imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

45 éve történt az első mobilhívás


Igaz a mai mobilokhoz a Motorola tégla telefonja még egyáltalán nem hasonlított és nem is volt olcsó. Sosem találod kit hívott először és mit mondott a feltaláló miután életre kelt az első mobiltelefon.

1973-ban, azaz 45 évvel ezelőtt történt az első mobilhívás. Martin Cooper és csapata Motorola színeiben alkotta meg az első működőképes mobiltelefont. Az eszköz több mint egy kilós volt, annyi mint manapság egy szuper vékony MacBook. Kizárólag telefonálásra volt képes, íni nem lehetett még rajta, ezt csak jóval később találták fel. De vajon kit hívott fel először Cooper és mit mondott neki?

Az AT&T Bell laboratóriumát. Gondolta odaszól, hogy bocsi srácok de amíg szerencsétlenkedtetek, mi feltaláltuk a mobiltelefont. Persze az akkor kitalált technológiának csak érintőlegesen van köze a ma ismert mobilkommunikációs szabványokhoz, és egyébként is baromi drága volt akkoriban a Motorola DynaTAC 8000x néven futó prototípus, tehát valójában csak sokkal később terjedt el a mobilozás.

Ezt a típust csak tíz évvel később lehetett megvásárolni, de még mindig csak borsos áron: négyezer dollárért árulták a Motorola első telefonját, ami ma körülbelül tízezer dollárt érne, forintban kifejezve majdnem 2,5 millió forintot. Éppen ezért a mobil nagyon sokáig csak az üzleti és katonai felhasználás kiváltsága volt, a mobilhálózatok lassan fejlődtek, az embereknek pedig ekkoriban még nem volt szükségük mobiltelefonra.

Az első szöveges üzenetet egyébként 1992-ben Neil Papworth küldte a Sema Group Telecoms-tól Richard Jarvisnek a Vodafone-hoz, amiben mindössze annyi állt: Boldog karácsonyt! Azt hiszem azóta is ez maradt az SMS leggyakoribb felhasználási módja, a mai napig lehet találkozni ilyen jellegű üzenetekkel. Az akkori 2G hálózat sok-sok éven keresztül szolgálta még az emberiséget, például 2007-ben az első iPhone is ezen keresztül kommunikált.

Majd jött a 3G, ma pedig már teljesen természetes, hogy hazánkban széleskörű a 4G lefedettség és már nem csak a csúcstelefonok kiváltásága az 5 Mbps adatátviteli sebesség. Jelenleg körülbelül 5 milliárd mobiltelefon használó van, ami az emberiség 60%-át teszi ki és már az olyan szegényebb területeken is kezd a mindennapok részévé vállni mint India.

Forrás: Cult of Mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!