imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

40 nap a Jet Black iPhone 7-tel


Az iPhone 7-tel az Apple egy teljesen új színt mutatott be: a Jet Black, vagy magyarul kozmoszfekete alumínium borítást. Az első hírek arról szóltak, hogy bizony eléggé kényes ez a szín – de mi a helyzet 40 napnyi aktív használat után?

Mivel a kollégák közül szinte mindenki a kozmoszfekete iPhone 7-et (vagy iPhone 7 Plust) választotta, ezért úgy gondoltuk, megnézzük, hogy nagyjából egy hónap után tényleg olyan durván karcolódik-e az iPhone új fényes fekete háza, mint azt az első hírekben hallani lehetett. Három iPhone-t (Handras és az én iPhone 7-emet és Roland, a grafikusunk iPhone 7 Plusát) néztünk meg közelebbről a negyvennapos használat után. Nézzük, kinek mik a tapasztalatai, és persze hogy néznek ki a telefonok!

Handras

Handras vagyok. Jet Black vagyok. Meg kicsit ideges amikor nekiverem valaminek az iPhone-om… Persze előre tudtam, hogy ez lesz, meg is írtam a tesztben, hogy szívás lesz a kozmoszfekete iPhone 7. Most már elég ideje használom ahhoz, hogy tudjam mennyire.

Tulajdonképpen, nem annyira vészes a dolog, mint ahogyan azt vártam. Azt hittem, egy hónap után sokkal komolyabb karcolások lesznek a gyönyörű polírozott felületen, de igazából nem vészes.

handras_i7
Handras iPhone 7 telefonja 40 napnyi tok nélküli használat után.

A közeli fotókon horronak látszik, de napi használatban nem veszem észre az apró hajszálkarcokat. Még akkor sem, ha néha letakarítom a készüléket, amit egyébként hetente egyszer teszek meg. Nagyon nagyon ritkán felfedezem a használatból eredő karcokat, de csak akkor ha pont úgy esik a fény, hogy látszódjanak ezek. Normál fényviszonyok mellett, gyakorlatilag egyáltalán nem látszanak a karcok. A fotók készítésénél elég sokat szenvedtünk a megvilágítással, hogy egyáltalán be tudjuk fotózni ezeket az apró karcokat. Igazából az alábbi kép sokkal jobban visszaadja, hogy mennyire látszanak a karcok. Semennyire.

i7_napon

A másik amire rájöttem, hogy nem nézegetem az iPhone 7 hátulját, hiszen nyilván a kijelzőt bámulom használat közben, azon meg értelemszerűen nincsenek karcok, viszont továbbra is imádom, hogy a kijelző szinte egybeolvad a jet black házzal. Olyan mintha egy tömb lenne a telefonom.

A fentiektől függetlenül továbbra sem ajánlom senkinek, hogy ezt a színt válassza, maximum akkor, ha legalább annyira vigyázni tud rá mint én. Az irodában egy kis kendőn tartom, otthon a konyhapulton egy szilikon lapocskán, vagy a bőr kanapéra teszem csak le és az éjjeliszekrényemen is egy kis kendőn tárolom. Ha étteremben vagyok és nincs valami alátét az asztalon, akkor inkább ki sem rakom az asztalra, zsebben marad, ami egyébként előnyös, hiszen nem a telefont csesztetem vacsora közben.

roland_i7
Roland iPhone 7 Plus karcai

Sokan most biztosan sokan azt gondolják, hogy nevetséges, ha ennyire óvni kell egy napi használati eszközt. Egyetértek, de én például az autómra is legalább ennyire vigyázok. Nem viszem gépi mosóba, sőt másnak sem hagyom, hogy lemossa, kizárólag én mosom kézzel, és nagyon finom kendővel törlöm szárazra, hogy ne legyenek hajszálkarcok a fényezésen.

Az iPhone-nál is megszoktam, hogy vigyázok rá, igazából nem okoz problémát a használat során. Persze bármennyire is vigyázok rá, óhatatlan, hogy néha odakoccanjon egy egy kilincshez, az órámhoz, vagy valami olyan anyaghoz, ami hajszálkarcot hagy a felületén.

Nagyjából így állunk én és a Jet Black iPhone 7. Szerintem egy éves korában is jól fog kinézni, még akkor is ha addig 10-szer ennyi hajszálkarcot szed össze.

 

Red

Soha nem gondolkoztam még ennyit korábban azon, hogy melyik iPhone-t vásároljam meg. Mindig a legsötétebbet vettem (kivéve az iPhone 3Gs esetében, akkor a készlethiány a fehérhez terelt), most viszont két hétig töprengtem azon, hogy az iPhone 7-ből a kozmoszfeketét, vagy a sima feketét válasszam-e. A bemutató után egyből rávágtam, hogy naná, kozmoszfekete, hiszen a legkülönlegesebb szín. Aztán a karcolódásról érkező hírek elbizonytalanítottak, és egy ideig a sima fekete volt a befutó. A magyar megjelenésig szinte naponta változott a véleményem, végül az utolsó pillanatban – a készlet és az ár miatt – a kozmoszfekete 128 GB-os iPhone 7 lett a befutó.

Red iPhone 7 telefonja 40 napnyi tok nélküli használat után.
Red iPhone 7 telefonja 40 napnyi tok nélküli használat után.

Egyáltalán nem bántam meg. Általában eléggé vigyázok a dolgaimra, sosem tartottam tokban az iPhone-jaimat és nem is volt rajtuk semmilyen durva sérülés. (Azt az időszakot leszámítva, amikor mindegyiket leejtettem legfeljebb 72 órával a vásárlás után, aztán persze soha többet. Szerencsére ez az átok az iPhone 6s-nél megszűnt). Persze a hírek miatt a kozmoszfekete iPhone 7 esetében további „óvintézkedéseket” eszközöltem, noha a toktól még mindig mereven elzárkózom. Otthon a legritkább esetben teszem asztalra a telefonomat, így ezzel nem is volt gond, de a Pokémon GO megjelenése óta az irodában folyamatosan töltőn van az asztalon, így ide szereztünk kis mikroszálas törlőkendőket, folyamatosan ezeken pihen az iPhone 7. Egy pillanatig mondjuk elgondolkoztam azon, hogy otthon bevonom az egész lakást mikroszálas anyaggal, de erről aztán letettem.

Harmadik nap. Meh.

Ezen kívül teljesen normálisan használom a telefont, úgy, mint bármelyik korábbit – általában simán a bal első nadrágzsebemben van a készülék, persze nincs mellette semmi más, de ez az összes többi iPhone-omnál is így volt. Na jó, egyetlen különbség van: ha beülök valahova enni, kávézni vagy iszogatni, akkor nem csapom ki az asztalra, de ez talán inkább előny mint hátrány. Persze néhány karcolást így is begyűjtött, a vicces pedig az, hogy igaznak bizonyult a B&O PLAY szlogenje, miszerint „minden karcolás egy történetet rejt”, mert a legtöbbről tudom, mikor keletkezett. Rögtön az első hétvégén szedte össze a kamera melletti durva karcokat (ez az egyetlen rész, ahol különleges fényviszonyok nélkül is látszanak), amikor odaadtam valakinek. Nemrég a hátlapon középen is megjelent pár kevésbé látványos karcolás, ezek a legutóbbi reptéri check innél kerültek a telefonra, mert ott bizony nem figyelnek rá, hogy ne húzzák végig a vonalkódolvasó alatti műanyagon (tanulság: visszaállok a beszállókártyák kinyomtatására).

Mindketten így tartjuk az irodában az iPhone 7-et.
Mindketten így tartjuk az irodában az iPhone 7-et.

A fentieken kívül mikrokarcolások vannak a hátlapon, de ezek közül egyik sem olyan, hogy normál fényviszonyok között láthatóak lennének. Nagyon meg kell nézni az iPhone 7 hátlapját, méghozzá súrlófényben ahhoz, hogy előbújjanak. Összességében azt tudom mondani, hogy egy kis odafigyeléssel semmitől nem kell félni, ugyan valóban karcolódik a kozmoszfekete bevonat, de egyáltalán nem olyan durván, mint amire én számítottam. Ráadásul elképesztően jól néz ki a telefon ebben a színben, ahogy egybeolvad a kijelző és a ház, a magasfényű, tükrös alumínium felület. A tapasztalatok után most már nem gondolkoznék ennyit, egyből a kozmoszfekete modellt választanám.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!