imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

40 éves gép 100 milláért jöhet?


Szokás mondani, hogy az Apple termékek híresen értékállóak. Ékes példája ennek, hogy még egy 40 éves gépért is milliókat adnak a használtpiacon.

Az Apple gépek újonnan sem olcsók, de ha kicsit még öregednek is, egyenesen egy vagyonba kerülnek. Viccet félretéve, bizonyos jó állapotú Apple-relikviák tényleg rengeteget érnek a gyűjtők számára. Főleg azok, amiknek valamilyen kulcs szerep jutott a vállalat történelmében. Ilyen például az Apple-I is, amit ugyebár még maga Steve Wozniak hegesztgetett Jobs szüleinek híres Los Altos-i garázsában.

A számítógép 1976. április 11-én jelent meg. Az akkoriban megszokottól eltérően az Apple-1 egy összeszerelt alaplap volt több mint 60 chippel, 1 MHz-es processzorral és 4 KB memóriával, amit később akár 48 KB-ig lehetett bővíteni. A billentyűzetet viszont már a felhasználónak kellett szereznie, illetve házat is magának kellett barkácsolnia hozzá.

Ez nem az, amit most árulnak, de valahogy így néz ki.

Az első 50 darab sikere után a két Steve barátok segítségével még 150 darab Apple-1-et rakott össze, amit aztán elsősorban ismerősöknek adtak el. Mára úgy hírlik, kevesebb mint 50 példány maradt fent, hogy ebből mennyi a működőképes, azt pontosan nem lehet tudni.

A most aukcióra kínált darab egyike ezeknek, ráadásul módosításokat sem végeztek rajta, ami tovább növeli az értékét. Állapotára Corey Cohen szakértő 8,5 pontot adott a 10-ből, és várhatóan valahol 300 és 600 ezer dollár között csapják majd le, ami forintba átváltva 85 milliós alsó és 170 millió forintos felső értéket jelent. Ahhoz képest, hogy annak idején 800 ezer mai forintnak megfelelő összegért árulták, nem is rossz. Így néz ki egy Apple-I működés közben amúgy:

Ha esetleg akad fölös 170 milliód, mindenképp jó befektetésnek tűnik. Gondolj bele, mennyit ér majd 40 év múlva…

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!