imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

5 nm-es processzort kaphatnak a 2020-as iPhone-ok


Egészen eddig az állítás csak kósza pletykának tűnt, miszerint az Apple a jövő évi iPhone és iPad modellekbe már 5 nm-es processzort építene, azonban most megbízható forrásból érkeztek a hírek, amelyek alátámaszthatják a híresztelést. Nos, mindenképpen nagy fordulópont lenne az iparban, ha a cég ezt meglépné.

Tagadhatatlan, hogy az Apple minden évben eléggé magasra teszi a lécet a konkurens gyártóknak a processzor tekintetében, és úgy tűnik, ez a tendencia a közeljövőben nem is fog változni. A 2018-as év nagy újításai a 7 nanométeres csíkszélességű A12 Bionic és A12X bionic rendszerchip voltak, amelyek az előző generációhoz képest átlagosan mintegy 24%-al nagyobb teljesítményt és 12%-al alacsonyabb energiafogyasztást értek el.

A 7 nm-es technológia valamelyest még mindig nagy szónak számít a mobiliparban, hiszen kevés versenytársnak sikerült máig is elérni azt, amit az Apple már a tavalyi évben bemutatott. Ezzel szemben az új hírek szerint a cég a 2020-as iPhone és iPad széria tekintetében már 5 nm-es processzorokban gondolkozik.

A jövő év ősze persze még messze van, ezért is fogadtuk kissé kétkedve a pletykákat, azonban a TSMC – a cég, ami az Apple A-szériás procecsszorait is fejleszti – megerősítette a hírt, hogy már az 5 nm-es csíkszélességen dolgozik, amit az EUV (Extreme Ultraviolet Lithography) technológiával érnek majd el, és ami szinte biztos, hogy bekerül az A14-es (vélhetőleg ez lesz a neve) rendszerchipbe is.

Az idei iPhone-ok várhatólag továbbra is – egy továbbfejlsztett változatú – 7 nm-es processzort kapnak majd, hozva az Appletől már megszokott kb 10-30%-os teljesítmény-, és némi energaihatékonyságbeli növekedést. Aki követí a híreket, bizonyára észrevette, hogy a cég az igazán nagy dobásokat inkább 2020-ra tervezi, az idei évben apróbb újításokra (pl. harmadik kameralencse) és ráncfelvarrásokra készülhetünk.

Az 5 nm-es csíkszélesség okozta jelentős teljesítménynövekedés nagyban támogatná a várható jövő évi új fícsöröket, például az 5G-s sávszélességet és a triplalencsés és 3D-s kamerarendszert. Kíváncsian várjuk a további híreket az új technológiával kapcsolatban, ami megintcsak nagy mérföldkövet jelentene a mobilprocesszorok világában.

Ti mit gondoltok, valóban ilyen gyorsan beköszönthet a mobil rendszerchipek új generációja, vagy csak túl optimisták a hírek, és több évet kell még rá várni?

Forrás: 9to5Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!