imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

4600 milliárd forintot fizetett az Apple a fejlesztőknek


A múltheti negyedéves pénzügyi jelentés konferenciabeszélgetésen a konkrét negyedéves eredmények mellett több érdekes adatot is megemlített Tim Cook és Luca Maestri, az új pénzügyi igazgató. Az egyik ilyen a fejlesztőknek kifizetett összeg az App Store-ba beküldött fizetős alkalmazások után.

Ez az összeg pedig az App Store indulása óta eltelt időben mostanra összesen 20 milliárd dollárra, vagyis több mint 4600 milliárd forintra növekedett. Ráadásul ennek közel fele (10 milliárd dollár) az elmúlt 12 hónapban jött össze. Úgy tűnik tehát, hogy az alkalmazások piaca folyamatos növekedésben van.

Az Apple szabályai meglehetősen egyszerűek: ha feltöltünk egy fizetős alkalmazást az App Store-ba (természetesen az évi 100 dolláros fejlesztői regisztrációt követően), akkor a bevételeink 30%-át vágja zsebre a cég, 70%-át pedig a mi bankszámlánkra utalják idővel. Értelemszerűen ebből abban az országban még adóznunk kell, ahol a cégünk található.

App Store pénzek

Szóval a fenti szám alapján könnyedén kiszámolható, hogy az Apple kb. nettó 8,6 milliárd dollárt keresett az App Store-on, ami ugyan a negyedéves profitok alapján nem sok, de annyira azért nem is kevés. Az 1 milliárd dolláros határt 2010 júniusában lépte át az App Store, két év múlva tartottak 5 milliárdnál, a maradék 15 milliárdot tehát ismét két év alatt sikerült összehozni. Szerintem meggyőző.

Összehasonlításképpen, a Google az I/O konferencián azt közölte, hogy ők az elmúlt 12 hónapban 5 milliárd dollárt fizettek ki a fejlesztőknek. Ez az érték tehát nagyjából fele az Apple számainak, vagyis úgy tűnik, a fejlesztőknek még mindig jobban megérheti iOS-re fejleszteni a fizetőképesebb (és fizetni hajlandóbb) kereslet miatt.

Sajnos magyar számok nem állnak rendelkezésre, de gyanítom, hogy az itthoni fejlesztők sem elsősorban a magyar piacból tudnak megélni. Amikor tesztelek egy-egy fizetős alkalmazást, ezek általában bekerülnek a magyar App Store első három helyezettje közé. Ilyenkor néha meg szoktam kérdezni kíváncsiságból a fejlesztőket, hogy hány letöltés érkezett ebben az időszakban az alkalmazásra, és a számok sajnos megdöbbentően kicsik szoktak lenni.

A kommentek alapján nem egy iOS-fejlesztő olvas minket, szóval ha van valami személyes tapasztalatotok, nyugodtan osszátok meg a hozzászólásokban! :)

Forrás: TUAW. Borítókép: MrWallpaper.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!