imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

550 milliárdért épít irányítóközpontot az Apple


Hónapokon át húzódó történet volt tavaly, hogy az Apple partnerekén tevékenykedő, GT Advanced nevű, zafírkristály előállításával foglalkozó cég csődbe ment – szerintük ráadásul pont az Apple tisztességtelen üzleti magatartása miatt.

Most derült fény arra, hogy mihez kezd az Apple a megmaradt, korábban a GT Advanced számára jelképes összegért bérbeadott létesítményekkel: 2 milliárd dollár (közel 550 milliárd forint) befektetésével „globális irányítóközpontot” épít az online szolgáltatásaihoz és adatközpontjaihoz, vagyis gyakorlatilag egy iCloud Command Centerré alakítják a volt zafírgyárat.

GT Advanced
A GT Advanced korábbi főhadiszállása. | Kép forrása: Capital OTC

A több mint 120 ezer négyzetméteres épületkomplexumban az átépítési munkák után 150 teljes állású alkalmazott fog dolgozni, az építkezéshez pedig 300-500 munkásra lesz szükség. Egyébként sovány vigasz ez a helyieknek, ha azt nézzük, hogy a GT Advanced gyárában nagyjából 2000 emberdolgozott volna ha végre sikerül beindítani és teljes gőzzel futtatni a zafírkristály gyártását.

Az új adat- és irányítóközpont természetesen az Apple jó szokásának megfelelően 100%-ban zöld energiával fog majd üzemelni, vagyis valószínűleg itt is telepítenek majd egy méretes napelemfarmot. Az épületegyüttes egyébként Arizona állam harmadik legnagyobb városában található, Phoenixtől nem messze, Mesában. A Half-Life-ban járatos olvasóink a település nevéről érdekes dolgokra asszociálhatnak. :)

Apple-napelemfarm. | Kép forrása: Apple
Apple-napelemfarm. | Kép forrása: Apple

Doug Ducey, Arizona állam kormányzója egy Twitter-üzenetben is örült a bejelentésnek, majd fényezte egy kicsit a céget egy sajtóközleményben:

Nagyszerű nap ez Arizona számára, és keményen dolgoztunk azon, hogy előnyt kovácsoljunk az Apple államunk iránt tanúsított érdeklődéséből. Az Apple messze a világ egyik leginnovatívabb és legsikeresebb cége. Döntésük, hogy új létesítményt építenek Mesában nagy nyereség Arizonának, és megerősítése a vállalkozásbarát hozzáállásunknak és tehetséges munkaerőnknek.

Természetesen az Apple is megszólalt a kérdésben, ahol kiemelték a befektetés súlyát és a munkahelyteremtést:

Ez a több milliárd dolláros projekt a valaha volt egyik legnagyobb befektetésünk. Ha elkészül, további több mint 600 mérnöki és építőipari munkahelyet teremt az Apple által eddig létrehozott több mint egymillió amerikai munkahely mellé. Mint minden Apple adatközpont, ez is 100%-ban megújuló energiaforrásokból táplálkozik majd, melynek nagy részét egy új helyi napelemfarm szolgáltatja.

A projekt lényege tehát, hogy az Apple globális adatparkjait egy központból vezéreljék és felügyeljék majd, amire valószínűleg szükség is van az egyre-másra nyíló iCloud-szerverfarmok miatt. Jelenleg is a világ számos pontján találhatók ilyen adatközpontok, többek között Hongkongban, Oregon, Nevada és Észak-Karolina államokban, illetve Hollandiában, valamint nemrég érkeztek hírek arról, hogy Curaçaón is felhúzhatnak egyet.

Apple adatközpont, Észak-Karolina. | Kép forrása: The Washington Post
Apple adatközpont, Maiden, Észak-Karolina. | Kép forrása: The Washington Post

Nekünk már csak egy kérdésünk van: ha teljesen leépítik a gyárat, mi lesz a zafírkijelzős iPhone-okkal?

Források: Bloomberg, The Verge, 9to5Mac, CNBC, MacRumors. Borítókép: The Register.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!