imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

32 vagy 64 bites? Ideje felkészülni a váltásra


Az iOS 11 után az Apple lassan, de biztosan végleg kinyírja a 32 bites appokat macOS-en is. De honnan tudhatjuk meg, hogy melyik program 32 bites és melyik 64 bites?

Egy évvel ezelőtt ilyenkor már bőven sejteni lehetett, hogy az Apple kigyalulja a 32-bites alkalmazásokat az iOS-ből. Ez az iOS 11-ben meg is történt,most pedig a macOS-re vár ugyanez a procedúra, ugyanis a macOS High Sierra az utolsó olyan verzió, amely még támogatja a 32 bitre limitált alkalmazásokat. De miről is van szó és miért nagyon jó ez nekünk?

Minden számítástechnikai eszköz bináris, azaz kettes számrendszerben számol, ahol nullák (hamis) és egyesek (igaz) értékek vannak. Ezek bitekben jelennek meg, azaz 1 bit két lehetséges értéket tárolhat. 2 bit négyet, 3 bit nyolcat és így tovább, ez a sor exponenciálisan növekszik. Ezen logika szerint 32 bit kettő a harminckettediken, azaz 4 29 4967 296 értéket, 64 bit pedig kettő a hatvannegyediken, tehát 18 446 744 073 709 551 616 értéket tárol.

Minél magasabb ez az érték, annál gyorsabb számítást érhetünk el, feltéve persze, hogy ennek a hardver is eleget tesz. A 1970-es években készült Intel chipek például kezdetben csak 8 bitre voltak képesek, az első 64 bites asztali processzor 2003-ban került piacra. Azóta sokat fejlődtek az asztali és a mobilprocesszorok is, ezzel párhuzamosan pedig széleskörűen elterjedt a 64 bit, köszönhetően a jelentősen megnövekedett számítási kapacitásnak.

A válasz tehát arra, hogy miért nincs szükségünk 32 bites appokra: mert a mobiltelefonok és számítógépek 99%-a mind hardveresen, mind szoftveresen átálltak a 64 bitre. Ezeket x86 és x64 formában szokták jelölni. A macOS-ben pedig magunk is lecsekkolhatjuk, hogy esetleg van-e még olyan alkalmazásunk, ami nem állt még át a 64 bites szisztémára. Ezt a következőképpen teheted meg:

  1. Nyisd meg a Spotlightot
  2. Keress rá a Rendszerinformációra
  3. Görgess lejjebb és kattints az Alkalmazásokra a listában
  4. A legszélső oszlopban igen / nem jelzi a 32 és 64 bites appokat

Ha ne adj isten találsz az előbbi listában egy olyan programot, ami fontos számodra és azt látod, hogy nem 64-bites, akkor ideje alternatívát keresni vagy írni a fejlesztőnek, hogy tervez-e frissítést kiadni rá. Az elkövetkezendő frissítés után a rendszer már egy felugró ablakban fog tájékoztatni arról, hogy az adott alkalmazás 32-bites, ha megnyitod azt.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!