imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

3D nyomtatással megy az amerikai rendőrség a Touch ID ellen?


Az Apple vs. FBI ügy a nagy nyilvánosság szempontjából lecsengett, azonban a háttérben folyamatosan érkeznek a hírek, hogy az amerikai bűnüldöző szervek épp milyen módszerekkel próbálkoznak felnyitni különböző iPhone-okat. A michigani rendőrség most új színnel bővítette a palettát: 3D nyomtatással készült ujjlenyomattal próbáltak felnyitni egy telefont.

Azért írunk „egy telefont”, mert a források nem erősítették meg, hogy egy iPhone-ról van szó, hisz a nyomozás most is zajlik. Annyi azonban kiderült, hogy a rendőrök ahelyett, hogy a gyártót kérték volna meg, hogy nyissa fel a telefont, inkább alternatív megoldások felé néztek. Így keresték meg az indiai-amerikai Anil Jain professzort a Michigani Állami Egyetemen, aki többek között a biometrikus azonosítás és az arcfelismerés nemzetközileg is elismert szakértője. Munkájával épp arra törekszik, hogy a terület a lehető legbiztonságosabb legyen, a rendőrök mégis arra kérték, hogy segítsen nekik reprodukálni egy meggyilkolt férfi ujjlenyomatát 3D nyomtatással, hogy felnyithassák a telefonját – hátha közelebb kerülnek a gyilkoshoz. A halott férfi ujjai roncsolódtak, de mivel korábban már letartóztatták, ezért mind a tíz ujjlenyomatáról van másolat, így sikerült őket reprodukálni. A mai, modernebb ujjlenyomat-olvasók azonban jóval szofisztikáltabbak, érzékelik az apró barázdákat, amit a műanyag nem biztos, hogy vissza tud adni. Hogy „átverjék” a rendszert, Jain professzor egyik doktorandusza fém részecskékkel egészítette ki a reprodukált ujjlenyomatot, hogy az olvasó jobban bevegye.

fingerprint-police

A másolatok továbbra is az egyetem laboratóriumában vannak, és a csapat szerint akkor adják majd át a rendőrségnek, amikor tökéletesítették őket. Ezzel csak egy baj van: ha 48 órán át nem oldják fel az iPhone-t Touch ID-val, akkor automatikus kéri a jelkódot. Ugyanez érvényes akkor, ha újraindítjuk a készüléket, ha frissítjük, ha módosítani akarjuk a Touch ID vagy a jelkód beállításait, vagy a rendszer ötször sikertelenül olvassa le az ujjlenyomatunkat. Ez nem bug, hanem feature, hogy még biztonságosabb legyen az iPhone. Ez pedig visszavisz minket oda, ahol a part szakad, mert ha Touch ID-s az iPhone, akkor legalább egy iPhone 5s-ről beszélünk, ami – újabb iOS-szel felvértezve – már Secure Enclave-vel van védve. Márpedig valószínűtlen, hogy a kéréstől számított 48 órán belül legyártották és letesztelték az egyetem munkatársai a nyomtatott ujjlenyomatokat. Tehát ezt a lehetőséget most valószínűleg bukta a michigani rendőrség, de a jövőben ez fontos precedensként szolgálhat, különösen azért, mert az ujjlenyomatos azonosítást kevésbé védi az amerikai alkotmány, mint a jelkódot. Hogy miért?

Az [amerikai alkotmány] ötödik kiegészítés[e] védi az egyént az önvádtól. De ebben az esetben az ujjlenyomat az elhunyt áldozaté, nem pedig a feltételezett gyilkosé. Nyilvánvalóan az áldozat nincs kitéve annak, hogy inkriminálja magát.

– mondta Bryan Choi, adatbiztonsággal, személyi jogokkal és technológiával foglalkozó kutató. Ha mégis találnának törvénysértésre utaló bizonyítékot, az áldozatot már úgysem tudják bíróság elé állítani. Viszont ha sikerül felnyitni az ujjlenyomat-olvasóval védett telefonokat, akkor elég lesz bárkinek megszerezni az ujjlenyomatát. Bár az amerikai Legfelsőbb Bíróság 2013-ban egy olyan határozatot hozott, hogy a bűnüldöző szerveknek bírósági végzéssel kell rendelkezniük, hogy átkutassák valakinek a telefonját, a jogrendszer különbséget tesz az „automatikus” és a „megjegyzett” jelszavak között.

A bíróságok általában húznak egy vonalat, hogy mi az bizonyíték, amit az illető elméje tárol, mert azt a törvény védi, és mi az a »rugalmas« terület, az esetek többségében testi bizonyíték – vér- és DNS-minta, ujjlenyomat –, amit viszont nem.

– így Choi.

Ez azt jelenti, hogy az alkotmány ötödik kiegészítése megvéd téged attól, hogy eláruld a jelkódodat, viszont attól nem, hogy felhasználják az ujjlenyomatodat, és azzal felnyissák a telefonodat. Vagy legalábbis erre indultak most el az események. Idén a 2014-es virginiai döntés után egy texasi bíróság ítélte arra a vádlottat, hogy fel kell oldania a telefonját az ujjlenyomatával. Meglátjuk hogyan fog alakulni a történet az amerikai precedensjogban, és vajon hoz-e új döntést ezzel kapcsolatban a Legfelsőbb Bíróság.

Források: Fusion via MacRumors, 9to5Mac 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!