imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

5 giga RAM előny is kevés az Androidnak az iOS ellen


Az EveryThingApplePro YouTube-csatorna tesztelője úgy döntött, megnézi, hogy bírja az iramot a több mint fél éves iPhone 7 Plus 3 giga RAM-mal egy mostani Androidos csúcsmodellel szemben, amiben pontosan ugyanannyi (8 giga) RAM kapott helyet, mint a MacBook Próban.

Az iPhone riválisa a sebességtesztben egy OnePlus 5 volt. Az ebben a hónapban bemutatott Androidos csúcskészülék elég komoly specifikációkkal rendelkezik: a Snapdragon 835 nyolc magos processzor mellett például egészen konkrétan 8 GB (!) RAM-ot szereltek a tervezők a 128 gigás belső tárhellyel rendelkező modellekbe.

Elnézve ezeket az impozáns adatokat kicsit igazságtalannak tűnik összehasonlítani a több mint kilenc hónapos, mindössze négy processzormaggal és 3 giga RAM-mal operáló iPhone 7 Plus-szal a OnePlus 5-öt. De mint tudjuk, az operációs rendszer, annak optimalizáltsága, memóriakezelése és a többi fejlesztése rengeteget számít az ilyen tesztekben. Márpedig a megadott szempontok alapján az iOS igen csak élen jár.

Ez ki is derült a tesztből. A YouTuber nem a benchmarkok eredményeire volt kíváncsi, hanem a valós használatra. Éppen ezért szépen kipakolt mindkét készülék főképernyőjére egy rakat alkalmazást, majd lemérte, mennyi ideig tart egymás után betölteni az összeset. Az első appok még csak olyan alap darabok voltak, mint a fényképező, vagy az Instagram, a végére pedig a GTA-n keresztül eljutottunk a 4K-s videó rendereléséig.

Az elején még tényleg fej-fej mellett haladt a két készülék, azonban a vaskosabb appok, különösen a játékok már annyira megizzasztották a OnePlus 5-öt, hogy az iPhone 7 jelentősen elhúzott a végére. Jó, jó, de ez csak az appok megnyitása; a kérdés, hogy mi van akkor, ha újra meg akarjuk nyitni őket a memóriából? A válasz egyszerű: semmi különös. Az iPhone 7 Plus a maga kis 3 giga RAM-jával röhögve folytatta ugyanonnan mindegyik alkalmazás esetében a folyamatot, mint ahonnan a teszt során kiléptek belőle. Szó mi szó, ezzel a OnePlus 5-nek sem volt problémája.

Összesítve, a teszt végére az iPhone 7 így is több mint 1 percet vert az Androidos kihívójára (2:10 vs. 3:21), ami azért nem kevés. Az igazságosság jegyében azért tegyük hozzá, hogy a teszt többi részében (újraindítás, ujjlenyomat-beolvasás, egyenkénti app megnyitás stb.) a OnePlus 5 bőven hozta az iPhone 7 szintjét, és nem egy versenyszámban meg is előzte. Nem kérdés tehát, hogy a OnePlus 5 egy kiváló Androidos telefon, és ezt nem is cáfolta a teszt.

A konklúzió számomra sokkal inkább az, hogy az iOS egy veszettül jól optimalizált rendszer, ami körülbelül ugyanazt képes kihozni négy processzormagból és 3 giga RAM-ból, mint egy kevésbé jól optimalizált rendszer 8 magból és 8 giga RAM-ból.

Ha erre gondolok, inkább kívánom azt a jövőre nézve, hogy az új iOS sok optimalizációt és kevés látványos újítást hozzon, mint fordítva.

Forrás: AppAdvice

Ha további érdekességekre vágysz az Apple világából, nézz be újdonsült Shuffle rovatunkba.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!