imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

3D-térképhez gyűjtenek adatokat a titokzatos Apple-autók?


Múlt év végén szúrták ki, hogy néhány komoly műszerekkel felszerelt autó járja az Egyesült Államok útjait, melyeket a rendszámuk alapján az Apple bérelt. Persze azonnal beindult a találgatásgépezet, a legtöbben egy önvezető elektromos Apple-autót vizionáltak a jövőben – erre csak rátett egy lapáttal, hogy komoly külföldi lapok is ezt pedzegették.

A témában járatos szakértők már korábban is azt feltételezték, hogy az autón található műszerek térképészeti célokat szolgálnak. Most azonban úgy tűnik, ismét súgott valaki az utóbbi időben egyre több belsős információhoz jutó Mark Gurmannak – ezek szerint még mindig nem pakolták be egy Apple-autó csomagtartójába némi duct tape felhasználásával. A meg nem nevezett forrásaira hivatkozva ugyanis arról írt a 9to5Mac szerzője, hogy a titokzatos, kamerákkal és LIDAR-okkal felszerelt egyterűek a Maps tökéletesítésén dolgoznak, ami valljuk be, nem feltétlenül lenne hátrány.

Állítólag három fő feladata van a jelenlegi egyterűeknek: jó minőségű térképészeti adatokat gyűjteni, lefotózni az üzletek portálját, vagyis kirakatát, illetve 3D-s adatokat rögzíteni. Ezen kívül a jelek szerint semmiféle kapcsolat nincs a többek által pár éven belülre várt Apple által készített autóval. Viszont az új adatoknak köszönhetően jelentős mértékben javíthatna az Apple a saját térképszolgáltatásán. Nézzük is meg, hogy milyen módon.

Magyarország egy szlovák város?
Magyarország egy szlovák város?

Először is, noha sokat fejlődött az Apple Maps pontossága az utóbbi években – volt honnan –, a cég térképszolgáltatása még mindig elég pontatlan tud lenni bizonyos helyeken, annak ellenére, hogy egyébként külső cégek térképadatbázisát (többek között a TomTomét) használják. A források szerint egyébként éppen ez az oka a hibáknak: több különböző adatbázisból dolgoznak, majd amikor összefésülik ezeket, néha előfordulnak érdekes dolgok. A saját adatokkal természetesen kiküszöbölhető lenne ez a jelenség, a kérdés az, hogy vajon miért nem csupán egyetlen forrást használ az Apple Maps, illetve miért egyszerűbb az egész világot feltérképezni ehelyett. Főleg, hogy az újdonság állítólag 2017-ben debütál – bár a belső források szerint ez nagy eséllyel inkább 2018-ra csúszik –, ami azért nem sok idő ekkora volumenű munkára.

A boltokról készült képek szintén a saját adatbázist erősítenék, most ugyanis ebben az esetben is több különböző külső forrásra kell hagyatkoznia az Apple-nek: például a Yelpre, TripAdvisorra vagy éppen a Booking.comra. Megint csak hatalmas feladat akár csak egyetlen várost ilyen módon befotózni majd feldolgozni ezeket a képeket, ráadásul az Apple-autókat néhány amerikai nagyvárosban látták csak, szóval számíthatunk arra, hogy ez a funkció sem feltétlenül jelenik meg a belátható jövőben hazánkban.

Yelp kép az Apple Mapsen
Yelp kép az Apple Mapsen

A harmadik feladat, vagyis az utcák három dimenziós feltérképezése egy, a Google Street View-hoz hasonló nézetet hozhatna az Apple Mapsbe. Gurman értesülései alapján az Apple szerint a Street View nem a legjobb megoldás, ők sokkal inkább az utcaszinten teljesen 3D-s térképekben hisznek. Ami ötlet szinten szerintünk is nagyon jó, csak kérdés, hogy mennyi idő alatt valósítható meg szélesebb területeket lefedve.

A fenti hírek egybevágnak Paul Godsmark, a Canadian Automated Vehicles Centre of Excellence-nek dolgozó szakértő februári véleményével:

Semmi nem utal saját magát vezető autóra. Az egyetlen dolog ami látható a kisbusz tetején, az a LIDAR rendszer, szenzorokkal, kamerákkal, és egy GPS antennával. Szóval azt mondanám, hogy egyszerűen 3D modelleket készítenek, és textúrákat ezekre.

Forrás: 9to5Mac via The Verge. Borítókép: 9to5Mac.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!