imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

5K vagy 4K Apple Display érkezhet?


Az Apple Thunderbolt Display már több mint 1600 napja, vagyis majdnem négy és fél éve nem frissült, itt lenne már az ideje egy alapos megújulásnak. Bizonyos jelek most azt mutatják, hogy végre érkezhet egy 4K vagy 5K Apple monitor.

Az Apple 2011-ben mutatta be a Thunderbolt Display-t, azóta hozzá se nyúltak, így az Apple kínálatában a legrégebben frissült termék. Most végre elkezdhetünk reménykedni, ugyanis az egyik blog felfigyelt rá, hogy a legtöbb online Apple store kínálatában megnövekedett a szállítási határidő.

Előfordul, hogy ez semmit nem jelent, de legtöbbször egy új termék érkezését vetíti előre, ha a készletek apadnak. Természetesen ez még nem lenne elég, hogy komolyabb esélyt adjunk egy új Apple kijelző érkezésének, de épp ebben a hónapban fogadtak el egy új szabványt ami lehetővé teszi, hogy USB-C porton keresztül meg tudjunk hajtani egy 5K felbontású kijelzőt. Az új DisplayPort az 1.4-es szabványnak köszönhetően, képes átvinni UHD illetve QUHD felbontásokat is. A 3840 x 2160 pixelt 120Hz-en, a 7680 x 4320 pixeles felbontást pedig 60Hz-en képes továbbítani ez a szabvány, ez pedig bőven elegendő lenne az iMac 27-ben is használt 5K, vagyis 5120 x 2880 pixeles kijelző panel meghajtására.

vesa

Az egyetlen problémánk a fentiekkel kapcsolatban, hogy az Intel Skylake chipes alaplapok még nem támogatják az 1.4-es szabványt, csak az 1.3-ast. Persze az Apple megoldhatja a dolgot egy saját chip beépítésével, de még akkor sem örülhetünk, hiszen ha érkezik is az 5K monitor, a jelenlegi gépek semmiféleképp nem támogatják majd, tehát a laptopunkat is le kell cseréljük.

A másik lehetőség, hogy 5K felbontás helyett egyelőre csak 4K felbontású monitort mutat be az Apple. Már ez is jobb lenne mint a jelenlegi 2560 x 1440-es felbontás, de még mindig elmaradna az 5K-s iMac csodálatos Retina felbontásától. Cserébe a jelenleg is kapható laptopokkal is használható lenne.

Apple_Thunderbolt_Display-PRINT2

Bármelyik megoldás is érkezik a jövőben, mi mindenképp örülni fogunk, mert elképesztően ciki, hogy már lassan 5 éve nem volt képes az Apple frissíteni az egyébként sem olcsó külső monitorját. Természetesen közel sem 100 százalék, hogy a közelgő márciusi Apple keynote-on már új Apple monitort láthatunk, könnyen lehet, hogy majd csak a nyáron esedékes fejlesztői konferencián mutatják be együtt, esetleg egy új Mac Pro kíséretében. A készlethiány remélhetőleg mégis inkább egy mielőbbi frissítésre utalhat, ennek drukkolunk mi is.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!