imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

5 iPhone X funkció, mely előbb létezett Androidos telefonokban


Kérdés persze, hogy hogyan létezett és hogy mennyire tudták vele sikerre vinni az adott terméket. Mostani cikkünkben megnézünk öt olyan funkciót és képességet, amit rendszeres fel szoktak emlegetni, amikor az iPhone X innovációiról esik szó.

Aki beleolvasott már bármilyen YouTube videó alatti kommentszekcióba, az biztosan észrevette, hogy szinte kivétel nélkül mindegyik feltöltés esetében a legelső hozzászólás hogy:

Első!

Semmi tartalom, semmi reflexió a látottakra, csak egy üres, odaböfögött “első!”. Mégis minek, de tényleg? Valamiért él a fejükben egy olyan képzettársítás, hogy az első = vagány, cool, menő, vagy valami hasonló. Amögött, hogy emberek létjogosultságát látják egy olyan, egyéb tartalom nélküli kommentnek, minthogy “első”, véleményem szerint az a mentalitás áll, miszerint:

nem kell egyéb tartalom, mert az elsőség tényállása önmagában tartalom.

Van, ahol elsőnek lenni tényleg teljesítmény.

Mintha azáltal, hogy valami első egy külön tárgyalási univerzumba kerülne, egy olyanba, ahol a minőség egyáltalán nem releváns. Na, ezzel megy totálisan szembe az a gondolat, amit Tim Cook is rendszeres el szokott mondani minden interjújában:

az Apple nem első akar lenni, hanem a legjobb.

Félreértés ne essék, pionírnak lenni, innoválni igenis fontos és dicsőséges cél lehet. Eszem ágában sincs kritikát támasztani Newtonnal szemben, amiért “csak” a gravitációt sikerült felfedeznie, de a gravitációs hullámok leírása meg jól kimaradt. Beláthatatlanul fontos felfedezést tett és az, hogy történetesen ezt ő tette meg először bőven indokolja, hogy a nevét halála után több száz évvel is mindenki ismeri. De ott volt tartalom az elsőség mellett.

Summa summarum, az elsőség nem egy pajzs, amit használni lehet a minőséggel szembeni kritikák ellen, hanem egy járulékos tényező, ami kiegészíti, felszorozhatja egy termék, felfedezés, alkotás, stb. értékét. De a nullával való szorzás eredménye akárhogy nézzük is, mindig nulla lesz.

És, hogy mire fel ez a hosszúra nyúlt bevezető? Az, hogy ami az iPhone X funkciói körül kibontakozó vitában megy, kísértetiesen hasonlít az elsőző YouTube kommentekre. Sz*r a FaceID, mert nem az első, sz*r az AR, mert nem az első, sz*r a vezeték nélküli töltés, mert nem az első és még sorolhatnám.

Oké, oké, valóban nem az első. De a minőséget nem kéne mellé megnézni? Vagy azt, hogy mire mentek az elsőséggel az elsők? Dehogynem, úgyhogy tegyük most mi is ezt, és nézzük meg az iPhone X kapcsán legtöbbet emlegetett öt olyan funkciót és képességet, amivel más telefonok rendelkeztek már. Itt egy kis videó kiindulásul, ennek megállapításain haladunk mi is végig.

Edge-to-edge kijelző

Gondolom a kamerakivágás és a Samsung Galaxy S8 minimális alsó és felső kávája miatt említették itt az Essential Phone-t. Való igaz, az Essential Phone nem csak a kijelzőjében, hanem az egész megjelenésében, minőségi anyaghasználatában egy nagyon is előremutató, még Apple-ös szemmel is kívánatos telefon. A minőségre tehát nem lehet panasz.

Na de mi lett a sorsa ennek az elsőnek? Mondjuk ki: az Az Essential Phone igazából egy koncepciótelefon. Kezdjük ott, hogy bár az iPhone X nehezen lesz elérhető itthon egy jódarabig, az Essential Phone semennyire. Aztán volt egy nagyon csúnya baki, amikor is az előrendelőknek, hogy megerősítsék a személyazonosságukat a rendelések teljesítéséhez emailben kellett elküldeniük a legszemélyesebb adataikat. Igen ám, de egy malőr miatt nem csak a cég, hanem a többi előrendelő is megkapta a többiek legszemélyesebb adatait.

Végül pedig a júliusra ígért kiszállítás is több héttel megcsúszott, ami még csak egy dolog, de az Essential sokáig egyáltalán nem volt hajlandó megindokolni a késést, az előrendelők megkereséseire meg nemes egyszerűséggel nem válaszolt. Jól látszódik, hogy hiába volt egy erős vízió és egy kiváló koncepció, nem volt meg mellé a megfelelő háttér.

Ezek összessége pedig akár az Essential Phone végét is jelentheti. Ugyanis, amíg a cég sorra halmozta a bakikat és csúszott a kiszállítással bemutatták Samsung Note 8-at, kijött az új iPhone és a Google Pixel 2 is. Ez pedig biztosan nem tesz majd jót az eladási mutatóknak, ami egy frissen indult cégnél végzetes is lehet.

Vezeték nélküli töltés

A videó itt a Samsung Galaxy S6-ot említi az első, ezzel a technológiával szerelt készüléket. Kétségtelen, az Apple-nek több évnyi lemaradást kellett behoznia, hiszen a QI szabvány már egy jó ideje elég elterjedt az Androidosok körében. Nem akarom ismételni magam, egyszer már hosszabban kifejtettem a véleményemet a kérdésről, de röviden a lényeg.

Lehet, hogy volt vezeték nélküli töltés, de az egy nagyon szűk rétegen kívül a kutyát nem érdekelt. Most, hogy az Apple is beszáll a buliba, biztosra vehető, hogy rövidesen a cipők talpára is vezeték nélküli töltőpadokat fog építeni minden gyártó, hiszen csak az iPhone-nal lett egy jópofa technológiából millió dolláros biznisz. Arról már nem is beszélve, hogy mint tudjuk, az Apple tovább is fejlesztette a meglévő technológiát, mellyel ügyesen ismét egy fokkal szorosabbra tudta húzni az ökoszisztéma különböző tagjainak kapcsolatát.

Arcfelismerő biometrikus azonosítás

Szintén egy Samsung lett a bezzegtelefonon a Galaxy Note 7-tel. Tényleg van is benne minden, ami csak szem-szájnak ingere, az íriszszkenneren át, a hagyományos Touch ID-ig, az arc alapú felismerésig. Egyetlen egy dolgot nem sikerült csak megoldani, amit az Apple-nek (állításuk szerint) viszont igen: hogy ne oldjon fel a készülék akkor, ha egy fényképet tesznek elé.

Innentől kezdve szerintem parttalanná is vált minden további összehasonlítgatás. A témával kapcsolatban érdemes még elolvasni a technológiai háttérről szóló cikkünket.

Kiterjesztett valóság

És az első: Lenovo Phab 2 Pro. Valóban, a Phab 2 Pro, bár sejtésem szerint elég kevesen hallottak róla idáig, az első valóságban is megvalósult Google-féle Project Tango képes telefon. A készülék 2016 novemberében jelent meg, tehát még egy éve sem, holott a Google már 2014-ben bemutatta a Project Tangót. Ami azt illeti, azóta sem jelent meg sokkal több kompatibilis készülék, mivel meglehetősen speciális hardver kellett hozzá (szenzorok, “térérzékelős” kamera, bivaly vas), és a Phab 2 sem aratott különösebb sikert.

Olyannyira nem, hogy az ARKit bemutatása után nem sokkal a Google végül belátta, hogy elhalt a projekt, és inkább az Apple-höz hasonló új utak felé néztek. Ebből született meg az augusztus legvégén bemutatott, egyelőre csak tesztfázisban létező ARCore, ami lényegében az ARKit Androidos változata. Egyelőre csak pár high-end készülék tartozik a támogatott szerencsések listájába, de a publikus rajtra természetesen ennél jóval több több telefon támogatását tervezik. A végső cél, hogy 100 millió Androidos eszközre eljuttassák a technológiát.

Összegezve tehát, lehet, hogy volt modern értelemben vett AR, de ugyancsak az a helyzet állt elő, mint a vezeték nélküli töltésnél: senkit nem érdekelt, és nem hozott üzleti sikert. Most, hogy az Apple új szintre emelte a dolgot, rögtön megindultak a fejlesztések. Valószínűleg nem véletlen, hogy az IKEA csak most adta ki a AR katalógusát (tudom, előtte is volt kiterjesztett valóságos katalógus, ami azon kívül, hogy AR, körülbelül semmi másban nem hasonlít a mostani Place-hez), és nem a Phab 2 Pro bemutatásakor.

Portré mód (vagy mi)

A videó ezen részét őszintén szólva már értelmezni sem tudom, de azért tegyünk egy próbát. Hogyasszongya’: Selfie Portrait Mode és a Huawei P10. Gondolom leginkább a Plus-ra gondoltak, csak az nem írták oda. Na most, a portré mód történetesen az iPhone 7 Plus-ban előbb volt, lévén, hogy majd fél évvel korábban jelent meg mint az említett Huawei modell, szóval ez így önmagában hülyeség lenne.

A felvételen a Portré megvilágítás mutogatásába kezdenek bele bőszen, szóval gondolom inkább erre vonatkozott az állítás, nem csak simán a Portré módra. A szelfi részét meg jobb ha el is felejtjük, mert nem azt mutatják be. Szó se róla, a Huawei P10 Plus bitang jó kamerát kapott, a DxOMark is elismerően nyilatkozott róla, és valóban tud játszani a megvilágítással, már csak azért is, mert a duplakamera egyik eleme monokróm.

Az Apple azonban egy szinttel tovább vitte ezt a dolgot. Egyrészt a kezelőfelület is jóval intuitívabb, másrészt bevetették a machine learninget, hogy a környezet elemzéséhez, végül pedig több, árnyaltabb választható lehetőséget adtak a felhasználók kezébe.

Zárszó

Nem, az Apple nem maga a megtestesült innováció és az egyetlen technológiailag újító vállalat a világon. Remek dolgokat találtak és találnak is ki a konkurensek folyamatosan. Az viszont biztos, hogy a fent megnevezett funkciók mindegyikénél jelenleg az Apple tartja a minőségi csúcsot, még ha nem is ők találták fel a spanyolviaszt. Az olyan odamondásoknak pedig, hogy az egyes funkciók hány éve léteztek itt vagy ott, semmi értelme, mert így ezzel a minőséggel még biztosan nem léteztek soha.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!