imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

4 dolog, ami hiányzik a Yosemite-ből


Mielőtt belekezdenék panaszomba, szeretném leszögezni, hogy még sosem voltam annyira megelégedve egy operációs rendszerrel, mint a Mac OS X Yosemite-vel. De mint mindennek, ennek is megvannak a maga hibái, hiányosságai. Összeszedtem azt a néhány apróságot, ami engem személy szerint zavar, és megpróbálok megoldást is mutatni rájuk.

Modern Safari Reader

Imádom a Safari Reader nézetét. Bármennyire is borzasztó egy weboldal megjelenése, a Reader nézetben minden jól néz ki, és ami a legfontosabb: jól olvasható.

Az iOS 7 megjelenése óta iPhone-on és iPaden újratervezték a Reader felületét, és a korábbi talpas betűkészletet Helvetica Neue-ra cserélték, ami manapság egy kicsit túlhasznált ugyan, de egységes és semleges megjelenése miatt szerintem nagyon is jól illeszkedik a Safari Reader funkcionalitásához. Amikor bemutatták a Yosemite-t, több olyan dolog is napvilágra került, ami alapján arra számítottam, hogy a Safari Reader nézetét is hozzáigazítják az iOS-es verziókhoz.

Először is bemutatták a Mac OS X új felületét, ami hasonlóan nagy ugrás a flat design felé, mint akkoriban az iOS 7 volt. A rendszerbetűtípust is lecserélték a korábban használt Lucida Grande-ről az iOS-nél már bevezetett Helvetica Neue-ra. A Safari alapvető megjelenését markánsan átszabták, így teljesen érthetetlen számomra, miért hagyták érintetlenül az új környezetben meglehetősen anakronisztikus és régi Readert a talpas, Palatino betűcsaláddal.

Igaz, az Apple látszólag nem ad lehetőséget a Reader nézet paramétereinek megváltoztatására, a megoldás nem is olyan bonyolult. Egyrészt létezik egy CustomReader nevű Safari extension, amit pont erre találtak ki, másrészt maga a Reader nézet egy CSS fájl alapján kerül generálásra, amit simán átszerkeszthetünk, ahogy nekünk tetszik. A Reader nézet testreszabásának módjairól itt írtam részletesebben.

safari_reader_comparison

Siri

Tudom, hogy egyedül vagyok vele az országban, de én tényleg sokat használom Siri-t az iPhone-omon, és még többet használnám a Mac-emen. Meggyőződésem, hogy ha az Apple végre tisztességesen integrálja az OS X-be a beszédfelismerést, annak nagyobb jelentősége lesz, mint az Apple Script 1993-as bevezetésének volt.

Egy jól kidolgozott keretrendszerrel gyakorlatilag bármit meg lehetne csináltatni Siri-vel, és nem csak olyan alapfeladatoknál jönne jól, mint például egy naptárbejegyzés elkészítése. Professzionális alkalmazásokban is használhatnánk, és a különböző beállításokat is elérhetnénk rajta keresztül. Szerintem 10 éven belül teljesen alapvető lesz, hogy ha keresel egy funkciót, csak elmondod Sirinek, hogy mit szeretnél, és ő megoldja a többit. Na jó, magyar nyelven nem biztos.

Audio mixer

Igazán kevés dolgot irigylek a Windows felhasználóktól, mondhatni egyetlen egyet. Windows-on nem csak a rendszer egészének hangerejét lehet állítani, hanem az összes alkalmazás hangját is külön-külön. Ez számomra egy olyan extra funkció, ami egyáltalán nem zavaró, amikor nincs rá szükség, de sokszor rendkívül kényelmes, amikor több hangos alkalmazást is használnánk egyszerre.

windows audio mixer

FLAC lejátszás iTunes-ban

A barátnőm most kezdett el Mac-et használni, és az ezzel kapcsolatos első kérdése az volt, hogy miért nem tud az iTunes FLAC (Free Lossless Audio Codec) formátumú zenét lejátszani. Őszintén szólva nem tudtam egy éppkézláb indokkal előállni, mert a FLAC-támogatás teljes hiánya abszolút érthetetlen és inkonzisztens az iTunes részéről.

Először is, egy teljesen szababon felhasználható codec-ről van szó. Nincs semmiféle jogi hivatkozási alap, nincsenek licensz költségek, a FLAC-támogatást bárki szabadon beépítheti a programjába korlátozás nélkül, és gyanítom, hogy nem is egy nagyon bonyolult dolog.

Ráadásul a FLAC nem valamiféle hipster formátum, amit alig ismernek páran, ez a legelterjedtebb minőségveszteség nélküli digitális hangformátum. És igen, elterjedtebb az Apple Lossless Audio Codec-nél is.

A funkció hiánya inkonzisztens, mert az iTunes az elterjedt minőségveszteséges tömörítést használó formátumokat (pl.: mp3) többnyire gond nélkül lejátssza és biztosít átjárhatóságot az Apple által preferált hasonló formátumba (m4a). Mivel az iTunes alapvetően támogatja a minőségveszteség nélküli formátumban tárolt zenék lejátszását, az lenne logikus, ha ezeknél is ismerné a népszerű verziókat. De az iTunes a FLAC fájlokhoz egyszerűen hozzá se nyúl és nem is szól semmit.

Több program is létezik, ami az iTunes-FLAC konfliktust igyekszik feloldani, de ezek egyike sem tökéletes, és én nem is vagyok híve annak, hogy telepakoljuk a rendszert mindenféle tákolt beépülő modulokkal. Egyelőre a legjobb megoldás valószínűleg az, ha vagy elengedjük az iTunest e téren és a FLAC zenéinket mondjuk VLC-vel hallgatjuk, vagy ha lemondunk a FLAC-ről, és zenéinket átkonvertáljuk ALAC (Apple Lossless Audio Codec) formátumba például az XLD-vel.

 

 

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!