imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

39 éves az Apple


39 évvel ezelőtt ezen a napon alapította meg az Apple-t három úriember, név szerint: Steve Jobs, Steve Wozniak és Roland Wayne. A cél személyi számítógépek gyártása és forgalmazása volt.

Talán sosem tudjuk meg, hogy miért kapta a szokatlan Apple vagyis alma nevet a cég. Az egyik közismert vélekedés szerint Newton legendás almája volt a névadó, azonban Steve Jobs ezt tagadta. Valójában meghökkentő nevet kerestek, ami vicces és barátságos, de nem akartak olyan nevet adni, ami megszokott volt akkoriban a szakmában. „Éppen gyümölcs diétán voltam és egy almaültetvényről tartottam hazafelé” mesélte Jobs még 2010-ben. Jobs azt is elmondta, hogy igy  az „A” kezdőbetű miatt előre kerültek a telefonkönyvben, például a Dell és a HP elé. Jobs minél előbb szerette volna a cégalapítást befejezni, így mivel egy napon belül nem jutott jobb eszükbe, maradt az Apple név. A korai logó is meglehetősen érdekes volt, korántsem volt olyan letisztult mint a ma ismert egyszerű alma logó.

Apple_first_logo

A cég ma ismert nevét 2007. január 9-én kapta. Addig Apple Computer Inc. néven volt ismert a gyártó, melyet még 1977-ben kapott, ezt a nevet keresztelték át Apple Inc. névre és a mai napig ez a cég hivatalos neve. A névváltás után terjesztette ki a cég a fő profilját és már nem csak számítógépekkel, hanem különféle elektronikai eszközökkel is elkezdtek foglalkozni. Igaz előtte is árultak szórakoztató elektronikai termékeket. A fejlesztések szépen sorban jöttek hasznosabbnál hasznosabb funkciókkal és az Apple a mai napig vezető cég ami az eszközök fejlettségét, minőségét és funkcionalitását illeti.

first-mac
Így nézett ki az első Mac

Az első Macet 1984-ben dobták piacra. Ez volt az első tömeggyártásba kerülő számítógépük és eredetileg Macintosh 128k-nak keresztelték, de a köznyelv végül csak Mac-nek becézte. Habár már akkor sem számított olcsó mulatságnak, mégis a következő évtizedre annyira elterjedt lett a Mac, hogy már a második  legnagyobb személyi számítógép gyártó az Apple volt. A jelentős újítás Steve Jobs visszatérésével érkezett el az iMac G3-ra keresztelt termékkel. A termék érdekessége, hogy a ma használatos Mac-ekhez hasonlóan, már a monitor és a belső hardverrendszer egybe volt építve. 2006-tól pedig az Intel processzorokra való átállás jelentett komoly teljesítmény növekedést. A termék 3 verzióban kapható Mac, Mac mini és Mac Pro. A hordozható számítógépek megjelenésével pedig erre a piacra is betört az Apple 4 modellel melyek, a MacBook, MacBook Pro, MacBook Air és a Retina kijelzős MacBook Pro.

Apple_Newton_and_iPhone
MessagePad, az a PDA aminek segítségével később az Apple kifejelesztette az iPhone-t és az iPodot.

2003-ban Jobs arról nyilatkozott, hogy az Apple-nek fölösleges belépni a Tablet PC-k és a PDA-k világába, mert nem lát benne se fantáziát, se piacot. Akkor jött arra az elképzelésre, hogy egy olyan mobiltelefont akar tervezni, ahol a szinkronizálás egy számítógéppel nem jelent problémát és ezáltal napra készen tudjuk tartani adatainkat. Mivel az iTunes ilyenkor az iPod-dal már jól működött, ezért ennek a vonalnak a továbbfejlesztését szorgalmazta. Ennek a fejlesztésnek az eredménye lett 2007-ben az első generációs iPhone megjelenése, ami képes volt kommunikálni számítógépünkkel az iTuneson keresztül. Érdekes belegondolni, hogy ez akkor mekkora dolognak számított és abba, most hol is tart a technológia ehhez képest.

Nyilván ezek csak a főbb termékei az Apple-nek és még több száz sort lehetne ezekről is írni. De mivel a cél ezzel a cikkel az volt, hogy belegondoljunk, hogy a 39 év alatt a cég miket ért el, ezért ennyi elég is lesz. Akit érdekel a téma olvasson utána, hiszen ez csak a töredéke annak, amit az Apple képes volt elérni 39 év alatt. A termékek mára már nagyon széles körben elterjedtek, tökéletesen működnek és álmodni se mertünk volna 10 éve ilyen technológiai fejlettségre, amiben most élünk. De amit egy Apple termék felhasználó sosem felejt el, hogy milyen érzés volt megvenni első készülékét. Nektek mi volt az első Apple terméketek? Ja, és nehogy elfelejtsem!

Boldog születésnapot, Apple!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!