imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

41 ezer hamis iPhone-t foglaltak le a hatóságok


Májusban történt, hogy a kínai rendőrség egy razzia során 41 ezer hamis iPhone-t foglalt le Pekingben. A helyi hatóságok azonnal sajtózárat rendeltek el, tehát az esetről egészen tegnapelőttig nem is tudott senki. Az akció során ugyanis az derült ki, hogy a legyártott készülékeket nem csak a kínai fővárosban, hanem az Egyesült Államokban is árusították. Abban az esetben pedig, hogyha az Amerikában terjesztők fülébe jut a gyár felszámolása, valószínűleg soha nem kapták volna el a bűnszervezet többi tagját.

Az első razzia 2015. május 14-én Peking északi részén egy elektronikaieszköz-karbantartó boltnak hitt gyárépületben történt. A rendőrség itt 9 gyanúsítottat vett őrizetbe, köztük egy házaspárt is, akik feltehetően a szervezet irányításáért voltak felelősek. A lefoglalt készülékek összértéke nagyjából 5,3 milliárd forint volt. Az akció folytatásaként az amerikai hatóságokkal együttműködve kutatták fel az Egyesült Államokba kijutott hamis iPhone-okat. Ezek közül csak néhányat találtak meg ténylegesen, de a közvetítőket, a terjesztőket és a csempészeket elfogták és büntetőeljárás alá vonták.

Ilyen iPhone-okat készítettek a gyárban. | Fotó: Sam Tsang
Ilyen iPhone-okat készítettek a gyárban. | Fotó: Sam Tsang

Ez a nyomozás azért jelentős, mert Kína komoly erőfeszítéseket tesz, hogy az ország rossz hírnevét keltő hamisítókat teljesen felszámolja. Ez az eset pedig teljesen sikeres akciónak mondható, hiszen az egész hálózatot sikerült felszámolniuk. Kínában nagy népszerűségnek örvendenek az Apple termékei, és éppen ezért jelenleg az amerikai vállalat legnagyobb piaca. Ezt a tényt pedig a hamisítók is kihasználják, néha elég földtől elrugaszkodott ötletekkel.

Ilyen egy hamis iPhone | Kép forrása: 9to5mac
Ilyen volt régebben egy hamis iPhone | Kép forrása: 9to5mac

2011-ben délnyugat Kunmingban 12 hamis Apple Store működött, hivatalos bejelentés vagy engedélyek nélkül. Az üzlet kinézete megszólalásig hasonlított egy eredeti Apple Store-ra, de ha ez nem lenne elég, az eladók hivatalos Apple Store egyenruhában dolgoztak. A boltok kínálata főként lopott és hamisított termékekből állt. Éppen ezért, a hatóságoknak nem kellett hosszú idő a boltok bezáratásához és az illetékesek felelősségre vonásához. Egy másik érdekes eset 2013-ban történt, amikor is két Baltimore-ban található viszonteladó bolt is hamisított iPhone-kat adott el. Összesen 24 telefont adtak el sikeresen, természetesen órási árréssel. A telefon érdekessége, hogy hamis Touch ID szenzorral működött, ami habár nem olvasta az ember ujjlenyomatát, de érintésre feloldotta a telefont bárkinek. Fő a biztonság.

Nem csak iPhone-t hamisítottak Kínában.
Nem csak iPhone-okat hamisítottak Kínában. Ez az óra például még mindig kapható az interneten.

A hamisítók elleni küzdelme Kínának még várhatóan hosszú évekre elhúzódik, hiszen mindig lesznek kísérletező kedvű emberek, akik hirtelen szeretnének sok pénzt keresni, lehetőleg minimális anyagköltséggel vagy anyagi befektetéssel. Ennek ellenére a hivatalos márkák és a vásárlók érdekeit is védené, hogyha az ilyen és ehhez hasonló akciókat tovább folytatná a kínai hatóság.

Források: 9to5mac, Reuters és AppAdvice

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!