imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

40 millió dolláros büntetést ért az előfizetők megtévesztése


Horror filmbe illik az a jelenet, amikor lerobbant autóval állsz a út szélén, kicseng a telefon és semmi. A T-Mobile ezt a horror jelenetet hozta el előfizetői számára az USA-ban évekig. Most giga büntetéssel kell szembenézniük ezért. 

Ha eddig azt gondoltad, hogy itthon elviselhetetlenek a mobilhálózatok lefedettségének kisebb kihagyásai, lassú a mobilinternet, kevés az LTE, idegesítő, hogy a T-s felhasználóknak továbbra sem megy random a hívószámkijelzés néha iPhone-on és a Vodafone agyonfejlesztgetett mobilappjával szinte lehetetlen lecsekkolni vagy befizetni a számlát, akkor könnyen lehet, hogy még nem is láttál semmit.

Mivel országunk mérete nagyban elmarad az Egyesült Államokétól, sőt, jobb esetben ott egy nagyobb város lehetnénk, így ismeretlenek számunkra azok a problémák, amelyek elsősorban a hatalmas országok lakóit érintik. Ilyen történetesen az is, amikor elhagyják a kisebb-nagyobb települések vonzáskörzetét és jóidőre megszűnik a térerő.

A probléma évek óta jelen van, de a mostani T-Mobile botránnyal újra előtérbe került. Történetesen a világméretű szolgáltató, egyelőre meg nem erősített indokokból úgy döntött, hogy gyakorlatilag megtéveszti felhasználóit azzal, hogy készülékük még akkor is kicsengő hangot ad hívás kezdeményezésekor, ha a hívás igazából létre sem jött. Nem túl etikus magatartás annak érdekében, hogy minél szebb számokat hozzanak lefedettség és rendelkezésreállás tekintetében. Feltételezem ez lehetett az alapvető motiváció.

Engem már az is roppantmód zavar, amikor a napi ingázás közben toronyváltás van és megszakad a hívás, vagy csak szimplán lecsökken Edge szintjére pár percre a mobilnet. Így elég nehéz elképzelni, mit tapasztalhatnak az USA lakói nap mint nap, ahol köztudott, hogy a távolságot is jóval nagyobb léptékben mérik, mint mi.

Képzeld el a szituációt, megtalálod álmaid állását egy közeli nagyvárosban, ahol bár annyit nem keresel, hogy a városban lakhass, cserébe csak 2-3 órát kell naponta autóznod. Mintha mindennap Debrecenből Budapestre ingáznál dolgozni. Itthon elképzelhetetlen lenne, ott viszont simán jó deal.

Egyik nap munkába menet az autód megadja magát a semmi közepén. Füstöl a hűtővíz, ahogy illik a filmekben és szépen lassan a fejed is elkezd füstölni, amikor már ötvenedszer hívod az autómentőt vagy bárkit, aki segítségedre lehetne, de csak csörög-csörög és senki sem veszi fel. Most már érted, miért ekkor probléma egy fals kicsörgés a tengerentúlon? Az éppen elillanó hűtővíznél sokkal komolyabb gondok is lehetnek, amikor éppen nem kapcsol a hívás.

A T-Mobile pedig nem tehetett mást, mint hogy beismerte tettét, mellyel megsértett egy 2014-es FCC által hozott szabályt. Visszaeső tettük – mivel a szabályozás hatálybalépése előtt már trükköztek hasonló módon – valahogy így hangozhat: “a magatartás a vidéki vállalkozások számára bevételkiesést okozhat, meggátolhatja abban az elsősegélynyújtó szerveket, hogy elérhessék a vidéki betegeket, családokat választhat szét és potenciálisan veszélyes késést okozhat a közbiztonsági kommunikációban”.

Sokan azt mondják, hogy 40 millió dolláros büntetés kevés, mivel a többszáz millió hívást indító károsultak nem kapnak semmilyen visszatérítést, legalábbis a dolgok jelenlegi állása szerint. De a büntetés mellett valószínűleg sokkal komolyabb következményekkel is szembe kell néznie a vállalatnak, a hír hatására akár tömegesen el is pártolhatnak tőlük előfizetőik, teljesen érthető okokból.

Forrás: Ars Technica

iPhone 40 000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!