imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

60 000 munkását cserélte robotokra a Foxconn


Az iPhone-okat is gyártó Foxconn az iPhone 6 megjelenése óta az egyik gyárában robotokra cserélte a munkások több mint felét – tudta meg a South China Morning Post. Ez azt jelenti, hogy a gyárban dolgozók száma 110 ezerről 50 ezerre csökkent.

A Foxconn már évekkel ezelőtt bejelentette, hogy egyre nagyobb hangsúlyt szeretnének helyezni a robotok alkalmazására. Noha egy-egy ilyen robot ára meglehetősen borsos (20-30 ezer dollárba, vagyis 5,5-8,5 millió forintba kerülnek), hosszabb távon megtérül a befektetés, hiszen a munkabéreken spórolni tud a cég. A többek között szintén iPhone-gyártásban érdekelt Pegatron például túlórákkal együtt jelenleg havi nettó 180-230 ezer forintnyi jüant fizet egy munkásnak a Bloomberg értesülései szerint. (Persze azt érdemes hozzátenni, hogy egy átlagos munkanap ott 12-14 óra is lehet, heti hatszor.)

Nem a Foxconn az egyetlen cég a Csiangszu tartományban található Kunsan városában ahol hasonló átszervezésekben gondolkoznak: egy helyi felmérés szerint összesen 600 cég akar kisebb-nagyobb számban robotokat alkalmazni, erre több mint 170 milliárd forintot költöttek az elmúlt évben. Ami nem jó hír a 2,5 milliós Kunsan lakóinak, hisz háromnegyedük vidékről érkezett munkás, akik ezekben a gyárakban helyezkedtek el. A Foxconn a BBC-nek azt mondta, a robotok miatt nem lesznek jelentős leépítések:

A robotokkal és egyéb innovatív gyártástechnológiákkal a repetitív munkafolyamatok esetén szeretnénk kiváltani az elő munkaerőt. Az itt dolgozó munkásaink számára képzéseket biztosítunk, melyek elvégzése után a gyártás magasabb hozzáadott értékű folyamataiban dolgozhatnak, például a kutatás-fejlesztésben, folyamatirányításban és minőségellenőrzésben. Továbbra is nagyban támaszkodunk az automatizációra és az emberi munkaerőre a működésünk során, és megtartjuk a jelentős munkaerőnket Kínában.

Robotok a Tesla gyárában.
Robotok a Tesla gyárában.

A BBC egy, a Deloitte és az Oxford University által készített tanulmányra is hivatkozik, mely szerint a következő 20 évben a munkahelyek 35%-át veszélyeztetheti az egyre magasabb fokú automatizáció. A McDonald’s korábbi vezérigazgatója, Ed Rensi például így nyilatkozott a Foxnak az Egyesült Államokban bevezetendő 15 dolláros minimális órabérrel kapcsolatban:

Olcsóbb megvenni egy 35 ezer dolláros robotkart, mint felvenni egy nem túl hatékony alkalmazottat, aki óránként 15 dollárért csomagol sült krumplit.

Forrás: BBC, South China Morning Post. A borítókép illusztráció.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!