imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

5 nevetséges dolog, amivel az iPadet savazták


Ma már az Apple kritikusai is nehezen tagadhatják, hogy az iPad tette közkedveltté a tableteket, és a mai napig a legnépszerűbb termék ebben a kategóriában. Az első iPad bemutatásakor azonban más volt a helyzet: néhány kritika egészen népszerűvé vált, de legtöbbjüket megcáfolta az idő.

5 évvel ezelőtt jelent meg az iPad első generációja, és a ma már egyértelműen sikeres terméket akkor kétkedve fogadta a tech sajtó igen nagy része. Az iPad bemutatása után Steve Jobs postaládáját panaszos levelek töltötték meg, és a híroldalak is szkeptikusak voltak az iPad hasznosságával kapcsolatban. Luke Dormehl, a Cult of Mac újságírója összeszedte az akkoriban elterjedt kifogásokat, melyek nagy része mai szemmel aligha vehető komolyan.

Az iPad öregeknek való

Tény, hogy az Apple filozófiájának mindig is szerves része volt a közérthetőség, az egyszerűség és a letisztultság, különös tekintettel a kezelőfelületekre. Emiatt sokan a Mac-eket is játékszernek csúfolják, de ez már egy másik téma. Minden esetre az iPad első látásra valóban úgy tűnhetett, hogy ez csak egy túlméretezett iPod Touch, amit emiatt nyilvánvalóan – szemben az iPod Touch-csal, ami a fiatalok körében népszerű – főleg idősebbek fognak használni, akik nem mozognak otthonosan a számítástechnikában.

Forrás: Huffington Post
Forrás: Huffington Post

Nos, igaz, hogy az iPad már a megjelenéskor jelentős népszerűségre tett szert azok között, akik korábban ódzkodtak a számítógépektől, azonban az iPadben rejlő lehetőségeket és a nagy érintőképernyő előnyeit hamar felfedezték azok is, akik addig ki sem mozdultak otthonról laptopjuk nélkül, sőt, az iPad hamar professzionális videó- és hangstúdiók, újságírók és fotósok elengedhetetlen kellékévé vált.

Nem alkalmas tartalomgyártásra

Ha már a professzionális felhasználásnál tartunk, az az ellenérv is megdőlt, hogy az iPaden nem lehet tartalmat előállítani, csak fogyasztani. Természetes, hogy egy ekkora kijelzőről legtöbbünknek először a passzív tartalomfogyasztás jut eszünkbe – utazás közben ezen a legjobb olvasni vagy filmet nézni –, de rengeteg művész, és más kreatív dolgozó használja az iPadet tartalomkészítésre is.

Roz Hall egyike azon művészeknek, akik iPaden alkotnak.
Roz Hall egyike azon művészeknek, akik iPaden alkotnak.

Aki néhány példát szeretne látni arra, hogyan használják művészek az iPadet lenyűgöző alkotásokhoz, vessen egy pillantást az Apple egyik új kampányára: Start something new. – Kezdj bele valami újba. 

Nincs rajta Flash

A Flash az Adobe cég (a Photoshop fejlesztője) korosodó platformja, ami sokáig sztenderdnek számított a multimédiás online tartalmak esetében, viszont ma már ezeket a funkciókat sokkal hatékonyabban és a felhasználók számára kényelmesebben el lehet érni többek között a HTML5 és CSS3 szabványok használatával. Persze az iparnak eltartott egy darabig, míg befogadta az újat, emiatt az iPad születésekor még sokan el sem tudták képzelni az életet Flash nélkül.

Az Android akkor még zászlajára tűzte a Flash támogatást – ezzel egyesek szerint legyőzve az Apple-t –, ma már azonban a Google sem pártolja a kihaló félben lévő Flash-t, nem csak az Android tekintetében, a YouTube éppen a napokban jelentette be: leáll a Flash lejátszó használatával, helyette a HTML5 lesz mostantól alapértelmezett.

adobe-flash-dead

Kár is volna tagadni, hogy az iPhone, és talán még az iPad megjelenésekor is voltak népszerű weboldalak, amiket a Flash hiánya miatt nem lehetett az Apple mobilkészülékeiről használni. Ennek ellenére az Apple beváltotta a hozzáfűzött reményeket, és néhány év elteltével már nem kérdés, hogy a Flash adaptálása aránytalanul rontotta volna a mobileszközök használhatóságát, és az új technológiák elterjedésével már nincs is rá szükség.

Nincs beépített kamerája

Szerencsére ma már van. Az első iPad modellből még valóban hiányzott a kamera, az iPad 2 azonban már elő- és hátlapi kamerát is kapott, és a könnyebb és vékonyabb kialakítás miatt ezt egész kényelmesen lehetett már használni.

Ettől függetlenül nem javaslom senkinek, hogy az iPadre úgy tekintsen, mint elsőszámú fényképezőgép, a kamera sokkal inkább videótelefonálásnál jöhet jól – bár ha továbbra is egyre nagyobb telefonok és egyre kisebb tabletek jelennek majd meg a piacon, mégjobban összemosódnak a határok, és még a végén rajtam fognak nevetni, amiért egy mindössze 4 hüvelykes kijelzőjű iPhone-nal készítek képeket.

Nem lehet vele multitaskingolni

Népszerű hasonlat az iPad és a MacBook közti különbségre, hogy úgy viszonyulnak egymáshoz, ahogyan egy személygépkocsi és egy teherautó. A legtöbb ember csak el akar jutni egyik helyről a másikra, nekik valóságos pocséklás egy teherautót vezetni, aki viszont gyakran szállít nagy rakományokat, az el sem tudja képzelni az életét egy kis autóban.

Tény, hogy jelenleg sincs teljesértékű multitasking az iPadben, egyszerre csak egy alkalmazást láthatunk a képernyőn, még akkor is, ha különböző gesztusokkal pillanatok alatt válthatunk a megnyitott appok között. Az is igaz, hogy aki hozzászokott, hogy a napi teendőit egy MacBook-on vagy iMac-en végzi, és kihasználja a Mac OS X nyújtotta multitasking lehetőségeket, kevésbé lesz hatékony egy iPaden.

Viszont a teherautókkal – visszatérve a hasonlathoz – nehezebb parkolni, többet fogyasztanak, és drágábbak is. Természetesen helyén kell kezelni a számítógépeket és a tableteket is, van, akinek az iPad lesz kényelmesebb, másoknak a MacBook, és olyan is lesz, aki az iMac elengedhetetlen tartozékaként fog tekinteni iPadjére.

Apple_neat_workspace

A helyzet az, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint nem igazán létezik kényelmes, könnyen használható és jól működő multitasking tableten, legalábbis nem úgy, ahogyan egy számítógépen megszoktuk. De ahogy a személyautók is egyre nagyobb közönség igényeit elégítik ki, úgy idővel az iPad is több ember számára nyújt majd kompromisszummentes munkaállomást. Ha a pletykák igazak, nem sokára lesz is egy nagy ugrás e tekintetben.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!