imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

6,5 millió dollárt adományozott Tim Cook


Egy, az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottságához (SEC) benyújtott dokumentumból derült ki pénteken, hogy Tim Cook, az Apple vezérigazgatója 50 ezer Apple-részvényt adományozott egy meg nem nevezett jótékonysági szervezetnek.

Az amerikai szabályozásoknak megfelelően Tim Cooknak minden, Apple-részvényekkel kapcsolatos tranzakcióját be kell jelentenie, azt azonban nem kell nyilvánosságra hoznia, hogy kinek adta át, illetve kinek adta el a papírjait. Vezérigazgatóként rendszeresen kap bónuszként részvénycsomagokat, melyeket adott határidő után adhat el – illetve adományozhat tovább, a mostani példából kiindulva.

A dokumentumok alapján egyébként ezen kívül nem adott el részvényeket – nem úgy, mint például az Apple hardveres alelnöke, Dan Riccio, aki 24 085 részvényétől vált meg múlt héten, mintegy 3,1 millió dollár (874 millió Ft) értékben. A jelenlegi árfolyamon Cook adománya egyébként mintegy 6,5 millió dollárt, vagyis nagyjából 1,8 milliárd forintot ér.

Tim Cook a George Washington University diplomaosztóján. | Kép forrása: Huffington Post
Tim Cook a George Washington University diplomaosztóján. | Kép forrása: Huffington Post

Nem ez az első eset, hogy nagyobb összeget adományoz közvetlenül vagy közvetetten az Apple első embere. Idén májusban 200 ezer dollárért kelt el egy akció keretében egy ebéd Tim Cookkal, ami a tavalyi 300 ezer dolláros hasonló árverést követte – a támogatott szervezet mindkét esetben a Robert F. Kennedy Center for Justice & Human Rights emberi jogi szervezet volt. Tavaly decemberben egy „pontosan meg nem nevezett összegű, nagylelkű személyes adományt” adott a Human Rights Campaign LMBT-esélyegyenlőséggel foglalkozó Project One America kezdeményezésének.

Itt azonban még nincs vége a történetnek, ugyanis Tim Cook tavaly decemberben jelentette be egy, a Fortune magazinnak adott interjúban, hogy átfogó jótékonykodási tervet készít, melynek keretében a teljes vagyonát fokozatosan eladományozza különböző szervezetek számára – egy kis részt leszámítva, amiből a jövőben a jelenleg 10 éves unokaöccsének egyetemi taníttatását kívánja finanszírozni. Tim Cook magánvagyonát jelenleg 800 millió és 1 milliárd dollár közé becsülik, vagyis nagyjából 220-280 milliárd forintról beszélünk. Ezzel szeretne példát mutatni a hasonló cégek vezetőinek:

Szeretnék a tóba dobott kavics lenni, ami elindítja a változás hullámait.

A személyes adományok mellett Tim Cook vezetése óta az Apple is rendszeresen adakozik különböző szervezetek számára, illetve természeti katasztrófák esetén. Gyakorlatilag közvetlenül azután, hogy Cook átvette a cég vezetését, elindult az Apple-dolgozók számára létrehozott jótékonysági program is, ami azt jelenti, hogy a cég megduplázza a munkatársai által jótékonyságra fordított összegeket – ebből eddig nagyjából 78 millió dollár (22 milliárd forint) jött össze.

Forrás: AppleInsider.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!