imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megjöttek az első hírek az iOS 14-ről

Vajon melyik készülékeken lesz elérhető?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

5 menő Apple termék, amiből nem lett siker


Az cég számtalan terméke lett végtelenül népszerű, azonban bő negyven éves fennállásuk és alkotásuk során akadtak olyan eszközök, melyek sokszor méltatlanul, de nem arattak akkora sikert.

Attól függetlenül, hogy nem minden válik arannyá, mihez Cupertinóban hozzányúlnak, még nem is jelenti azt, hogy azok az eszközök, amik nem lettek olyan népszerűek, egyértelműen a Bukott Találmányok Múzeumába valók. Ugyan a feledés homályába merültek, de többségük valamilyen előremutató technológiát hordozott, mely később népszerű Apple termékekben tudott kiforrni.

Newton MessagePad

A PDA-k hőskorszakában hasító Newton erényeiről már korábban megemlékeztünk egy hosszabb lélegzetvételű cikkben. A 90-es években még egészen gyerekcipőben járt a mobilelektronika, a többkilós készülékeket éppen csak kezdték felváltani a kisebb mobileszközök, az érintőkijelző pedig szinte futurisztikusnak tűnt. Azonban a kis pálcával böködős kijelző, mely az akkori személyi asszisztens lelke volt, össze sem hasonlítható azzal az a multitouchos kijelzővel, melyet az első iPhone-t bemutató, 2007-es Keynote-on Steve Jobs prezentált. Mégis a cég már jó 20-25 évvel korábban megalkotta az érintőkijelzős készülékek “prototípusát”, amire talán akkor a piac még nem is volt felkészülve, ezért nem is nyert akkora teret.

G4 Cube

A G4 kockája roppant sok minden lehetett volna, de a ezredfordulón a kor szuperszámítógépét takarta, ami teljesítményében jóval túlszárnyalta az akkori PC-ket. Nem véletlen, hogy maga az Apple is a “supercomputer” jelzővel promózta. Ikonikus viszont inkább dizájnja miatt lett. A kb. 18×18 cm-es átlátszó kockában lebegő számítógép igazán kimagasló esztétikai értéket nyújtott az akkori kor gépeivel szemben. Sajnos hamarabb lapátra került, mint illett volna. 2000-es bemutatás után egy évvel és 150 000 eladott példánnyal később az Apple saját bevallása szerint “jégre tette” a konstrukciót.

Twentieth Anniversary Macintosh

Vagyis a Huszadik Évfordulós Macintosh. Neve egy kicsit megtévesztő, úgyanis nem a Mac 20. évfordulójának apropóján került kiadásra, hanem a cég fennállásának jubilálását hivatott szimbolizálni. Egyben egy olyan termék jelent akkor meg, mely lapos kijelzőjével simán mondható a mai iMacek előfutárának. A cég nem aprózta el. Minden egyes példányt a 9 000 dolláros exkluzív eszközből egy frakkba öltözött Apple alkalmazott szállított házhoz limuzinnal. Tudtak élni… Sajnos egészen rövid ideig, amíg a fogalomból való kivonás előtt le nem szállították a gép árát 2 000 dollárra. (A videóban szereplő dús hajkoronájú Jon!!! Ive pedig külön megér egy misét.)

Macintosh TV

Gondolom, mondanunk sem kell, hogy melyik eszköz előfutáráról van szó. A Macintosh TV egy egészen brutális hibrid volt, amiben 1993-ban az Apple, akkor még kimondatlanul és egyben kiforratlanul alkotta meg azt a média hubot, mely közel 25 évvel később az Apple TV lett. Egy Performa 520-as Mac és egy 14”-es Sony Trinitron CRT televízió szerelemgyerekéről van szó, aminek nem titkoltan az volt a célja, hogy rá lehessen kötni a különböző videokamerákat és konzolokat. Sajnos 10 000 darab legyártása után 1994 februárjában, alig fél évnyi értékesítés után elkaszálták a Mac TV-t.

iPod Hi-Fi

Éppen a minap került elő témaként, hogy a HomePod ötlete nem újkeletű. Nem bizony. Az Apple már 10 évvel ezelőtt is kísérletezett saját hangszóróval, csak akkor az az eszköz még fizikálisan is egy másik eszköztől függött, mivel az iPod Hi-Fi gyakorlatilag egy óriás hangfalas dokkoló volt iPodok számára. 349 dolláros ára azonban elég borsosnak számított ahhoz, hogy ne legyen hosszú életű. Hiába kapott olyan jelzőket, mint a “Home stereo. Reinvented.” (“Otthoni hangszóró. Újra feltalálva.”), úgy tűnik ennek a technológiának is időre volt szüksége, mire kiforrta magát, remélhetőleg a hamarosan bemutatásra kerülő HomePodban.

Forrás: Cult of Mac

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!