imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

5+1 érv, ami miatt érdemes frissítened a Maced


Bár néha feleslegesnek érezzük a számítógépünkön futó operációs rendszer frissítését, mégis érdemes rá időt szánni, hiszen a macOS Sierra számos olyan szuper funkciót tartalmaz, amit elődei még nem tudtak.

Nem vagyok az azonnali frissítések híve, ám a macOS Sierra megjelenése óta jelentős idő telt el, hogy úgy gondoljam, érdemes lenne most már mindenkinek frissítenie a gépet, aki még eddig nem tette volna meg. A napokban az egyik barátom még El Capitant futtató MacBookja akadt a kezeim közé, és volt lehetőségem rácsodálkozni, hogy bizony jelentős különbségek vannak a két rendszer között, így tehát neki is azt tanácsoltam, hogy minél előbb frissítse a notebookját. Nem szereti, ha hozzányúlnak a jól megszokott munkakörnyezetéhez, ezért alaposan meg kellett indokolnom, hogy miért kellene váltania.

macos-sierria-auto-unlock-apple-art

A munka mindenek előtt, mondta ő, utalva ezzel arra, hogy szeretné, ha minden a megszokott helyén lenne a gépén a frissítés után is. A tavaly szeptemberben megjelent macOS Sierra-t rengeteg új, akár a munkát is gyorsító lehetőséggel pakolta tele az Apple. Megesküdtem tehát, hogy épségben visszakapja a gépét és elkezdtük a telepítési folyamatot. Ehhez persze előtte készítettem egy biztonsági mentést, és azt tanácsolom, tegyetek így ti is. Nem csak szoftverfrissítés előtt, hanem úgy általánosságban máskor is érdemes rendszeresen másolatot készíteni a gépen tárolt adatokról.

MacOS Siri

A szóban forgó barátomról annyit érdemes tudni, hogy nem áll tőle távol az angol, ezért a telefonján például vezetés közben előszeretettel használja a Siri nyújtotta lehetőségeket. Nos, a MacOS Sierra már ezt is tartalmazza. A már megszokott felhasználási módok (hívások, időjárás, sporteredmények, útvonalak keresése) mellett különösen jó szolgálatot tesz az Apple személyi asszisztense, aminek segítségével akár fájlokat is kereshetünk a Macen. Kereshetünk tagek, létrehozás dátuma, vagy az alapján, hogy az adott dokumentumot mikor szerkesztettük utoljára. Példamondat: “find me documents I’ve worked on this week”.

Siri

Siri a dokumentumok mellett az e-mailek mestere is, ahogy ezt el is várjuk egy jó asszisztenstől. Ennek a legegyszerűbb módja az, hogy rákeresünk feladóra vagy címzettre, ugyanis ekkor pillanatok alatt az össze az adott személyhez köthető e-mailt kilistázza. Új üzenetek írása közben rákereshetünk például képekre is, amiket drag and drop módszerrel egyszerűen beilleszthetünk az e-mailbe. Számomra mind közül a leghasznosabb funkció, hogy az összes keresést kitűzhetjük a jobb oldalon található “Ma” (Today) fülre, így ha a továbbiakban is szükségem van rá, akkor pillanatok alatt hozzáférek.

Sirit egyébként a CMD + Space (opcionális) lenyomva tartásával érhetjük el a legkönnyebben, de egyszerűen rá is bökhetünk jobb felül található dedikált ikonjára. A “Hey Siri” funkció hivatalosan egyelőre nem elérhető Macre.

Üzenetek

A legfrissebb rendszer nem csak Sirit örökölte az iOS-ből, hanem megkapta az iMessage egyes új funkcióit is. Itt nincs hatalmas változás, de az Apple figyelt arra, hogy mégis kompatibilis legyen az Üzenetek alkalmazás az iPhone-os újításokkal is. Ezek nem tartoznak a leghasznosabb újítások közé, de fogadhatunk és küldhetünk is reakciókat iMessage üzenetekben, illetve képes megjeleníteni az effekteket is, habár ilyen mi sajnos nem küldhetünk válaszként.

macos-ios10-imessage-hero

Tárhely optimalizálás

A kisebb tárhellyel rendelkező Macek esetén bizony sokat számít 8-10 GB felszabadítható lemezterület, erre nyújt megoldást a Sierrában debütált tárhely optimalizálás. Az Alma logót, majd a “Mac névjegye” (About this Mac) menüpontot megkattintva a számítógép általános áttekintését találjuk meg. Itt, ha kiválasztjuk a “Tárhely” (Storage) fület, akkor megnézhetjük tételesen, hogy mi mennyi helyet foglal a háttértáron. Az úgynevezett “Kiüríthető” (Purgeable), bevonalkázott terület azokat a fájlokat tartalmazza, amikről az operációs rendszer úgy gondolja, hogy feleslegesen vannak rajta a számítógépen.

Ha rákattintunk a “Kezelés” (Manage) opcióra, akkor akár manuálisan vagy automatikusan is nekiállhatunk az optimalizálásnak. Az “Alkalmazások” menüpont alatt jellemzően azokat az elemek jelzi a rendszer, amik már elévültek vagy duplikáltak – ezeket egyesével is kitörölhetjük. Ennél egyel jobb lehetőség, hogy a rendszer képes megadott időintervallumnál régebbi fájlokat automatikusan törölni a Kukából (Trash). Ezek után azt is meghatározhatjuk, hogy mi történjen az adott fájllal, miután megtekintettük iTunesban, vagy hogyan viselkedjenek az iCloudban tárolt adatok. Ha másért nem, ezért már biztosan megéri váltanod.

Kép a képben videó

Az őszi keynote során tapasztaltuk, mennyire jó is ez az apró újdonság. Miközben bőszen gépeltük Tim Cook szavait, a Pages ablak mellett minimalizálva azért mégis láthattuk, hogy mi történik éppen a helyszínen. Ez a funkció Safariban és iTunesban is egyaránt elérhető. Az olyan felületeken, ahol nem a beépített videólejátszó az alapértelmezett (például: Youtube, Vimeo és hasonlók), ott a Ctrl billentyű lenyomásával és videóba kétszer belekattintva hozhatjuk elő a gyári kontroll panel. Ekkor már elérhetővé válik a minimalizáló ikon is, amivel a lekicsinyített videót elhelyezhetjük a képernyő négy sarkának valamelyikébe. Ez a funkció szintén elérhető iOS-en is.

Átjárhatóság

A legnyomósabb érv a Sierra mellett, ami még szorosabbra fűzi az Apple-termékek közötti összehangolt munkát. Aki Mac vásárlásra adja a fejét, az jó eséllyel rendelkezik más Apple-eszközzel is, sokan voltunk ezzel így, kivétel (és tisztelet) az ős Maceseknek. Jelentősen megkönnyítheti a kommunikációt és az adat lehető leggyorsabb továbbítását már az is például, hogy első perctől kezdve minden iCloud tartalmunk szinkronban van a számítógépünk fájlaival.

Ha bejött és használod is az AirDropot, akkor a frissítés után az Univerzális vágólapot is szeretni fogod. A Macen kiadott CMD+C parancsunkat követően az iPhone-unkon fejezhetjük be a beillesztést. Az Apple Watch tulajdonosnak kész kánaán az új rendszer, a Sierrával megszűnik a jelkód beírásának fáradtságos folyamata, az óra automatikusan be tud jelentkezni a számítógépbe.

+1

Biztonság. Érdemes mindig a lehető legfrissebb szoftverekre frissíteni, hiszen ezek olyan hibajavításokat és biztonsági részeket is orvosolnak, amiktől nagyobb biztonságban lesznek az adataink. Persze az új rendszerek kiadásakor nem első sorban ezt a célt szolgálja, ugyanakkor nem árt, ha a kiadást követő 2-3 hónap után frissítjük a számítógépünket. Ekkor már a gyártó is javítja az esetleges hibákat, a felhasználókhoz pedig a lehető legbiztonságosabb rendszer jut el. Frissítés előtt nem árt körbenézni például itt az iMagazinon, hogy tapasztalható-e bármi hiba az újabb rendszerekben, de aki eddig fenntartásokkal kezelte volna a Sierrát, annak nyugodt szívvel tudjuk ajánlani a letöltését.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!