imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

5 hobbiprojekt amiből hatalmas biznisz lett


Néha a leghülyébb ötletekből lesznek a legnagyobb üzletek. Csak egy kis kreativitás kell hozzá, meg bátorság, hogy belemerj kezdeni. Persze az sem árt, ha mondjuk a NASA nukleáris mérnöke vagy…

Nem rég írtunk róla, hogy a majdnem 1 méter magasra sikerült HomePod kezdetben csak pár unatkozó mérnök hobbiprojektjének indult 2012-ben. Jóval azelőtt, hogy bármilyen hasonló termék létezett volna a piacon. Aztán az Apple is meglátta benne a fantáziát, felkarolta a fejlesztést, most meg épp azt várjuk, hogy végre befusson a végleges termék a boltok polcaira.

Nem a HomePod az egyetlen, ami egy kis mellékes kikapcsolódásnak indult. Nézzünk most 5 olyan eszméletlen sikeres hobbiprojektet, amiből kis idő alatt dollármilliós vállalkozás lett.

Apple 1976

Mi mással is kezdhetnénk, ha nem az Apple-lel. Steve Wozniak, a HP mérnöke, és Steve Jobs az Atari alkalmazottja összerakják az első számítógépet Wozniak konyhájában. A mikor elkezdtek házalni az ötlettel, a HP-t egyáltalán nem hozták lázba, az Atari CEO-ja, Nolan Bushnell pedig inkább úgy döntött, nem fektet be a bizniszben. Azt hiszem emiatt a mai napig fogja a fejét…

Twitter 2006

Noah Glass és Jack Dorsey, a podcastokban utazó Odeo két alkalmazottja egy egyszerű kis SMS üzenetküldőn dolgoztak, Twttr néven. Aztán, amikor az Odeo megrekedt, utolsó reményként felkarolták a projektet. Nem sokkal ezután a Twitter csapata megnyerte a 2007-es South by Southwest (SXSW) web díját, blog kategóriában. Amikor átvették a díjat, az alapítók stílszerűen csak ennyit mondtak:

Meg szeretnénk köszönni 140 vagy kevesebb karakterben. És meg is tettük!

Ebay 1995

Pierre Omidyar, az elő-okostelefonokkal foglalkozó General Magic mérnöke összedobott egy weboldalt AuctionWeb néven, hogy kicsit többet tanulhasson az online piacterekről. Végül, mint tudjuk, valószínűleg összejött a terv és tényleg sokat tanult. Na meg rongyosra kereste magát.

Pierre Omidyar

Facebook like gomb 2007

Egy csapat Facebook fejlesztő 2007 júliusában egy hackathon alkalmával (ilyenkor összejön pár fejlesztő és rohamléptekben végignyomnak egy teljes kis projektet), összedobott egy “awesome button” névre hallgató gombot. Igen ez lett a későbbi Like, aminek bevezetését Mark Zuckerberg csak 2009 februárjában hagyta jóvá.

Vízipisztoly 1982

Inkább a +1 kategóriába tartozik, mivel nem tech témájú, de annyira jó sztori, hogy nem volt szívünk kihagyni. Lonnie Johnson a NASA és az Air Force nukleáris mérnöke éppen egy környezetbarát hőpumpán dolgozott. Aztán hamar rájött, hogy találmánya vízipisztolynak sem utolsó. Ebből lett a világhírű, dollármilliókat érő Super Soaker márka.

Lonnie Johnson és találmánya.

Forrás: Fast Company

Bőven akadnak még érdekességek a tech világában. Többek között például arra is meg van a válasz, hogy miért állandó a szenvedés az USB portokkal.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!