy darab, így szintén nyereséghez juthatnak a forgalomban lévő részvények tulajdonosai.

Persze az Apple is próbál a legjobbkor bevásárolni a saját részvényeiből. Az elmúlt egy évben 37 milliárd dollárt, a program bejelentése óta pedig összesen 127 milliárd dollárt (35,4 ezer milliárd forintot) költöttek erre, így hát nem mindegy, mikor vásárolnak vissza egy-egy nagyobb adagot – ha alacsony az árfolyam, ugyanannyi pénzért több részvényhez jutnak. Mikor érdemes Apple-részvényt venni? Vicces módon akkor, amikor rekordnyereséget jelent be a cég. Így volt ez például 2015 első pénzügyi negyedéve után, amikor minden korábbi rekordot megdöntöttek – azonban ez nem ért fel az elemzők várakozásaihoz. A részvényárfolyam több mint 8%-ot zuhant, az Apple pedig gyorsan bevásárolt magából 14 milliárd dollárért.

Forgalomban lévő Apple-részvények száma.
Forgalomban lévő Apple-részvények száma.

Ugyanez volt a helyzet tavaly év közepén, amikor szintén sikerült nagyon szép számokat produkálni, de megint csak nem voltak elégedettek az elemzők, így az árfolyam zuhant – az Apple pedig 14 milliárd dollárért gyorsan be is vásárolt belőle. Összességében ez azt jelenti, hogy a 2013 március végi csúcs óta 18%-kal csökkent a forgalomban lévő Apple-részvények száma. Még mindig lenne azonban miből osztogatni: a cég készpénztartaléka a masszív visszavásárlások ellenére továbbra is 232 milliárd dollár.

Forrás: AppleInsider. Borítókép: Handras.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!