imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Apple vs. FBI

393 feltörhetetlen iPhone van a manhattani hatóságok birtokában


Egy rakat iPhone és iPad van a manhattani hatóságok birtokában, amit a nyomozások során foglaltak le, de képtelenek feltörni.

Úgy tűnik eléggé meggyűlik a baja az USA hatóságainak az Apple-termékekkel. Az FBI-nak sem ismeretlen a probléma: az Apple szinte feltörhetetlen iPhone-okat készít. Ez már-már egyfajta védjegye a cupertinói cégnek, amely folyamatosan feszegeti a saját határait titkosítás tekintetében.

FBI

Elsőre ez a hír nem is lenne olyan érdekes, de az is kiderült, hogy a készülékek egytől-egyig iOS 8-cal vagy annál frissebb verzióval rendelkeznek. Annak idején rengeteg jogi vitája volt az Apple-nek és az FBI-nak, hiszen a San Bernardinó-i terrorcselekmény elkövetőjének iPhone-jába szerettek volna betekintést nyerni a rend őrei. Az Apple azonban nem kívánt együttműködni.

Többek között azért sem, mert álláspontjuk szerint ha egyet kinyitnának, akkor onnantól veszélybe kerülnének az összes többi felhasználó személyes adatai. Mintha egy halálos vírust készítenének, ami megfertőzi az emberiséget. Persze azóta az FBI-nak sikerült feltörnie a szóban forgó iPhone 5c-t, de ennél újabb modellekbe azóta se tudnak bejutni.

Feltörtek egy iPhone 5C-t

Ennek az oka pedig nem más, mint a Secure Enclave. Ez a fajta titkosítás két olyan dologra támaszkodik, ami csak az 5C utáni iPhone-okban jelent meg. Ez pedig a Touch ID és az A7 (vagy annál újabb) chipek. Az ARMv8-ra épülő A7-es chipek úgy tudják elvégezni a titkosítást, hogy azt az architektúrában egy külön szegmensben kezeli a processzor.

Így vált az iPhone gyakorlatilag úgy feltörhetetlenné, hogy valószínűleg még maga az Apple sem lenne rá képes. Bár annyi előnyük azért van, hogy ők ismerik a legjobban az általuk kreált védelmet.

Apple vs. FBI

A Manhattan Kerületi Ügyészség azt is nyilvánosságra hozta, hogy milyen bűntények kapcsán foglalták le az iOS eszközöket. 36%-ot tesznek ki azok, akik valamilyen internetes csalást vagy személyazonosság-lopást követtek el. További 24 %-ot azok, akiket drog ügyletek miatt állítottak elő. A statisztikában továbbá olyanok is szerepelnek, akik szexuális bűncselekmény, rablás vagy gyilkosság miatt kerültek hűvösre.

A bizonyítékként lefoglalt iPhone-ok nagy része 6-os, egészen pontosan 166 darab. Ezt követi a listán a második helyen az iPhone 6 Plus, majd az iPhone 6s. Mindössze egyetlen iPhone 4s szerepel a listán: hát ennek a tulajdonosa sem a születési dátumát állította be jelkódnak.

Cyrus Vance szigorítana az USA törvényein

Hiába, az Apple továbbra is foggal-körömmel védi a felhasználóinak adatait. Mindeközben az ügyészég részéről Cyrus Vance szerint ez csak kicsinyes marketing fogás, amivel a cég direkt akadályozza a nyomozást menetét. Az ügyész azt szeretné elérni, hogy a jövőben a törvény ebből a szempontból is segítse a hatóságok munkáját, ennek azonban komoly morális aggályai vannak.

Forrás: AppleInsider.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!