imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

5 dolog, ami visszatartja az ARM processzoros MacBookokat


Mióta az Apple bemutatta első saját chipjét az iPadben, gyakran hallani híreket – valós alappal vagy anélkül – arról, hogy az Apple esetleg a Mac-eket is saját tervezésű processzorral szerelné fel. Ez számos előnnyel járna, és akár a gyártás költségeit is csökkentheti, ugyanakkor rengeteg érv szól a saját processzorok bevezetése ellen is. A főbb ellenérvekről Daniel Eran Dilger, az Appleinsider szerzője írt, ez alapján készült összefolgalónk.

Az Intel szövetsége

Ugyan az Apple mobil készülékeinek processzorait már házon belül tervezik, az ehhez szükséges erőforrások meg sem közelítik az Intel fejlesztésre fordított befektetéseit, és az Intel mérnökeinek szaktudását, ami garantálja az Intel chipek hosszú távú fejlődését. Természetesen ahhoz, hogy az Apple a Mac-ek gyártásakor Intel technológiát használjon, jelentős összeget kell fizetni a processzorgyártónak, ez az összeg kevésbé terhelő a tőkeerős Apple számára, mint a kisebb PC gyártóknak, sőt, a hatalmas legyártott darabszám miatt még figyelemre méltó kedvezményt is kapnak az Inteltől. Egy-egy új technológia bevezetésekor és tervezésekor is kiemelt ügyfélként kezelik az Apple-t, ami a világ számítógép gyártói között az 5 legtöbb készüléket értékesítő cég közé tartozik.

wallpaper-intel-core-i7-1920x1080

Az Apple múltját tekintve az is egyértelműnek tűnik, hogy ha mégis úgy döntenek, hogy lecserélik az Intel processzorokat, az nem kizárólag a kedvezőbb előállítási költség miatt lesz, hanem azért, mert jobban meg is felelnek a célnak. Az Apple gyakran fizetett ki hatalmas összegeket azért, hogy egy fontosnak tartott komponensből a legjobbat adhassa a felhasználók kezébe. Erre talán a legjobb példa a Helvetica betűtípus licencelése, aminek költségét a vetélytársak elkerülték egy saját betűtípus használatával, ami viszont minőségben – bár ez nagyrészt szubjektív kérdés – nem éri el a klasszikussá vált betűtípus szintjét.

ref_0406pmg5_open

Az AMD mint tartalék

A jelenlegi Intel processzorok az x86 architektúrára épülnek, akárcsak a konkurens AMD termékei. Így ha az Intel valami előre nem látható okból lemarad a technológiai fejlődéssel, vagy megromlik a viszony a két cég között, viszonylag zökkenőmentes lehet a váltás AMD technológiára.

Az Apple már most is gyakran épít be AMD videókártyákat Mac-ekbe – például az új Mac Próba –, de AMD CPU-kat még nem használtak. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne lenne a cég egy stabil potenciális partner, aki boldogan beáll az Intel helyére, ha esetleg valamiért szükség lenne a mostani beszállító leváltására.

Az egységes architektúra hiánya

Az szinte bizonyos, hogy az Apple csak a Mac termékpalettájának egy részénél tudná alkalmazni saját ARM prorcesszorait, mert a MacBook Pro és Mac Pro készülékek teljesítmény-orientált felhasználóinak kiszolgálásához sokkal komolyabb technológiai háttér szükséges, mint azon felhasználói csoportokét, akiknek leginkább a hordozhatóság és az alacsony energiaigény fontos.

Így nem tudná teljesen a saját útját járni az Apple, viszont egyes modellek architektúrájának leváltása jelentős hátrányt okozhat az Intellel való további együttműködésben, már csak a csökkenő darabszámok miatt is, így a kisebb teljesítményű gépek gyártásán megspórolt összeg nagy részét valószínűleg elveszítenék a felsőkategóriás termékek legyártásának megnövekedett költségei miatt.

Ettől függetlenül láttunk már példát arra, hogy egy gyártó egyszerre készítsen ARM és Intel processzoros gépeket, a legismertebb ezek közül talán a Microsoft Surface, aminek Windows RT – az ARM processzorra készített verzió – törekvései nem hoztak átütő sikert. Igaz, a Microsoft több olyan döntést is meghozott, amit az Apple biztosan másképp csinálna, de még az Apple munkatársainak tapasztalata mellett is kockázatos megpróbálni egyszerre két processzor platformot futtatni a kurrens Mac-ekben.

DSC_5607

Közvetett kockázatok

A processzor beszállító leváltásából száramazó azonnali hátrányok mellett fontos a hosszútávú hatásokra is gondolni. Az Apple a tavalyi gazdasági évben 244 millió iOS készüléket értékesített, míg a Mac termékpalettából száramzó eladások a 20 milliót sem érték el. Ez nem jelenti azt, hogy a Mac eladások ne lennének kielégítőek, de kár is volna tagadni, hogy jelenleg az iOS platform jelenti az Apple elsőszámú termékcsoportját.

Félő, hogy komoly erőforrást igényelne ilyen nehezen tervezhető útra vinni a számítógépeket, és ez az iOS platform fejlődésének rovására is mehet. Az pedig vitathatatlan, hogy az Apple-szintű munkaerő hiánycikk, így kérdéses, hogy tudnák-e megfelelő ütemben bővíteni a fejlesztői csapatokat az elvégzett munka minőségi romlása nélkül.

Emellett ha nem megfelelően kommunikálják az ARM-es és az Inteles gépek közötti különbséget, az összezavarhatja a felhasználókat, ami éles kontrasztban állna a jelenlegi letisztult termékpalettával. Egy átgondolatlan kettős platform bevezetése így a Mac mint márka értékének csökkenéséhez is vezethet.

Apple-A8-mockup-001

Az Apple és más gyártók költségei

Az Apple számára is jelentős erőfeszítést jelentene az ARM platform részleges vagy teljes bevezetése a Mac termékvonalra, de a kaliforniai cég már bizonyított korábbi hasonló platform migrációk során. A Mac OS először 68k, majd PowerPC, végül Intel processzorokon futott, és az iOS is az OS X egyfajta ARM-re fejlesztett verziója.

Az ARM platform azonban nem csak az Apple számára jelentene új terepet, hanem a külső szoftver- és hardverkiegészítő gyártók számára is. Az Apple felhasználói jelenleg rengeteg közkedvelt exkluzív programhoz férnek hozzá, amelyek más platformokra sosem készültek el. Ez azonban annak az eredménye, hogy az Apple mindig figyelembe veszi a fejlesztők igényeit – még akkor is, ha gyakran éri a céget ezzel kapcsolatos kritika. Az ARM platform adaptálása mindenképp nehéz feladat a fejlesztőknek, ami tovább nehezítheti a sikeres váltást.

Forrás: Appleinsider

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!