imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

400 megapixeles fényképezőgép 15 millió forintért?


Márciusban rajtol a svéd Hasselblad középformátumú fényképezőgépeket gyártó cég újabb nagy dobása, ami akár 400 megapixeles képek készítésére is képes. Ahogy a benne lévő technológia, úgy az ára sem hétköznapi. Ez a gép jelentené a fotográfia csúcsát?

Tény, hogy nem mindenki nyakában lóg olyan fényképezőgép, ami közel 15 millió forintot (47 999 eurót) kóstál és 400 megapixeles fényképek készítésére képes. A Hasselblad név 75 éve egyet jelent a fotográfiával. A márciusra beharangozott H6D-400C MS modell viszont olyan technológiát rejt magában, amire aligha szükséged lesz életed során.

Elődje is már meghökkentően nagy, 200 megapixeles felbontásra volt képes. Ugyanakkor ezt nem a szenzor nagyságával, hanem a multi-shot módszerrel érik el. Ahogy az ábrán is látszik a szenzor eltolásával növelik a képpontok sűrűségét, a 400 megapixeles felbontáshoz összesen 6 kép összemosására van szüksége a gépnek.

Először 4 darab 100 megapixeles képet készít a gép, amit eltol egy-egy pixellel. Majd még kettőt, amit fél pixellel helyez arrébb. Végeredményül pedig egy 16 bites, 23 200 x 17 400 felbontású TIFF kép keletkezik, ami 2,4 GB méretű fájlt jelent.

Mivel a gép hatot exponál egymás után, ezért a mozgó tárgyak megörökítésére teljesen alkalmatlan. Főleg, hogy a kép elkészítéséhez egy kábellel még a számítógépünkkel is össze kell kötnünk.

Az ilyen típusú, középformátumú gépeket általában tájképekre vagy divatfotóra alkalmazzák. Illetve az olyan elit felhasználásban, ahol az pénz nem szempont a lehető legjobb minőség oltárán. A képérzékelőjük meglehetősen nagy, akár 6 x 9 centiméter is lehet. Összehasonlítva ezt a széles körben elterjedt cserélhető objektíves, full frame szenzoros gépeknél csak 24 x 36 milliméterről beszélhetünk.

Bár a Hasselblad úttörő a digitális fotózás területén, elég csak megnézni a nagyítások összehasonlítását elképesztő részletességre hivatott a H6D, mégis csak egy nagyon szűk piac számára készül. Legyen szó akár képzőművészeti tevékenységről, akár alkalmazott fotográfiáról, sok esetben legjobbaknak sem adatik, hogy egy ilyen nagy múltú cég hozzáadott esszenciájával fűszerezzék alkotásaikat.

Kicsit olyan ez, mint a Seinnheiser Orpheus fejhallgatója, amit mi is kipróbáltunk korábban. És abszolút a fizikai határok kimaxolására épít. De ez nagyon csekély hatást gyakorol az átlagfelhasználókra és az alkotókra. A Hasselblad H6D-400C tehát a fotográfia csúcsát jelentené?

 

Véleményem szerint aligha. A Hasselblad által képviselt színvonalnak nem sok vetélytársa akad. Használhatóságban viszont sokkal nagyobb innovációt jelentenek az okostelefonokban használt képelemző algoritmusok, amik az apró szenzorméretek ellenére évről évre jelentősen javítják a képek és videók minőségét.

Vagy az egyre olcsóbb MILC rendszerű gépek, amik karnyújtásnyi kínálnak profi megoldásokat, egyszerű felhasználóknak is. Legyen szó egy felső kategóriás telefonról, vagy egy kompakt méretbe csomagolt profi fotómasináról, a méret mellett a felhasználóbarát környezet is hozzáad a képalkotás milyenségéhez. Végeredményben pedig azt látjuk, hogy tulajdonképpen mindenki részesévé válik a művészetnek.

Forrás: Hasselblad

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!