imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kezünkben az iPhone XS és iPhone XS Max!

Nézd meg és olvasd el első benyomásainkat!

38 millió előfizetőnél jár az Apple Music


Az Apple zene streaming szolgáltatása még mindig a második a sorban, ugyanakkor csak a múlt hónap során 2 millió új előfizetőt szereztek. Eddy Cue, a cég internetes szolgáltatásaiért felelős alelnöke a CNN-nek beszélt az Apple zene bizniszéről.

Az Apple Musicot és a Spotify-t nem kell senkinek bemutatnunk, hiszen hazánkban is egyre népszerűbb havidíjas szolgáltatások, amelyek több tízmillió zeneszámmal, többezer lejátszási listával és előadók millióinak albumaival büszkélkedhetnek. Személy szerint az utóbbi években annyira belekényelmesedtem a streaming világba, hogy nemrég amikor lejárt az előfizetésem és egy-két napig nem voltam prémium felhasználó a különböző korlátozások nagyon megkeserítették a napjaimat.

Zenét mindenki szeret hallgatni, mindkét szolgáltatás aktív előfizetőinek a szolgáltatása pedig az elmúlt 2-3 évben rohamosan nőtt. Eddy Cue szerint csak a múlt hónapban 2 millió új felhasználó fizetett elő Apple Musicra. Ez is jól mutatja, hogy abszolút a havidíjas internetes szolgáltatásoké a jövő, legyen az zene, film, újság vagy bármilyen más média tartalom. Apropó, az Apple írott sajtóból is bevásárolt nemrégiben, a Texture névre keresztelt amerikai szolgáltatót vásárolta meg, mely több mint 200 magazinhoz enged hozzáférést, mindössze havi 10 dollár fejében.

Az utóbbi időben egyébként jelentős volt a mozgolódás a streaming szegmensben, az Apple-t több nagy fejes is elhagyta. Többek között Jimmy Iovine-ról, a Beats-biznisz megkötőjéről és az Apple Music főnökéről is felröppent, hogy a nyáron távozni fog, a Spotify életében pedig komoly változást hozhat a tőzsdére menetel, és a legutolsó információk szerint 71 millió állandó előfizetővel rendelkezik. Bár ez a szám soknak tűnhet, az Apple arányaiban mégis közelebb került a Spotify-hoz, igaz lehagyni valószínűleg nem fogja azt.

A felhasználókat látszólag nem idegesítik annyira az ingyenes verzió csapásai, úgy mint a reklámok és a korlátozott zeneléptetés: a Spotify-nak tavaly 159 millió aktív felhasználója volt, ami azt jelenti, hogy a körülbelül csak a felhasználók fele fizet a szolgáltatásért. Az Apple Music-nak jelenleg 8 millió olyan felhasználója van, amely próbaidőszak alatt van, tehát prémium tag, de nem fizet. Ugyankkor Eddy Cue azt is megjegyezte, hogy több mint 100 millió azoknak a száma, akik párhuzamosan mind a kettőt használják, ez némiképp árnyalja a nem előfizetők számát.

Cue egyébként azt is elmondta, hogy ez rendkívül nagy szám, viszont ennél sokkal több a potenciális előfizető. Az Apple alelnöke azt is hozzátette, hogy hetente fél milliárd felhasználó használja az App Store-t, amelyeknek mindegyike megérett a digitális tartalmak előfizetésére. A cégnél úgy kalkulálnak, hogy összes 2 milliárd olyan ember van, amely a jövőben a streaming szolgáltatók célközönsége lehet, beleértve az Apple Musicot, a Spotifyt és a Netflixet.

Bár a szolgáltatók összességében igen nagyot szakítanak a zenékből, viszont Cue elmondása szerint az Apple különösen nagy figyelmet fordít arra, hogy a zenészeknek is megérje ez a fajta modell. Úgy látja, hogy a streaming piacon ez az egyik kritikus pont, a másik a felhasználói bázis becsalogatása. Ha az előadók azt látják, hogy egyre nagyobb táborhoz érnek el, miközben arányosan több pénz is gyűlik a számlájukon, akkor a zenestreaming előretörése megállíthatatlan.

Ha pedig arra gondolunk, hogy ez a modell egyszer már működött az App Store-on keresztül és olyan alkalmazások születtek, amik jelentős mértékben formálták az életünket (például: Tinder, TripAdvisor, Airbnb, Uber, stb,) akkor megértjük, mire is céloz az Apple alelnöke.

Forrás: Apple Insider

iPhone XS | Részletre is

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!