imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

4 tanács a macOS High Sierra telepítése előtt


Rohamosan közeleg az időpont, amikor az Apple csatasorba állítja legújabb asztali operációs rendszerét, a macOS High Sierrát. Ahhoz, hogy problémamentes legyen a frissítés, érdemes megfogadnod a következő javaslatokat.

1. Legyen biztonsági mentésed!

Tudjuk, ezt szinte minden nagyobb beavatkozás előtt elmondjuk, és sokan már nem veszik annyira komolyan a tanácsot, de higgyétek el, nagyon fontos. Ha van, amikor tényleg igazán nagyon-nagyon megszívlelelndő a biztonsági mentés készítése, az pont egy főverziószám-frissítés. Tényleg sepercig nem tart a dolog, és leírhatatlan mennyiségű kellemetlenségtől kímélheted meg magad, ha mielőtt belevágsz a frissítésbe a Time Machine használatával készítesz egy backupot.

backup iTuneson

2. Legyenek naprakészek az alkalmazásaid!

Az új macOS verzió nem brahiból kap új nevet és főverziószámot, hanem mert tényleg rengeteg változást eszközölnek a rendszeren. Idén sem lesz ez másképp, például végre bemutatásra kerül az új APFS fájlrendszer. Erről részletesebben itt olvashattok. Egy ilyen mértékű váltás pedig számtalan kompatibilitási problémát okozhat.

Szerencsére a fejlesztők többsége a WWDC óta éjt nappallá téve dolgozik azon, hogy alkalmazásuk a szeptember első heteiben debütáló rendszerrel is békében együtt tudjon élni. Éppen ezért fontos, hogy a frissítés előtt minden alkalmazásod legyen naprakész, így nem érnek majd meglepetések a macOS High Sierra első indításakor.

3. Tiltsd le a rendszerrel együtt induló alkalmazásokat

Részben kapcsolódva az előző ponthoz, egy-egy nem kompatibilis alkalmazás tud gondokat okozni. Főleg, ha az a rendszerrel együtt indul, így esélyed sincs nem-elindítani. Az AppleWorld.Today újságírója saját bőrén tanulta meg a leckét, amikor frissített a High Sierra nyolcadik bétájára. Az egyik automatikusan elinduló app ugyanis tökéletesen beakasztotta a telepítést, olyannyira, hogy az egy ponton teljesen leállt.

Egy kényszerített leállítás után a gép visszabootolt rendesen, de a bejelentkezés után további problémák adódtak: a billentyűzet és az trackpad nem reagált, a kijelzőt pedig egy szürke áttetsző ablak takarta be. Mint kiderült, egy évek óta nem frissült, de a rendszerrel együtt induló apró app jelentette a gondod.

A hasonló problámának érdemes úgy az elejét venni, hogy még a frissítés előtt ellátogatunk a Settings > Users & Groups > Login Items menüpontba, és szépen egyesével megtiltjuk minden olyan listaelemnek az automatikus indulást, ami nem Apple gyártmány. Ha lement az update, persze nyugodtan visszakapcsolhatjuk őket, de érdemes lehet mindegyik elem után egy újraindítással ellenőrizni a kompatibilitási helyzetet.

4. Csak nyugalom!

Tudom, mindenki rá van pörögve az új rendszerre, elhihetitek, hogy mi is. Ennek ellenére érdemes önuralmat gyakorolni és várni picit azzal a telepítéssel. Ez már csak azért is ajánlott, mert nincs az a szerverpark, ami zökkenőmentesen ki tudna szolgálni egyszerre annyi letöltést, mint amennyi a rajt napján lesz. Így valószínűleg több órába fog telni mire lejön majd az új rendszer.

Bár, nem véletlen a több mint három hónapos bétaidőszak, és rendszerint nem szokott gond lenni, de előfordulhat, hogy valami fatális hiba csúszik a dologba. Láttunk már olyat, hogy sorban téglázódtak a telefonok egy félre sikerült szoftverfrissítés következtében. Ezeket a bakikat az Apple rendszerint nagyon rövid időn belül javítja, így azt tanácsoljuk, ha nem életbevágóan fontos, hogy az első lehetséges perctől fogva a High Sierrát használd (kizárt, hogy az legyen), akkor várj a frissítéssel egy-két napot, amíg előjönnek az esetleges problémák. Bónusznak pedig nem kell majd hosszú órákat várnod mire nagy nehezen befejeződik a letöltés. Ne feledd, okos ember más kárából tanul!

Forrás: AppleWorld.Today

Ha már nem támogatott a géped, vagy egyszerűen csak szeretnél egy újabbra váltani, akkor érdemes kihasználnod a Back to School akciót, melynek köszönhetően most 12% kedvezménnyel lehet a tied egy rakat Apple gép.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!