imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

4K iMac a kezünk alatt – Teszt


Amikor tavaly bemutatták az 5K-s Retina kijelzős 27 hüvelykes iMacet, csak egy kérdésünk volt: mikor érkezik a 21,5″-es Retina kijelzős iMac. Idén végre megérkezett, mi pedig leteszteltük.

Az utóbbi években számomra a legfontosabb technológiai fejlődést egyértelműen a Retina kijelzők megjelenése jelentette, hiszen minden más, a processzor, a videókártya, stb, végső soron arra szolgál, hogy megjelenítsenek képeket a monitorunkon. Arról nem is beszélve, hogy pár éve már eljutottunk oda, hogy nem igazán számít a processzorok teljesítménye.

crttft

Emlékszem amikor a CRT monitorok után, elsőként újítottam be egy lapos TFT monitort, még valamikor a 90-es évek végén. 1024×768 volt a felbontása 15 hüvelyken. Kontraszt? Fekete? Na az nem volt. Ráadásul vicces volt, hogy a CRT monitor után homorúnak láttam a lapos kijelzőt. Az viszont egyértelműen látszott, hogy a lapos kijelző a jövő, és ez így is lett. Ahogy terjedtek és fejlődtek a lapos monitorok, folyton arról álmodoztam, hogy egyszer majd talán nem látjuk a pixeleket, és a képminőség is olyan lesz, amibe nem tudunk belekötni. Szerencsére az Apple-is ezt szerette volna, és bemutatták a Retina kijelzőt, amin nem látszanak a pixelek. Az iPhone 4-ben láthattunk először pixelmentes kijelzőt, majd jött a Retina MacBook Pro, a Retina iMac 27, a Retina kijelzős MacBook és most végre a 21,5 hüvelykes iMac is eljutott arra a szintre, hogy megkapja a korábban csak álmainkban létező kijelzőt.

breki

Az Apple azt mondja, hogy a 21,5″-es iMacben ugyanaz a kijelző dolgozik most már, mint az 5K-s 27″-es iMacben, de ez nem teljesen igaz, ugyanis a 4K iMac kijelzője jobb, mint az 5K-s iMacé. Korábban a 27″-es iMac felbontása 2560 x 1440 volt, ezt négyszerezte meg az Apple, és kaptunk 5120 x 2880-as felbontást. A 21,5 hüvelykes iMacnél még tovább mentek, így még drámaibb fejlődést láthatunk. Az eddigi 1920 x 1080 pixeles felbontást több, mint a négy és félszeresére növelték, ezáltal 9,4 millió pixellel gazdálkodhatunk, 4096 x 2034 pixeles felbontással. Persze ha egymás mellé rakjuk a 27-es és 21,5 hüvelykes iMacet, nem tűnik majd fel a különbség, de jó tudni, hogy az Apple tovább tudta sűríteni a pixeleket a kisebbik iMacen.

Pontosság. Fényerő. Képminőség. Mindegy, hogy mi alapján osztályozod a kijelzőket, a Retina már önmagában fogalom.

Ezt írja az Apple a termékoldalon, és ez így is van. Én évek óta Retina kijelzőkön dolgozom, ilyen gépek közt élem az életem. De amikor először bekapcsoltam az 5K iMac-et, vagy most a 4K-s iMacet, újra és újra leesett az állam a képminőségtől. Bele lehetne menni, hogy hány szín, milyen kontrasztarány, de felesleges. Sokkal egyszerűbb egy szóval leírni a látványt: lenyűgöző!

Egy szó mint száz, a 4K kijelző gyönyörű lett, de vajon mire elég a processzor, a GPU, és a HDD?

Arra gondoltam, hogy a szokásos tesztekhez összehasonlításképp a Late 2013-as Retinás MacBook Prómat használom majd, hiszen a MacBook Próm sebessége tökéletesen kielégíti az igényeimet.

spec

Elsőként a szokásos Cinebench teszteket futtattam le, hiszen a Cinebench elég jól megmutatja, hogy mire képes egy gép. Egyértelmű volt, hogy az iMacben lévő videokártyát lenyomja majd a MacBook Próban dolgozó NVIDIA GeForce 750, de nem volt annyira nagy különbség, mint amire előzetesen számítottam. Nagyjából 20 százalékkal volt csak lassabb az iMac, de szemre nem igazán volt észrevehető ez a különbség.

opengl

Következett a CPU teszt. Azt hittem, hogy a MacBook Pro az i7-es procival majd simán lenyomja az iMac-et, amiben i5-ös Intel processzor található, de nem így lett. Ha nem is sokkal, de az iMac hamarabb végzett a tesztkép kiszámolásával. Persze asztali gép vs. egy két éves laptop, de akkor is. Ne felejtsük el, hogy egy MacBook Pro kétszer annyiba kerül mint az iMac. CPU fronton tehát elégedettek lehetünk, tapasztalatból tudom, hogy a legtöbb feladatra bőven elegendő ekkora teljesítmény.

cpu

De jöjjön a feketeleves. Hiába a tűrhető sebességű a GPU, hiába a gyors CPU, már az első bekapcsolásnál és használat közben is nagyon lassúnak éreztem az iMacet. Mivel a legolcsóbb 4K kijelzős iMac került az asztalomra, szembesültem vele, hogy az alapból ehhez a géphez járó 1TB méretű HDD bár jól hangzik méretileg, sebességben a fasorban sincs az évek alatt megszokott SSD-k sebességéhez képest. A gép indulása majdnem ötször annyi időt vesz igénybe, mint az SSD-s MacBook Prótól megszokott, és sajnos az alkalmazások indulása is ugyanennyivel lassabb.

Az iMac fejlesztésénél mindig arra törekedtünk, hogy egyedülálló élményt teremtsünk az asztali számítógépek használatában. A legjobb kijelzőt nagy teljesítményű processzorokkal, grafikával és adattárolóval egyesítettük egy hihetetlen vékony, letisztult házban. És végül úgy döntöttünk, hogy belerakjuk a létező leglassabb merevlemezt…

A fenti idézet az Apple termékleírásából származik, a vastag betűs részt természetesen én tettem hozzá. De tényleg, mintha 10 évet ugranánk vissza az időben. Itt van egy csodálatosan vékony, elképesztően szép kijelzővel érkező gép, ami minden feladatra elég, erre az Apple belerak egy őskövületnek számító laptop HDD-t. Nem is tudom mikor láttam olyat, hogy egy naptár indulására másodperceket kell várjak. A BlackMagic teszt talán elég jól mutatja a különbséget, íme:

hdd

Gyorsan le is írom a végkövetkeztetést. A legolcsóbb alap iMacet csak irodai munkára javaslom, de ha valaki tényleg jó gépet szeretne, az mindenképp Fusion Drive-val vagy SSD-vel rendelje a gépet. Kíváncsiságból rádugtam egy külső SSD-t az iMacre, erről indítottam a rendszert, és máris minden a helyére került. Tökéletes kijelző, és a rendszer is azonnal megtáltosodott. Talán az integrált GPU is visszatartó erő lehet sokaknak, de mivel nem játékgépet veszünk, nyugodtan merem állítani, hogy az Intel VGA bőven elegendő HD anyagok vágására Final Cut X-ben, de akár az iPhone-nal felvett 4K videókat is gond nélkül megvághatjuk vele.

Az új iMac nagyon klassz kis gép, kár, hogy az Apple elrontotta és a nagyon lassú 5400-as fordulatszámú HDD-t pakolja bele alapból. Ha legalább egy Fusion Drive lenne benne, tökéletes kis kompakt asztali gép lenne. A hangszóró is rengeteget fejlődött ahhoz képest, hogy ilyen vékony házba kellett belezsugorítaniuk. Meglepően szép mélyeket, és nagy hangerőt is kapunk. Mondanom sem kell, hogy az iMac továbbra is szinte teljesen hangtalan a működését tekintve. Még a tesztelés alatt sem sikerült felpörgetni a ventilátorokat, tökéletesen hangtalanul tette a dolgát a gép miközben maximális teljesítményen pörgött a CPU. Ha valaki megkérdezi mennyire zajos egy iMac, azt szoktam mondani: halkabb mint egy sóhajtás, és ez tényleg így van.

performance

Még két apróság maradt hátra, ezek pedig az új billentyűzet, és az új Magic Mouse. Az egérről sok mindent nem tudok írni, ugyanaz mint a régi egér, leszámítva, hogy ebben már nem kell elemet cserélnünk, hanem Lightning kábel segítségével tölthetjük. Igaz ehhez a hátára vagy az oldalára kell fordítani az egeret, ami elég ciki, de hát ez van.

keyboard_trackpad_mouse

A billentyűzet viszont rengeteget változott. Ebben sem kell többé elemet cserélgetnünk. Teljesen újratervezték magukat a billentyűket is, tulajdonképpen ugyanaz lett mint amit a MacBookban is találhatunk. Pillangó billentyűk. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy sokkal kisebb úton járnak a billentyűk, ezért elvileg gyorsabban lehet rajta gépelni. Mondanám, hogy ez így is van, de sajnos nekem annyira szokatlan volt a MacBook Pro billentyűzetéhez képest, hogy végül ezt a cikket is a MacBook Prómon írtam meg. Persze megszokás kérdése, valószínű, hogy egy-két hét használat után ugyanolyan sebességgel vagy akár tényleg gyorsabban is gépelnék az iMac Magic Keyboardján, mint a jelenlegi gépemen. Természetesen némi pénzmag ellenében kérhetjük az új Magic Trackpaddel is az iMacet. Én egyébként javaslom Magic Mouse helyett a Magic Trackpad 2-őt. A Magic Trackpad tesztemet itt olvashatod ha lemaradtál róla.

Nem kérdés, hogy az új iMac megéri az árát, hiszen ugyanazon az áron most már Retina kijelzőt kapunk, viszont érdemes már rendeléskor belekalkulálni egy gyorsabb HDD-t, hogy egy tökéletes gépet használhassunk. A 3,3 GHz-es processzort szerintem nem érdemes kérni, a gyári 8GB memória is elegendő, viszont mindenképp érdemes beruházni vagy egy Fusion Drive, vagy egy 512-es SSD-be a gép megrendelésekor.

Az új 21,5″-es iMac hamarosan minden iSTYLE üzletben kipróbálható és megvásárolható lesz, rendeléseket pedig már most is felveszünk a webshopban.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!