imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

38 millió előfizetőnél jár az Apple Music


Az Apple zene streaming szolgáltatása még mindig a második a sorban, ugyanakkor csak a múlt hónap során 2 millió új előfizetőt szereztek. Eddy Cue, a cég internetes szolgáltatásaiért felelős alelnöke a CNN-nek beszélt az Apple zene bizniszéről.

Az Apple Musicot és a Spotify-t nem kell senkinek bemutatnunk, hiszen hazánkban is egyre népszerűbb havidíjas szolgáltatások, amelyek több tízmillió zeneszámmal, többezer lejátszási listával és előadók millióinak albumaival büszkélkedhetnek. Személy szerint az utóbbi években annyira belekényelmesedtem a streaming világba, hogy nemrég amikor lejárt az előfizetésem és egy-két napig nem voltam prémium felhasználó a különböző korlátozások nagyon megkeserítették a napjaimat.

Zenét mindenki szeret hallgatni, mindkét szolgáltatás aktív előfizetőinek a szolgáltatása pedig az elmúlt 2-3 évben rohamosan nőtt. Eddy Cue szerint csak a múlt hónapban 2 millió új felhasználó fizetett elő Apple Musicra. Ez is jól mutatja, hogy abszolút a havidíjas internetes szolgáltatásoké a jövő, legyen az zene, film, újság vagy bármilyen más média tartalom. Apropó, az Apple írott sajtóból is bevásárolt nemrégiben, a Texture névre keresztelt amerikai szolgáltatót vásárolta meg, mely több mint 200 magazinhoz enged hozzáférést, mindössze havi 10 dollár fejében.

Az utóbbi időben egyébként jelentős volt a mozgolódás a streaming szegmensben, az Apple-t több nagy fejes is elhagyta. Többek között Jimmy Iovine-ról, a Beats-biznisz megkötőjéről és az Apple Music főnökéről is felröppent, hogy a nyáron távozni fog, a Spotify életében pedig komoly változást hozhat a tőzsdére menetel, és a legutolsó információk szerint 71 millió állandó előfizetővel rendelkezik. Bár ez a szám soknak tűnhet, az Apple arányaiban mégis közelebb került a Spotify-hoz, igaz lehagyni valószínűleg nem fogja azt.

A felhasználókat látszólag nem idegesítik annyira az ingyenes verzió csapásai, úgy mint a reklámok és a korlátozott zeneléptetés: a Spotify-nak tavaly 159 millió aktív felhasználója volt, ami azt jelenti, hogy a körülbelül csak a felhasználók fele fizet a szolgáltatásért. Az Apple Music-nak jelenleg 8 millió olyan felhasználója van, amely próbaidőszak alatt van, tehát prémium tag, de nem fizet. Ugyankkor Eddy Cue azt is megjegyezte, hogy több mint 100 millió azoknak a száma, akik párhuzamosan mind a kettőt használják, ez némiképp árnyalja a nem előfizetők számát.

Cue egyébként azt is elmondta, hogy ez rendkívül nagy szám, viszont ennél sokkal több a potenciális előfizető. Az Apple alelnöke azt is hozzátette, hogy hetente fél milliárd felhasználó használja az App Store-t, amelyeknek mindegyike megérett a digitális tartalmak előfizetésére. A cégnél úgy kalkulálnak, hogy összes 2 milliárd olyan ember van, amely a jövőben a streaming szolgáltatók célközönsége lehet, beleértve az Apple Musicot, a Spotifyt és a Netflixet.

Bár a szolgáltatók összességében igen nagyot szakítanak a zenékből, viszont Cue elmondása szerint az Apple különösen nagy figyelmet fordít arra, hogy a zenészeknek is megérje ez a fajta modell. Úgy látja, hogy a streaming piacon ez az egyik kritikus pont, a másik a felhasználói bázis becsalogatása. Ha az előadók azt látják, hogy egyre nagyobb táborhoz érnek el, miközben arányosan több pénz is gyűlik a számlájukon, akkor a zenestreaming előretörése megállíthatatlan.

Ha pedig arra gondolunk, hogy ez a modell egyszer már működött az App Store-on keresztül és olyan alkalmazások születtek, amik jelentős mértékben formálták az életünket (például: Tinder, TripAdvisor, Airbnb, Uber, stb,) akkor megértjük, mire is céloz az Apple alelnöke.

Forrás: Apple Insider

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!