imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

3D-s kamerával jöhetnek a 2020-as iPhone-ok


Egy új hír szerint az Apple már egyezkedik a külső fejlesztőkkel és beszállítókkal a hátlapi kamera továbbfejlesztését illetően. Ez azt jelentheti, hogy a jövő évi iPhone-ok már 3D-s érzékelőt kaphatnak, ami hatalmas ugrást jelentene mind az AR, mind pedig a hétköznapi fotózás terén. 

A Digitimes értesülése szerint a 2020-ban debütáló iPhone-ok kamerája már 3D-s érzékelésre is képes lesz. A techológia egyáltalán nem ismeretlen, hiszen az előlapon már alkalmaztak hasonló technológiát True Depth néven, aminek segítségével a Face ID és az Animojik is működnek.

Tovább erősiti a hír valóságtartamát, hogy a közeljövőben már több helyről hallhatunk hasonló pletykákat. Ming-Chi Kuo – akinek érdemes adni a szavára – is úgy vélekedett még novemberben, hogy a fícsör először az iPadek következő generációjába gyűrűzik be, majd a 2020-as év őszén megjelenő iPhone-ok is megkapják azt.

Az új technológia előfutára lényegében már a tavalyi és tavaly előtti iPhone-okban is jelen van. A duplakamerás rendszer valamilyen szinten tudja érzékelni a távolságokat, ennek köszönhetően érhető el a Portré mód is, ami (a legtöbb esetben) képes megkülönböztetni a hátteret és a lencsevégre kapott személyt (vagy objektumot). Ennek a megoldásnak azonban mint néha láthatjuk is, vannak korlátai.

Ezen problémák kiküszöbölésére, és a kamera továbbfejlesztésére szolgál a True Depth-hez hasonló, de sokkal fejlettebb ToF, azaz time-of-flight technológia, ami lézeresen méri a távolságot, és hosszabb “hatótávja” van. Ezáltal a szenzor tulajdonképpen feltérképezi a környezetét, ami sokkal hatékonyabb AR élményt, jelentősen pontosabb fókuszt, és persze tökéletesebb portré képeket is jelent.

Több forrásból érkeztek olyan hírek is, miszerint már az idei iPhone-ok is rendelkeznek majd ezzel a technológiával, azonban Ming-Chi Kuo ez ügyben azt nyilatkozta, hogy az Apple inkább az 5G-s sávszélességgel és a sokkal részletesebb Apple Maps-szel együtt mutatja majd be a technológiát, hiszen ez a kettő tovább erősítheti majd az AR hatékonyságát.

Kuo szerint a 2019-es iPhone-okban kamera terén a harmadik, széleslátószögű optika bevezetését lépi majd meg a cég, amivel leginkább a beltéri és a tájkép típusú felvételeket erősítenék, valamint elérhetővé válhat a nagyobb zoomolás lehetősége. Hozzátette, hogy a FaceID tekintetében is várható egy kis finomítás, amely során leginkább az erős napfénynél fellépő infrasugarakkal szemben erősítenék az arcfelismerő technológiát.

A Digitimes értesülései szerint a ToF-re alkalmas érzékelőt a Sony szállíthatja majd az Apple-nek, azonban a meccs még korántsem tekinthető eldőltnek, hiszen több kompetitor is versenybe szállhat majd a tenderen. Minden esetre ha a hírek tényleg igazak, az azt jelentheti, hogy az iPhone-ok következő 2 generációja valóban a kamera terén fejlődne igazán nagyot.

[Megjegyzés (Viktor): a Digitimes egy olyan ázsiai hírgyár, ami megannyi kacsát gyárt, és a nagy számok törvénye alapján 1-2 tényleg be is jön. Ezt a pletykát két okból hozta le a nemzetközi sajtó és mi is: egyrészt nyár van és napok óta csiripelnek a szöcskék hír szinten. Másrészt viszont Kuo és több forrás is hasonlót jósolt, így ennek kivételesen még esélyét is látjuk.]

Ti mit gondoltok, az elkövetkezendő évek fejlesztései tényleg a kamerákról szólnak majd?

Forrás: MacRumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!