imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

5+1 megdöbbentő adat Jeff Bezos vagyonáról


A világ jelenlegi leggazdagabb ember vezeti a világ egyik legértékesebb vállalatát. Ő Jeff Bezos, az Amazon alapítója, és elnök-vezérigazgatója. 

Sokszor beszéltünk már róla ilyen-olyan Amazonos téma kapcsán, sokat azonban nem tudunk róla. Jeffhez, mint magánemberhez a cikk sem hoz majd közelebb, pénzügyeihez, hatalmas vagyonához annál inkább. A cikk apropója is ez, ugyanis a napokban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy adományozott egy keveset. Jeff a klímaváltozás elleni küzdelem mellé állt, a hírértéket azonban nem ez, hanem az összeg szolgáltatta.

Az Amazon első embere ugyanis 10 milliárd dollárt szánt erre a célra, ami egészen döbbenetes. Hogy érzékeltessem: ha napi 1 milliárd forintot akarnánk elkölteni ebből az összegből, hogy a klímaváltozás okainak kutatására, annak megállítására fordítsuk, azt 8,5 évig megtehetnénk. Nyolc és fél évig, mindennap. Napi 1 000 millió forintot.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Today, I’m thrilled to announce I am launching the Bezos Earth Fund.⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ Climate change is the biggest threat to our planet. I want to work alongside others both to amplify known ways and to explore new ways of fighting the devastating impact of climate change on this planet we all share. This global initiative will fund scientists, activists, NGOs — any effort that offers a real possibility to help preserve and protect the natural world. We can save Earth. It’s going to take collective action from big companies, small companies, nation states, global organizations, and individuals. ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ I’m committing $10 billion to start and will begin issuing grants this summer. Earth is the one thing we all have in common — let’s protect it, together.⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ – Jeff

Jeff Bezos (@jeffbezos) által megosztott bejegyzés,

Ráadásul mindezek mellé elindította a Bezos Earth Fund elnevezésű alapítványt, ami persze remek alapot ad ahhoz, hogy a fent említett összeg jó helyre kerüljön. Persze nem csak egyénileg, hanem az Amazont illetően is komoly céljai vannak Jeffnek. A tavalyi évben előrendeltek 100 ezer darab elektromos furgont, 2030-ra pedig 100%-ban megújuló energiafelhasználást ígértek. A főnököt ismerve pedig ez közel sem eltúlzott ígéret.

Most pedig érkezzen néhány olyan információ, mely konteksztusba helyezi, mennyire gazdag pontosan a világ leggazdagabb embere.

1. Jeff Bezos vagyona nagyjából 130 milliárd dollárra tehető, ennek ellenére havi bére alig több, mint egy amerikai képviselőé: 6 820 dollár.

Bár hazai szinten az emberek 99%-a elfogadna egy ilyen összegű havi utalást, az USA-ban ez nem számít top fizetésnek. Igaz, Jeff nem ebből tengeti az életét, vagyonának jelentős részét az Amazon részvényei adják.

2. A vagyona átlagosan évi 8,9 milliárd dollárral nő.

Ez 282 dollár másodpercenként, és 16 933 dollár percenként. Ez utóbbi nagyjából annyi, mint amennyit egy átlag amerikai keres egy harmadév alatt. Aminek aztán elkölti a nagyját ételre, ruhákra, utazásra és szolgáltatásokra.

3. A MacKenzie Bezossal való válásuk ellenére megtartotta a világ leggazdagabb embere pozíciót.

MacKenzie a válással rengeteg Amazon részvényre, valamint nem elhanyagolható értékű ingóságra és ingatlanra tette rá a kezét. Ezzel ő lett a világ 5. leggazdagabb nője, Julia Flesher Koch, Francoise Bettencourt Meyers, Alice Walton és Jacqueline Mars után. Vagyona nagyjából 42,5 milliárd dollárra tehető.

4. Ami egy átlagos magyarnak 1 000 Ft, az Jeffnek 4,3 millió dollár.

Egy átlagos magyar vagyona nagyjából 30 millió forintra tehető, beleszámolva az autót, házat, megtakarítást, mindent. Az 1 000 forint ennek az összegnek a 30 ezred része, míg az Amazon igazgatójánál ez az arány 4,3 millió dollárt eredményez.

5. Az Amazon vezérigazgatója jelentősen gazdagabb, mint a brit monarchia.

A Forbes 2017-es felmérése szerint a brit királyi család vagyona körülbelül 90 milliárd dollár lehet.

+1. A 130 milliárdos vagyon közel egyenértékű Magyarország, vagy éppen Ukrajna GDP-jével.

Mindkét ország bruttó hazai terméke valahol a 110-180 milliárdos sávban mozgott az elmúlt néhány évben. A 2018-as adatok alapján Ukrajnáé éppen 130 milliárd volt.

Jeff Bezos és az Amazon előretörése egyértelműen látszik, Jeff a 2014-es listán még a TOP10-be sem került be, ennek ellenére 2018-ban “könnyedén” vette át az első helyet a Bill Gates – Warren Buffet párostól. Ráadásul annak ellenére van csúcson immáron több, mint 2 éve, hogy 2019-ben a teljes vagyona 10 milliárd dollárnyit csökkent (köszönhetően a válásnak), majd az idei évet is egy hasonló mínusszal nyitotta. Igaz, ez legalább nem egy személynek, hanem 7,7 milliárdnak a megsegítéséért történt.

Forrás: Business Insider

Tegyük fel: kapnál 1 milliárd forintot, de az egészet el kell költened 1 nap alatt. Mihez kezdenél?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!