imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

500 ezer dollárnál tart a licit a rendkívül ritka Apple I-re


Néhány hete lehet licitálni a Charitybuzz oldalán (ők azok, akik a szokásos éves Tim Cook ebédet is árverésre bocsátják) egy egészen különleges, nagyszerű állapotban lévő Apple I számítógépre. Az ár jelenleg 510 ezer dollárnál jár.

A Charitybuzz által rendezett árverésekből befolyó összeggel – részben vagy egészben – valamilyen jótékonyságot vagy alapítványt támogatnak. A Tim Cook ebédeiért fizetett teljes összeg például a Robert F. Kennedy Human Rights emberi jogokkal foglalkozó alapítványhoz kerül, a szóban forgó történelmi jelentőségű Apple I árának 10%-át pedig a Leukemia & Lymphoma Society of Arizona kapja meg, vagyis egy rákosokat segítő arizonai alapítvány. A készüléket az ő egyik támogatójuk ajánlotta fel.

Celebration Apple I

Mitől is olyan különleges az Apple I? Ez volt az Apple első számítógépe, összesen 200 db-ot gyártottak le belőle, és végül 175-öt adtak el kereskedelmi forgalomban, aminek ma már csak a töredéke (nagyjából 60 darab) maradt meg, így már ez a tény is különlegessé teszi. A most árverésre bocsátott darab azonban még erre is rátesz egy lapáttal: egy nagyon korai darabról van szó, jó eséllyel az is lehet, hogy ez volt az első példány amit Steve Wozniak és Steve Jobs összeszerelt.

Celebration Apple I

Ahogy az árverés oldalán olvashatjuk:

A »Celebration« Apple-1 elképesztően ritka, és nem csak az Apple-1 számítógépek kis száma miatt, de az Apple társalapítója, Steve Wozniak szerint ilyen NYÁK-okat soha nem árultak a nagyközönségnek. Ebben a pillanatban ez az egyetlen Apple-1, amiről megállapítható, hogy üres lapként kezdte, és nem a két ismert gyártási sorozatból származik. Így teljesen egyedi a többi Apple-1 alaplaphoz képest.

Celebration Apple I

A tárgy hitelességét az Apple-szakértő Corey Cohen is megállapította, hozzátéve, hogy minimális restauráció után valószínűleg működőképes állapotba hozható, bár ezt ő személy szerint nem ajánlja a leendő vevőnek, mert így elveszne az alaplap egyedi kialakítása. Ez az Apple I minden bizonnyal Steve Jobs Los Altos-i garázsában készült.

A számítógép mellé további extrákat is kapunk: megvan az összes eredeti leírás, kézikönyv és egyéb dokumentum, egy 4 KB-os memóriabővítő modul, egy BASIC kazetta és egy Star Trek és Blackjack játékkazetta. A BASIC-kazettát egyébként Daniel Kottke, az Apple 12. alkalmazottja kézzel feliratozta, még egy „GOOD LUCK!!”-ot is biggyesztett rá az első felhasználónak. Az eredeti tulajdonos a feltételezések szerint egy korai Apple alkalmazott lehetett, ő 1977-ben adta el, majd 2000-ben került a jelenlegi tulajdonosához.

Celebration Apple I

Az árverés itthoni idő szerint augusztus 25. este 9 óráig tart. A tárgy becsült értéke egymillió dollár, ami nem is túlzó, ha azt nézzük, hogy néhány éve egy „mezei” Apple I 905 ezer dollárért (majdnem 250 millió forintért) talált gazdára. Ehhez képest a jelenlegi 510 ezer dolláros vezető licit egészen barátságosnak mondható.

UPDATE: Végül 815 ezer dollárért talált gazdára a „Celebration” Apple I. Érdekesség, hogy a nyertes ajánlat egészen néhány másodperccel az aukció vége előtt még 1,2 millió dollár volt, ezt azonban az utolsó pillanatban visszavonta a licitáló.

Forrás: Charitybuzz via Cult of Mac.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!