imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

35 évvel ezelőtt mutatta be Steve Jobs az első Macintosh-t


Ma van a Macintosh 35. születésnapja. A gépet a fiatal Steve Jobs egy zsákból húzta elő, és a legnagyobb számot még az jelentette, hogy van grafikus interfész hozzá. Indul a nosztalgiavonat!

Az Apple nevéhez nem egy ikonikus termékkategória fűződik. Az egyik első ilyen kérdés nélkül a Macintosh volt, amit pontosan 35 évvel ezelőtt, 1984. január 24-én mutatott be a fiatal Steve Jobs a maga szokásos lelkesítő stílusában.

Persze ma szemmel, nehéz már elképzelni, hogy mit is jelenthetett akkor a leleplezett gép, hogy mekkora izgalmat éltek át azok akik ott voltak, de azt hiszem az alább látható videó, és az azon hallható taps valamennyit visszaad abból, mint is jelentett 1984-ben a Macintosh.

Képzeljük el (vagy régi motoros olvasóink vissza) magunkat egy olyan korban, ahol még maga a számítógép létezésének ténye is izgalmasnak számított, hát még, hogy szép lassan a háztartások része lesz. Erre Jobs leveszi a zsákot a gépről, ami nem csak hogy a kor többi gépével ellentétben grafikus felülettel rendelkezik, de meg is szólal:

Hello, Macintosh vagyok. Valóban jó kint lenni ebből a zsákból!

Nem szoktam hozzá, hogy nyilvánosan beszéljek, de megosztanék veletek egy olyan alapelvet, ami először eszembe jutott, amikor egy IBM-es nagyszámítógéppel találkoztam: SOHA NE BÍZZ MEG EGY OLYAN SZÁMÍTÓGÉPBEN, AMIT NEM TUDSZ MEGEMELNI!

Az már elég nyilvánvaló, hogy tudok beszélni, de most mégis inkább visszavonulnék és hallgatnék. Nagy büszkeséggel mutatom be a férfit, aki olyan, mint egy apa számomra… STEVE JOBS.

1984: a Macintosh-sal, a Lisával és John Sculley-val, aki később kirúgta az Apple-től

Ilyen bemutatkozás után talán nem is csodálkozunk rajta, hogy az Apple elég vaskos árcédulával hirdethette a masinát. Egy példányért 2 495 dollárt kellett kicsengetnie az érdeklődőknek, ami mai árfolyamon több mint másfél millió forintnak felelne meg. Igaz, cserébe egy brutálerős, 8 MHz Motorola 68000 processzort, 128 kilobájt RAM-ot és egy 400 kilobájtos floppymeghajtót kapott az ember. Letépte a fejeket!

Az évforduló alkalmából Tim Cook is Tweetelt egy kellően érdektelent:

Bónusznak itt van még a bemutató előtt két nappal sugárzott, Orwell 1984-ét idéző híres reklám is:

Boldog születésnapot Macintosh!

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!