imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megjöttek az első hírek az iOS 14-ről

Vajon melyik készülékeken lesz elérhető?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

4 funkció egy jobb iCloud Drive-ért


A 9to5Mac összeszedett pár olyan fejlesztést, amiket ha meglépne az Apple, jelentősen megugrana a felhasználói élmény a szolgáltatás használatakor. Mélységesen egyet tudunk érteni, íme a lista!

Temérdek különböző szolgáltatás kínál már felhő alapú tárhelyet a felhasználóknak. Csak hogy párat említsünk a népszerűbbek közül, az iCloud Drive mellett ott van még a OneDrive, a Box, a Google Drive vagy a MEGA. Mindegyik egy kicsit másért jó, én is többet haszunálok közülük, de természetesen Apple felhasználóként az iCloud Drive használata a legkézenfekvőbb.

Alapvetően jól is működik a szolgáltatás: gyors, egyértelmű, az Íróasztal és a Dokumentumok mappák szinkronizációja egyenesen zseniális, és nem egyszer mentett már meg, hogy az iWork dokumentumaim, táblázataim és prezentációim akárhonnan el tudom érni. Persze ehhez nem árt, ha az ember benevez egy nagyobb tárhelyopcióra, mert az 5GB hamar el tud fogyni.

Az Apple a napokban bevezette az egy hónapos próbaidőszak intézményét is az új felhasználók számára, ami önmagában véve szuper dolog (még ha nem is teljesen önzetlen), de van még hová fejlődni. Nézzünk most 4 olyan funkciót, amik alkalmazásával talán még több usert tudnának magukhoz édesgetni, mint a próbaidőszakkal.

Megosztott mappák

Bármilyen felhőszolgáltatásnál már évek óta alapfunkciónak számít, az Apple azonban valamiért még nem vezette be a megosztott mappákat. Nem hiszem, hogy különösebben ki kell fejteni, hogy miért lenne hasznos a lehetőség: munkahelyi mappák, családi dolgok, egyetemi csoportok doksijai, stb. mind kiélvezhetnék az előnyöket.

Ideális esetben valahogy úgy nézne a dolog, hogy én, mint kezelő, kiválasztok egy adott mappát, beállítom, hogy kikkel szeretném megosztani, majd mindegyik résztvevőhöz külön írási, olvasási, szerkesztési jogosultságokat kapcsolhatnék. Ja és persze, ahogy más szolgáltatóknál, itt is jól jönne egy olyan felület, amihez a nem iCloud használók is hozzá tudnának férni, legalább egy letöltés erejéig.

Visszaállítás helyrepofozása

Talán nem mindenki ismeri (mert aránylag jól el van dugva), de az iCloud beállításoknál található egy Visszaállító felület. Itt véletlenül kitörölt fájlokat, kontaktokat, naptárbejegyzéseket és könyvjelzőket hozhatunk vissza a digitális halálból. Alapvetően szuperhasznos, és sokszor életmentő tud lenni a funkció, az egyetlen baj, hogy meglehetősen lassúcska a sebesség és a felület sem éppen dizájndíjas. 

Jó lenne látni tehát, ha az Apple kicsit egyértelműbb helyre helyezné a lehetőséget, megújult felülettel. A dizájn finomhangolás egyébként az egész online iCloud Drive-ra ráférne, jelenlegi formájában inkább hasonlít egy webre költöztetett – lomha – asztali alkalmazásra. Ennél azért tudna jobbat is az Apple.

Online Only

Jelenlegi formájában a Drive szinkronizációja az adott asztali mappák teljes tartalmát felszívja ‘a zinternetre’. Ha ezekből eltávolítunk valamit, akkor az a felhőből is elillan és fordítva. Nem lenne haszontalan azonban, ha valamilyen user-friendly formában megadhatnánk bizonyos mappáknak és fájloknak, hogy azok hol kerüljenek tárolásra.

 Például, ha valamiért kihúzok az asztalra egy 10 gigás Final Cut projektet, akkor azt ne kezdje el feltölteni a felhőbe, ha nem szeretném, foglalva ezzel a sávszélességet és a tárhelyet. Ugyanígy, hagy lehessen már csak a felhőbe is felpakolni tartalmakat, mint minden másik szolgáltatás esetében.

Megosztási linkek egyszerűbben

Ha már vannak megosztható mappáink és fájljaink, amiket ráadásul az iCloud Drive-on kívüli felhasználók is meg tudnak tekinteni, akkor nem ártana, ha ezeket egyszerűen meg is tudnánk osztani.

A jelenlegi gyakorlat (ami ugyebár csak a fájlokra érvényes) szerint minden egyes megosztani kívánt fájlnál az online felületen külön, több kattintáson keresztül kell beállítani, hogy ki, mit láthat és mit csinálhat. Nem a legfelhasználóbarátabb megoldás. Ezzel szemben például a Dropbox Macen simán beépül a jobb kattintásos menübe, ahol nagyon gyorsan és könnyen hozhatunk létre megosztási linkeket. Na, valami ilyesmit tudhatna az iCloud Drive is. Az integráció talán nem jelenteni akkora kihívást így házon belül…

Látható, hogy a fenti lista jelentős része igazábón nem is új funkció, hanem a meglévők átgondolása, finomítása lenne. Éppen ezért bízunk benne, hogy az Apple hamarosan kézbe veszi az ügyet, és kipofozza a szolgáltatását – ha már a használható méretű tárhelyért extra sápot kell fizetni. Nem hiszem, hogy túl nagy munka lenne.

Forrás: 9to5Mac

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!