imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

új MacBook Pro

5 fontos lépés, mielőtt tovább ajándékoznád régi Maced


Új Macintosh volt a fa alatt? A Jézuska megint eltalálta, hogy mit kívántál karácsonyra? Gondoltuk. Ezért nemrégiben összeszedtük nektek, hogyan tudjátok az adatokat átköltöztetni a régi (akár windowsos) számítógépről az újra. Most pedig azt vizsgáljuk meg, milyen 5 fontos teendő van, mielőtt új gazdára találna a régi Maced.

I. Biztonsági mentés készítése

A biztonsági mentésnek (backup) nem csak akkor van jelentősége, amikor új számítógépet vásárolunk és ennek segítségével szeretnénk a fájlokat átköltöztetni az új gépre. Fontos, hogy mindig rendelkezzünk friss biztonsági mentéssel, hiszen a számítógépek háttértárai pótolhatatlan emlékeket rejtenek vagy épp bizalmas adatokat.

Ha biztonsági mentést szeretnénk készíteni, akkor erre több alternatívát is kínál nekünk az Apple. Végezhetjük iCloud segítségével, Time Machine használatával, egy Time Capsule-lel, illetve létezik pár alternatív megoldás is .

Mentés Time Machine használatával

A Time Machine használata a legjobb alternatívája annak, hogy biztonsági mentéseket készítsük. Hátránya, hogy ehhez szükségünk lesz egy valamilyen külső meghajtóra. Ez akár lehet USB-s pendrive (az írási sebessége és mérete miatt nem ajánlott) vagy külső merevlemez (USB, FireWire vagy Thunderbolt). Ha esetleg külső HDD vagy SSD vásárlására adnánk a fejünket, akkor ellenőrizzük, hogy standard USB-re vagy USB-C-re (2015 MacBook, 2016 MacBook, 2016 MacBook Pro) van-e szükségünk.

Továbbá használhatunk Airport Express, Airport Extreme vagy Aiport Extreme Time Capsule eszközöket is. Utóbbi, ahogy a neve is mutatja tartalmaz egy „időkapszulát”, tehát itt egy routerbe épített merevlemezről van szó. Az Express nem alkalmas backup kezelésére, viszont az Airport Extreme-hez csatlakoztathatunk egy külső HDD-t. Ennek akkor van értelme, ha rendszeresen szeretnénk automatikus backupot. Egyéb más esetekben elég lesz csak maga a merevlemez is, amit a számítógéphez csatlakoztatunk.

tm_new_drive

Ha a számítógépre rádugunk egy merevlemezt, akkor automatikusan megkérdezi a rendszer, hogy szeretnénk-e azt használni Time Machine mentéshez. Válasszuk a „Használat biztonsági mentés lemezként” (Use as Backup Disk) opciót. Előfordulhat, hogy nem ugrik fel ez az ablak, ha korábban a „Használat mellőzése” (Don’t Use) gombra nyomtunk. Ebben az esetben keressük meg a „Rendszerbeállítások” (System Preferences) ikont. Itt keressük ki a Time Machine lehetőséget.

Kattintsunk a „Biztonsági lemez kijelölése” (Select Backup Disk), a „Lemez kiválasztása” (Select Disk) vagy a „Biztonsági mentési lemez hozzáadása vagy eltávolítása” (Add or Remove Backup Disk) lehetőséget. Válasszunk ki a listából egy biztonsági mentési lemezt, majd kattintsunk a „Lemez használata” (Use Disk) elemre. Itt akár többet is hozzáadhatunk a listához, így amikor a kijelölt lemezeket csatlakoztatjuk, akkor autómatikusan megtörténik a mentés.

macos-sierra-time-machine-preferences

 

Ha nem szeretnénk megvárni a következő mentést (alapértelmezetten óránként frissül), akkor a Time Machine menüjében nyomjunk a „Biztonsági mentés” (Back Up) menüpontra. Ugyanitt meg is szakíthatunk egy folyamatot, ehhez értelemszerűen a „Biztonsági mentés leállítás” (Stop Backing Up) lehetőséget kell kiválasztanunk.

Mentés iCloud használatával

Mielőtt bármit is tennénk ellenőrizzük, hogy rendelkezünk-e elegendő felhőtárhellyel. Azoknak lehet hasznos ez a módszer, akik a maileket, a kontaktokat és az ehhez hasonló adatokat vagy beállításokat szeretnének elmenteni. A fotókat is patentul kezeli az iCloud, a Fotók (Photos) alkalmazásban tárolt képeket szinkronizálja a felhő tartalmával. Igaz ez egyaránt iPhone-ra, iPadre, iPodra és Macre is. Legegyszerűbb módja az egyéb fájlok felhőbe szinkronizálására Macről az iCloud Drive használata. A Finder megnyitása után, oldalt keressük ki az iCloud Drive lehetőséget. Ha megkattintjuk akkor láthatjuk, hogy néhány alkalmazás rendelkezik már egy almappával. Például a Pages, Numbers, Keynote biztosan, ha használtuk már őket korábban.

iCloud

Más programnak is létrehozhatunk itt egy biztonsági mappát. Tehát ugyanígy használhatják azok is, akik a Microsoft irodai programcsomagjában dolgoznak szívesebben. Én például az Adobe programok „Auto-Save” mappáit ide szoktam beszórni. Később ezekhez könnyedén hozzáférhetünk az új számítógépen, ha azonos iCloud fiókkal jelentkezünk be. Illetve az iCloud.com-ról is elérhetjük az össze szinkronizált adatunkat. Ha nem elegendő az alap 5 GB tárterület (ennyi jár minden fiókhoz), akkor vásárolhatunk nagyobb csomagot is. Mi az 50 GB-s opciót ajánljuk, hiszen havi 1 eurót kell érte fizetnünk és mindenre elég. Persze létezik nagyobb csomag is, mindenki eldöntheti, hogy mire van szüksége.

Mentés Time Capsule használatával

Aki nem szeretne a jövőben ilyen problémákkal foglalkozni, annak ajánlott ezt a módszert alkalmaznia. Egyszerű és gyorsan beállítható. Tulajdonképpen ez is egy Time Machine mentés annyi különbséggel, hogy szükségünk van hozzá egy Apple Airport Extreme vagy Airport Extreme Time Capsule eszközre. Az elsőnél csatlakoztassunk egy tetszőleges eszközt a készülékhez, utóbbi pedig már tartalmazza a mentésre szolgáló lemezt.

Time Capsule

Keressük elő a Time Machine-t a számítógépen. Rendszerbeállítások (System Preferences) -> Time Machine vagy a Spotlightba írjuk be a nevét. Ha megvan, akkor győződjünk meg róla, hogy azonos hálózaton van a számítógép a merevlemezzel. Már csak annyi a dolgunk, hogy Céllemezként (Target Disk) adjuk meg az Airport Time Capsule eszközt. Előfordulhat, hogy a rendszer kérni fogja az Airport jelszavát is. Adjuk meg és kész is. A művelet sikerességéhez szükséges, hogy a csatlakoztatott adattároló exFAT-ra legyen formázva.

Alternatív megoldások

Senkinek nem kell bemutatnunk a CD/DVD megoldást. Ha régebbi Mac-kel rendelkezünk, akkor még az is előfordulhat, hogy találunk a gépben ilyet. Egyébként az Apple még mindig forgalmaz Super Drive-ot, ez egy külső író/olvasó. Nagyon extrém esetekben lehet csak ilyenre szükség. Igazság szerint 3 éve nem került a kezem ügyébe hagyományos lemez.

Super Drive

Adatainkat úgy is elmenthetjük, hogy csak simán csatlakoztatunk egy külső meghajtót és mindent rámásolunk. Ez akkor jó megoldás, ha nagyobb fájlokat szeretnénk mozgatni rövid idő alatt. Azonban a fiókbeállítások, naptárak, kontaktok ilyen módon nem vihetőek át és nem is kényelmes. Ezt a módszert sem ajánljuk. Pro tipp: Minden ilyen művelet előtt toljunk a mappára egy jobb egeret és a „Tömörítés” (Compress) gombra nyomjunk. Itt is exFAT-ra formázott eszköz szükségeltetik.

II. Kijelentkezés az iTunesból

Ez egy fontos lépés, mert az iTunes-ba korábban egy Apple ID-val jelentkeztünk. Ez az Apple ID pedig hozzá van kötve a Mac-hez. Így mielőtt továbbadnánk a régi számítógépünkön szét kell kapcsolni a kettőt.

iTunes

Nyissuk meg tehát az iTunest és a képernyő bal felső sarkában a menüsávon válasszuk a „Fiók” (Account) -> „Engedélyezések” (Authorizations) -> A számítógép feljogosításának törlése lehetőséget. Ha ezzel megvagyunk, akkor innentől kezdve ezzel az Apple ID-val rendelkező eszközeink közül egyik sem kap jogosultságot ahhoz, hogy hozzáférjen a gépen lévő fájlokhoz. Továbbá az új tulajdonos sem fér hozzá az iTunesban általunk megvásárolt tartalmakhoz.

III. Kijelentkezés az iCloudból

Miután minden szükséges biztonsági mentést elvégeztünk, jelentkezzünk ki az iCloudból. Ez tartalmazza a naptáradatokat, a kontaktokat és az e-maileket. De tartalmazhat fotókat és egyéb biztonsági mentéseket is. Egyszóval, ez a felhasználók privátszférája. Ha az asszonynak passzolod le a géped és szeretőt tartasz, akkor is előnyösebb kijelentkezni a fiókodból. Ezen keresztül működik a Find my iPhone/Mac nyomonkövető funkció is. Ha úgy marad, akkor az új tulajdonos tudni fog minden egyes lépésedről.

iCloud kijelentkezés

Nyomjunk tehát a biztonság kedvéért újra egy iCloud backupot, majd a „Rendszerbeállításokban” (System Preferences) kattintsunk az iCloud ikonjára, jelentkezzünk ki (Sign Out) majd szedjük ki a pipát a „Mac keresése” szöveg mellett található dobozból.

IV. Kijelentkezés az iMessage-ből

Ha OS X Mountain Lion vagy újabb rendszerrel ellátott gépünk van, akkor az iMessage-ből is ki kell jelentkeznünk. Nyissuk meg az Üzenetek (Messages) alkalmazást és fölül a menüben kattintsunk az „Üzenetek” (Messages) menüpontra. Majd „Beállítások” (Settings) -> „Fiók” (Account). Válasszuk ki a fiókunkat és kattintsunk a „Kijelentkezés” (Sign Out) gombra. Most már a kínos üziket sem fogja megkapni az asszony, illetve nem jut illetéktelenek kezébe a levelezésünk.

kijelentkezés iMessage-ből

V. Az operációsrendszer törlése és újratelepítése

Ennek a folyamatnak akkor álljunk neki, ha már végig mentünk az előző 4 ponton. A rendszer újratelepítése adatvesztéssel járhat, amit később nem tudunk már visszaállítani majd.

Visszaállítás rendszerindítással

Indítsuk újra vagy kapcsoljuk be a Macet és közvetlenül ezután nyomjuk le a CMD + R billentyűkombinációt. Addig tartsuk lenyomva, amíg meg nem jelenik az Apple logó. Ha nem jártunk sikerrel, akkor tartsuk lenyomva az Alt + CMD + R kombinációt. Miután bebootol a rendszer meg fog jellenni egy „macOS segédprogramok” (macOS Utilities) feliratú ablak. Ha ezt látod, akkor mindent jó csináltál.

macOS segédprogramok

Itt négy lehetőség közül tudunk majd választani:

-Visszaállítás Time Machine biztonsági mentésből (Restore From Time Machine Backup)
-A macOS újratelepítése (Reinstall macOS)
-Online súgó (Get Help Online)
-Lemezkezelő (Disk Utility)

A második lehetőségre nyomjunk – „a macOS újratelepítése” (Reinstall macOS). Ha meggondolnánk magunkat, akkor nyomjunk az Újraindításra (Restart) vagy a Leállítás (Shut Down). Arra is van lehetőségünk, hogy egy másik indítólemezről bootolunk be. Ebben az esetben az Apple emblémát megkattintása után az „Indítólemez lehetőség” (Startup Disk) alatt választhatjuk ki, hogy melyik meghajtóról induljon újra a rendszer. Miután kiválasztottuk a megfelelő háttértárat kattintsunk az Újraindítás (Restart) gombra.

Ha „Visszaállítás” (Recovery) szerint bootoltunk, akkor az alábbi lehetőségekkel folytathatjuk a folyamatot:

-Visszaállítás Time Machine biztonsági mentésből: Erről az elején írtunk részletesebben. Ha átugrottad, akkor tekerj az elejére é kövesd a lépéseket.
-Egyszerű újratelepítés: Lehetőség van úgynevezett „clean installt” csinálnunk. Ehhez le kell töltenünk a macOS telepítőjét (ezt csak Macintoshon tudod megtenni).
-Lemezkezelő használata: Ezzel tudunk kijelölni új „Indítólemezt” (Startup Disk) vagy formázni egy lemezt.

A macOS újratelepítése hagyományos módon

Az úgynevezett „clean install” módszerrel ugyanazt fogjuk elérni, mint Windowson a Windows 10 előtti időszakban, amikor nem lehetett visszaállítani a rendszert. A folyamat során leformázzuk a rendszerpartíciót és nulláról újratelepítjük az operációsrendszert. Ez a módszer azon Mac gépek esetén ajánlottak, amelyek nem rendelkeznek SSD-vel, hanem hagyományos Winchesteren fut a rendszer.

Amikor kiadja a gép a macOS segédprogram (macOS Utilities) lehetőséget, akkor válasszuk a „Lemezkezelőt” (Disk Utility). Töröljük a „beépített merevlemezt” (erase bult-in hard disk). Ezzel formatáljuk a lemezt. Ha megvan, akkor lépjünk a ki a „Lemezkezelőből (Disk Utility)”.

Most válasszuk a „macOS újratelepítése” (Reinstall macOS) lehetőséget. Kövessük az utasítások addig, amíg újra nem indul a számítógép. Mikor megjelenik a „Beállítási asszisztens” adjuk ki a CMD + Q parancsot. A felugró ablakban nyomjunk a „Leállítás” (Shut Down) gombra. Így már tovább ajándékozható vagy eladható állapotba került a számítógép. Nincs más hátra mint megtisztítani a gépet, előkeresni a tartozékait és visszahelyezni a dobozába.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!