imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

533 millió dollár kártérítés megfizetésére ítélték az Apple-t


Egy texasi szövetségi bíróság összesen 532,9 millió dollár (több mint 145 milliárd forint) kártérítés megfizetésére kötelezte az Apple-t egy texasi cég szabadalmainak megsértése miatt. A pert indító Smartflash LLC eredetileg 852 millió dollárt követelt, de a végül első fokon megítélt több mint félmilliárdos összeg sem kis pénz.

Az Apple szerint a Smartflash szabadalmainak értéke legfeljebb 4,5 millió dollárra tehető, így a kártérítés összege egyáltalán nincs összhangban az esetlegesen elkövetett szabadalomsértéssel. Azzal is védekeztek továbbá, hogy a szabadalmak szabálytalanok, valamint nem használták fel a bennük foglalt technológiákat. A vita egyébként adattárolási és fizetési szabadalmak körül folyik. Az ítélet ellen az Apple természetesen fellebbezni fog. Kristin Huguet, az Apple szóvivője az alábbiakat nyilatkozta az ügyben:

A Smartflash nem csinál termékeket, nincsenek alkalmazottai, nem hoz létre munkahelyeket és nincs jelen az Egyesült Államokban. Céljuk, hogy kihasználják a szabadalmi rendszerünkben rejlő hiányosságokat, és hogy pénzt szerezzenek az Apple által feltalált technológiákból. Nem kívánjuk kifizetni ezt a céget azokért az ötleteinkért, melyeken éveken át dolgoztak az alkalmazottaink, de sajnos nincs más választásunk, mint végigvinni ezt a harcot a bíróságon.

A Smartflash szerint az Apple eladásait nagy mértékben megnövelték a cégük által szabadalmaztatott technológiák használata, ezáltal jelentősen nőtt az Apple bevétele is. Az Apple természetesen ezzel az állítással sem ért egyet. A Smartflasht egyébként még a kétezres években alapította Patrick Racz, akinek a neve alapján joggal feltételezhetünk magyar származást. A cég weboldala egyébként „látnoknak” és „rendkívül sikeres üzletembernek” írja le. A Smartflash egyébként semmilyen üzleti tevékenységet nem végez, mindössze hét, 2008 és 2012 között bejegyzett szabadalmat licencel.

Azt a feltételezést, hogy a cég úgynevezett „szabadalmi troll” lenne erősíti az is, hogy ugyanezekkel a vádakkal beperelték a Samsungot is, mely ügy tárgyalása a mostani lezárulta után kezdődik meg, valamint többek között olyan további nagy iparági óriásokat is, mint a Google vagy az Amazon. A Google egyébként a per áthelyezését kérte a texasi szövetségi bíróságról egy kaliforniai bíróságra – ott talán nem születik már első körben sem az Apple-éhez hasonló ítélet.

Kíváncsian várjuk, hogy a fellebbezés után módosul-e az ítélet, illetve hogyan.

Forrás: Bloomberg. Borítókép: Galleryhip.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!