imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

50 ezer dollárnyi iTunes-kártyát csaltak ki egy nagypapától


Sajnos hazánkban is ismert az „unokás csalás”, melynek során idős emberektől az unokájuk nevében csalnak ki pénzt. Most az Egyesült Államokban, a Michigan-beli Trentonban ennek az átverésnek egy érdekes változata bukkant fel.

A csaló egész nap a telefonon lógott, és idős embereket hívogatott. Végül egy közel 90 éves trentoni nagypapát sikerült csőbe húzna május 3-án az alábbi sztorival: az unkájának adta ki magát, és azt mondta, hogy autóbalesetet szenvedett a floridai nyaralása során. Az idős úr csak két hét és több tízezer dollár elvesztése után jött rá, hogy becsapták. A rendőrségnek azt mondta, hogy egy pillanatig sem volt oka kételkedni abban, hogy az unokája hívja.

Első körben „csak” 4000 dollárt csaltak ki tőle, azzal az indokkal, hogy a bérelt kocsi javítására kell a pénz. Ezt azonban nem átutalással vagy készpénzben kérte a csaló, hanem a sértettnek el kellett mennie a Woodhaven-beli GameStop üzletbe, ahol ebben az értékben vásárolt iTunes-ajándékkártyákat, melyeknek aztán bediktálta a kódjait a telefonba. Valószínűleg nem tudta, hogy ezek ajándékkártyák, és azt hitte, hogy a kódok segítségével készpénzhez jut az „unokája”.

iTunes-ajándékkártyák. | Kép forrása: Apple
iTunes-ajándékkártyák. | Kép forrása: Apple

Miután az elkövető rájött, hogy az idős ember nem fogott gyanút, folytatta az átverést. Ismét 4000 dollárt kért, most egy, a balesetben tönkretett lámpaoszlop miatt, majd később újabb 7000 dollárt arra hivatkozva, hogy a floridai rendőrök eltekintenek a letartóztatásától, ha ezt az összeget jótékony célra ajánlja fel. Ezután további indokok jöttek: többek között a sérültek ellátására és ügyvédre kért pénzt. Az összesen 50 ezer dollár értékben megvásárolt 91 iTunes-ajándékkártya mellett az idős úr 20 ezer dollárt is átutalt a csalónak.

A sértett végül akkor fogott gyanút, amikor nem kapta meg a csekket, mellyel a „kölcsönt” fizette volna vissza neki az „unokája”. Ekkor felhívta a valódi unokáját, aki természetesen semmit nem tudott a pénzről és az állítólagos balesetről. Ezután értesítették a hatóságokat. A rendőrség szerint a kártyákból végül nagy értékű árucikkeket vettek, melyeket aztán eladtak – ez ott sántít, hogy az iTunes-kártyákat csak az iTunes és App Store-okban lehet beváltani, úgyhogy a csaló valószínűleg egyszerűen a kódokat adta el.

Mike Oakley nyomozó azt mondta, ez a típusú, időseket csőbe húzó csalás a „legalja”, és különösen zavarja, hogy az áldozat bankja sem fogott gyanút a hirtelen jött nagy összegű vásárlások és átutalás miatt. Mivel ez a típusú csalás újnak számít a környéken, a rendőrség szerette volna, ha a helyi média kiemelten beszámol a történtekről, de elutasították az ötletet.

Forrás: The News-Herald via Cult of Mac. Borítókép: rlndsgn.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!