imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

5%-ot nőtt a prémium kategóriás Windows PC-k aránya


A Microsoft adatai alapján folyamatosan növekszik a prémium Windows PC-k jelentősége az Apple kárára. Amy Hood, a cég pénzügyi igazgatója szerint a közelmúltban 5%-kal nőtt az ablakos rendszer részesedése az eddig az Apple Mac-jei által dominált kategóriában.

Nagyságrendileg 900 dollár fölötti értéktől beszélhetünk prémium kategóriás számítógépekről, így az Apple notebookjai és asztali gépei is egytől egyig ide sorolhatóak. Persze a relatív magasabb árnak nem feltétlen vonzata a minőségi kialakítás, így a “prémium” jelző egy kicsit megtévesztő lehet. Árfekvésükből adódóan ide tartoznak például azok a gamer laptopok is, amelyekre nagyrészt nem süthető rá ez a jelző, ugyanakkor más tulajdonságaik (például teljesítményük) indokolttá teszi a magas árazást.

footprint-100622982-orig

Nyilván ezek a gépek nem az Apple notebookjaival játszanak egy ligában, ugyanakkor a Windows PC-k között is találunk már olyan modelleket, amelyeknek nem titkolt célja felvenni a versenyt a MacBookokkal. Ilyen például a Dell XPS 13, a Razer Blade Stealth, a HP Spectre X360 és a Microsoft Surface Book. Ezek a modellek megmagyaráznák a Windows 5%-os növekedését a prémium kategóriában, habár azt nem tudni pontosan, hogy milyen eloszlásban vannak köztük az ultrabookok és a játékosoknak szánt laptopok. Ha utóbbinak növekszik inkább a jelentősége, akkor az Apple-nek nincs félnivalója, hisz ők egy teljesen más vásárlóréteget céloznak meg.

MacBook Pro

A valószínűbb viszont, hogy a Windowsos ultrabookot használók tábora gyarapodott, ami egyrészt indokolt lehet, másrészt jó hír is egyben. Indokolt, mert az Apple pont az olcsóbb, de még ebbe a kategóriába sorolható gépeit nem frissítette az elmúlt időszakban, így a vásárlók elkezdhettek másfelé kacsingatni, illetve a MacBook Prónak is volt némi visszhangja. Ugyanakkor a fentebb felsorolt gépek egyre komolyabb konkurenciát jelentenek a cupertinói cég számára, amivel egy sokkal szorosabb piaci verseny alakulhat ki a kategóriában. És mint tudjuk, ennek mindig a fogyasztó a legnagyobb nyertese.

2016-personal-computer-market-share

Évekig szinte a nyomába se tudott érni egyik gyártó sem annak, amit az Apple művelt a notebook piacon, most viszont minőségben, akkumulátoridőben, súlyban és teljesítményben is van már kihívója a hordozható Mac palettának. Korábban a Microsoft már eldicsekedett vele, hogy bizony egyre több felhasználó vált MacBook Próról Surface Bookra, de azt a mai napig sem tudtuk meg, hogy mennyi az annyi. Eget verő átvándorlás nem valószínű, ugyanis az IDC szerint az Apple jelenleg még mindig az 5. legnagyobb notebook gyártó. Sőt, a cupertinóiak korábban már elhintették, hogy a Touch Baros MacBook Próból több fogyott eddig, mint akármelyik korábbi Pro laptopból valaha.

msi-vr-ready-laptops-3

Amy Hood kiemelte, hogy az 5%-os növekedést a “nem pro” felhasználók körében mérték, azaz nem a vállalati felhasználás gyarapodott, hanem a konzumerek aktiváltak több Windowst (reméljük egyik sem kalózpéldány volt) drágábbnak számító gépeken. A Business Insider szerint egyébként két meghatározó oka is lehet a jelenségnek. Az egyik, hogy növekedik a hibrid laptopok jelentősége, a másik pedig, hogy az embereknek “VR-ready” (khm, gamer) számítógép kell. Ezen két szempont egyikének sem felel meg az Apple, így akik eddig is MacBookot használtak, azok nem valószínű, hogy ezután ilyen indokkal váltanának.

Forrás: MacRumors és Apple Insider

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!